Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Program na stacji roboczej działa tylko na administratorze

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
yaneczek
Gość

PostWysłany: Sat Oct 24, 2009 8:04 pm    Temat postu: Program na stacji roboczej dziaÅ‚a tylko na administratorze Odpowiedz z cytatem

Witam! Jestem administratorem pracowni Lato 2007. Borykam się z następującym problemem
W szkole posiadamy bardzo fajny program do grafiki wektorowej Micrografix Windows Draw 6.0. Po zainstalowaniu na stacjach roboczych, program uruchamia się tylko przy logowaniu się na administratora. Po instalcji dodałem skróty do $menus, gimp,irfan View działają a Micrografix startuje, pojawia się strona startowa programu (nieduży prostokąt)który zasłania część ekranu dopiero po wyrzuceniu z pamięci pliku draw.exe można się go pozbyć, próbowałem rozwiązać problem
zmieniając w właściwościach skrótu programu -->zabezpeczenia->użytkownik komputera/ student0xx-->pełna kontrola - bez rezultatu. W tej chwili uczeń może uruchomić ten program tylko w ten spsób --> prawy klawisz-->urochom jako administrator. Bardzo liczę na pomoc - pierszy raz - dotychczas moje drobne wojny z tym serwerem udawało mi się wygrywać. Exclamation
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sat Oct 24, 2009 8:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Program ten jest bardzo stary, a może jeszcze starszy. Wink
Był tworzony dla Windows 95 i zapewne wymaga pełnego dostępu do swoich katalogów - bez ograniczeń.
Sugeruję zainstalować go poza Program files. Najlepiej w ścieżce głównej (C:\Draw6 czy jakoś tak). Po instalacji należy zmienić uprawnienia do tego katalogu tak by był dostępny dla wszystkich i to nie tylko chyba do odczytu). Powinno działać, choć nie sprawdzałem.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: