Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Oct 22, 2009 3:20 pm Temat postu: Instyalacja XP zamiast VIsty |
|
|
Po wielu problemach z stacjami vista chciałbym preinstalować pracownie na XP z officem 2003. W jaki sposób to zrobić, czy IPat bedzie działał ok. I czy jest to legalne z wytycznymi dotyczącymi pracowni?
ProszÄ™ o porady i podpowiedzi.!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Thu Oct 22, 2009 5:02 pm Temat postu: |
|
|
Co mają do legalności jakieś wytyczne?
O legalności decyduje licencja. A ta pozawala ci mieć zamiast visty XP.
Jeśli masz możliwość zainstalowania tego XP po sieci, to fajnie, jak masz nośniki i numer sieciowy np z ostatniej wcześniejszej edycji, to też nieźle. W przeciwnym wypadku będziesz instalować indywidualnie i o numer do każdego kompa dzwonić do MS. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Oct 22, 2009 5:56 pm Temat postu: |
|
|
hm laikowi prosze wytłumaczyć gdzie to sprawdzić czy mam mozliwość po sieci a nakleiki są na kompach ale z visty więc pod te serialenie nie da rady skoro to downgrade.
No i pewnie problem bedzie ze sterami do sieciówki z tego co czytałem obraz fizycznie na serwerze jest ale jak zrobić aby zainstalować zdalnie XP potem rozesłać go na inne stacje IPatem. I czy bedzie w ogole widział Ipat ten obraz. Ewentualnie jak zrobić aby obraz był widoczny w IPat zamienić obraz ? Skąd gdzie. Sorki za takie pytania ale naprawde nauczyć sięwysztkiego o tych pracowniach to pare lat praktyki i szkoleń. A podczs prowadzenia zajęć nie ma na to czasu.
Poydrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Oct 22, 2009 8:04 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Maćku
a może zaradzisz na inne moje dolegliwości z pracownią mianowicie na jednym nie mam folderów na pulpicie. Dopiero jak wejde w komputer i tam pod dyskiem c dam na student to jest pulpit i są te foldery. Wiem ze chodzi o profile jak to naprawić.? |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Oct 22, 2009 8:47 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Piotrze mam czarno na białym co i jak ale kieruje też prośbę ktora jest wyżej dotyczaca folderów na pulpicie. Kiedyś mi odpowiadałeś na to pytanie ale nie szczegółowo. Proszę także Ciebie o pomoc w tej wyżej opisanej kwestii.
A teraz pytaine dotyczące tego wątku. CZy jak uda mi się zainstalować z RIS(WDS) klienta na XP ( po drodze pewnie bede musiał włożyć płytkę ze sterownikami do sieciówki bo w obrazie nie ma) i doprowadze do tego ze ustawie go jako zrodłowy zainstaluje wszystko co trzeba, zrobie obraz IPat. roześle na pozostałe to czy nie zginą mi obraz komputer pakiet skaner i moj pakiet? i gdzie są one przechowywane?
I czytałem coś ze trzeba jakis plik riprep czy coś takiego robić?
Zamierzma się przesiąść z Visty na XP ale muszę wiedzieć co i jak krok po kroku jam mawiał nasz były selekcjoner. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

|
Wysłany: Fri Oct 23, 2009 12:51 am Temat postu: |
|
|
Moja rada jest taka:
1. Zainstaluj serwer bezpośrednio z płyt Microsoft, Jeżeli nie chcesz ograniczać sam uprawnień dla komputerów i użytkowników to po instalacji:
- utwórz w GPO jednostki organizacyjne: Komputery oraz np. poziomc i zaimportuj z zasady z serwera, który pracuje z WinXP.- jak będzie potrzeba to Tobie mogę podesłać.
- Konta uzytkowników utwórz skryptem.
- Przeklikaj kreatora dostępu do internetu
- Zainstaluj na jednym komputerze WindowsXP (wystarczy jedna płyta z oryginalnym Windows XP Pro, a potem przy aktualizacji telefon do Microsoft) + wszystkie sterowniki oraz dodatkowe oprogramowanie i wykonaj własny obraz stacji roboczej
- zainstaluj z własnego obrazu pozostałe stacje robocze
Ufffff
albo:
2. Zainstaluj serwer sbs z poprzedniej kolekcji (bez iPAT)
- po instalacji zainstaluj sterowniki do płyty głównej, karty graficznej i dźwiękowej.
- po takiej instalacji z obrazami WinXP może być problem - sterowniki - możesz je dograć lub wykonać samemu obraz stacji roboczej.
Aby instalacja przebiegła prawidłowo na czas instalacjio podłacz swicha do zewnętrznej karty sieciowej (ta na płycie nie w większosci wypadków nie jest widoczna przez instalatora - choć na realtek-u)
iPAT-a sobie odpuść. Maiło być lepiej a wyszło jak zwykle. Może to narzędzie nie jest złe, ale na serwerze można też przygotować paczki msi i zdalnie bezdotykowo zainstalować dodatkowe oprogramowanie.
Co do folderów na pulpicie - ussuń konto tego użytkownika, a potem utwórz nowe poprzez kopiowanie "sprawnego" konta. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Oct 23, 2009 8:40 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o usuwanie tego konta zrobie to skryptem pozostawiając linijkę dotyczącą tego kompa. skopjuje wcześniej prace uczniów z tego konta. Ręcznie próbowałem usunąć się nie dało w O\profiles\student009d coś tam v jeszce pisało nie wiem dokładnie bo pisze z domku. Wyskakiwał komunikat że nie można. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

|
Wysłany: Fri Oct 23, 2009 11:17 pm Temat postu: |
|
|
jeżeli usuwasz ręcznie to katalog przzejmnij na własnośc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 26, 2009 3:09 pm Temat postu: |
|
|
w profiles pokazuje mi tylko profile student009d.v2 i nie można wejść do niego odmowa dostępu. Tak też jest z niektórymi użytkownikami. DO niektórych się da wejśc i są tam jakieś foldery do pozostałych nie. Usunąć ręcznie się nie da. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 26, 2009 4:55 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o komputer z innego posta dotyczący tematu ze w IAPT pokazuje BIOS i się nie włacza stoi na czarnym ekranie z kursorem migającym. Sprawdzałem kolejność wykonywanych poleceń przez IPAt ten feralny komputer ma tak:
2009-10-20 12:58:38 Polecenie: Wyślij zapytanie o informacje dotyczące domeny klienta Powodzenie
2009-10-20 12:58:37 Polecenie: Uruchom niestandardowy plik skryptu Powodzenie
2009-10-20 12:58:36 Polecenie: Ustaw serwer DNS Powodzenie
2009-10-20 12:58:35 Zapytanie: Informacje o sprzęcie zainstalowanym w systemie operacyjnym Powodzenie
2009-10-20 12:58:35 Zapytanie: Informacje o oprogramowaniu zainstalowanym w systemie operacyjnym Powodzenie
2009-10-20 12:58:32 Zapytanie: Ogólne informacje o systemie Powodzenie
2009-10-20 12:58:31 Zapytanie: Konfiguracja IP Powodzenie
inny który uruchamia się ok ma inną kolejność:
2009-10-26 09:35:13 Polecenie: Uruchom niestandardowy plik skryptu Powodzenie
2009-10-26 09:35:13 Polecenie: Wyślij zapytanie o informacje dotyczące domeny klienta Powodzenie
2009-10-26 09:35:12 Polecenie: Ustaw serwer DNS Powodzenie
2009-10-26 09:35:11 Zapytanie: Informacje o oprogramowaniu zainstalowanym w systemie operacyjnym Powodzenie
2009-10-26 09:35:10 Zapytanie: Informacje o sprzęcie zainstalowanym w systemie operacyjnym Powodzenie
2009-10-26 09:35:07 Zapytanie: Ogólne informacje o systemie Powodzenie
2009-10-26 09:35:06 Zapytanie: Konfiguracja IP Powodzenie
Może to coś pomoze w rozwiązaniu tamtego mojego problemu. Można gdzieś zmienić kolejnośc wykonywanych polceń w IPAT? |
|
Powrót do góry |
|
 |
jarobond Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sun Nov 01, 2009 4:37 am Temat postu: WINDOWS 7 |
|
|
Ja mam "trochę" inne pytanie też w sprawie zmiany systemu ale z Visty na Seven. Na dzień dzisiejszy to chyba nierealne co ? Czy coś wiadomo jak to z nowym systemem ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Nov 27, 2009 7:49 pm Temat postu: |
|
|
Zainstalowalem z płytki XP poszło ok dosinatalowałem sterowniki i co tma mi trzeba było ok. Dodałem do domeny ok. Ale w AD jest w komputers ( tam ma być chyba) a w Iapt pisze Bios lub niekontrolowany. Opis jest nowy klient. Jak z takiego komputera zrobić obraz i rozesłać na inne stacje ? !!
Co z tym XP Panowie help.
Ostatnio zmieniony przez kareo dnia Fri Nov 27, 2009 8:25 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri Nov 27, 2009 8:16 pm Temat postu: Re: WINDOWS 7 |
|
|
jarobond napisał: | Ja mam "trochÄ™" inne pytanie też w sprawie zmiany systemu ale z Visty na Seven. Na dzieÅ„ dzisiejszy to chyba nierealne co ? Czy coÅ› wiadomo jak to z nowym systemem ? |
Masz jakiś papier, że należy sie upgrade? Nie? To znaczy, że nie. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|