|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Sat Nov 07, 2009 7:48 pm Temat postu: Czy ma to jakieÅ› znaczenie? |
|
|
Serwer podłączony jest do sieci dwoma przewodami podłączonymi pod dwie karty sieciowe.
Ostatnio byłem zmuszony przenosić tzw. serwerownię do innego pomieszczenia.
Zrobili mi nowe okablowanie i tak się zastanawiam, czy to to jakieś znaczenie który kabel do której karty sieciowej podłączę?
Generalnie chyba nie, ale zdarzały mi się przypadki, że dwie uruchamiane stacje robocze nie mogły się już zalogować do sieci i pojawiał się komunikat: "brak obecnie serwerów logowania"
Przy okazji zapytam - jaką rolę oprócz porządkowej pełni pasywna krosownica?
Czysto teoretycznie zapytam, czy gdyby stacje podłączyć bezpośrednio pod switcha czy wszystko działałoby OK?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Sat Nov 07, 2009 7:57 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Zrobili mi nowe okablowanie i tak się zastanawiam, czy to to jakieś znaczenie który kabel do której karty sieciowej podłączę? |
Żartujesz? _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sat Nov 07, 2009 8:59 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Cytat: | Zrobili mi nowe okablowanie i tak siÄ™ zastanawiam, czy to to jakieÅ› znaczenie który kabel do której karty sieciowej podłączÄ™? |
Żartujesz? |
No żeby to jakiś "kwiatuszek-cycuszek" takiego posta posłał, to rozumiem, ale sam admin forum?
Po to pytam, żeby wiedzieć...
Moim zdaniem nie - bo podpinałem i tak i tak i nie widziałem różnicy.
Być może skompromitowałem się tym pytaniem drogi Maćku, ale cóż - nie każdy rodzi się administratorem sieci...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Sat Nov 07, 2009 9:45 pm Temat postu: |
|
|
Po prostu mi się to w głowie nie mieści.
Serwer ma dwie karty sieciowe. Jedna WAN druga LAN. Jeśli nie widzisz różnicy, to znaczy, że gdzieś w strukturze sieci obydwa segmenty są zmostkowane. Chyba nie muszę wyjaśniać, że to jest wówczas przyczyna większości problemów z taką siecią. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sun Nov 08, 2009 12:05 am Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Po prostu mi siÄ™ to w gÅ‚owie nie mieÅ›ci.
Serwer ma dwie karty sieciowe. Jedna WAN druga LAN. Jeśli nie widzisz różnicy, to znaczy, że gdzieś w strukturze sieci obydwa segmenty są zmostkowane. Chyba nie muszę wyjaśniać, że to jest wówczas przyczyna większości problemów z taką siecią. |
Moje pytanie wynikało z tego, że oba przewody od serwera podpięte były pod krosownice, a do tych gniazd wpięte były 2 krótkie przewody ze switcha nie były jakoś specjalnie oznaczone przez montera.
Przewód od internetu wchodzi także do switcha w inne gniazdo.
W tej sytuacji sądziłem, że nie ma to specjalnie znaczenia która karta podpięta jest do którego z gniazd jeśli chodzi o fizyczny stan rzeczy.
Aktualnie przejściowo (na czas podpięcia nowych gniazd) podpiąłem serwer pod gniazda od notebooka i drukarki sieciowej i wszystko hula bez zarzutu.
Być może nie zrozumieliśmy się - wiem, że każda karta pełni inną funkcję, ale moje pytanie dotyczyło o wybór drogi jaką komunikuje się z siecią...
A jeśli jednak ma, to jak sprawdzić, która karta do którego gniazda powinna wchodzić?
Przy okazji inne pytanie - pan od sieci robiący przeróbkę, nie podpiął mi nowych kabli od tyłu krosownicy. Zasugerował, że w sumie to nie ma problemu, bo mogę sobie te przewody wpiąć bezpośrednio do switcha z pominięciem krosownicy. Osobiście uważam, że chyba jednak w przypadku SBS nie jest to dobre rozwiązanie i dlatego poprosiłem, aby jednak zrobił tak jak w oryginale było... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Sun Nov 08, 2009 12:44 am Temat postu: |
|
|
Struktura sieci umownie w takim przypadku składa się z trzech punktów.
A - B - C
Punkt A to "zewnątrz" dla serwera SBS czyli WAN. W zależnosci od sytuacji może to być prawdziwy WAN z zastosowaniem protokołów: ADSL, ATM, DSL, Frame Relay, HDLC, ISDN, PPP, SMDS, X.25, ewentualnie może to być też dla SBSa nadrzędny LAN - czyli ogólna sieć szkolna, która dopiero za pomoca odpowiedniego urządzenia łączy się z WAN.
Punkt B to sam serwer SBS, którego zadaniem jest dokonywać translacji pomiędzy A i C.
Punkt C to sieć LAN zarządzana przez SBS.
Pomiędzy A i C nie może być obejścia dodatkowym kablem. Jedyna droga musi prowadzić przez B. B nie może również w żaden sposób łączyć A i C poza systemem.
Co do ostatniego, to pan miał rację, sposób podpięcia z użyciem krosownicy, patchpanelu i patchcordów jest zapewne bardziej elegancki, fachowy i kosztuje więcej. Jednak do prawidłowego działania nie jest to potrzebne. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|