Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problem z profilami użytkownika
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
profus
Gość

PostWysłany: Mon Oct 19, 2009 1:39 pm    Temat postu: Problem z profilami użytkownika Odpowiedz z cytatem

Jestem sosunkowo świeżym administratorem choć pracuję z tymi pracowniami już prawie od początku (ale nie jako główny administrator). Teraz trafiłem na pracownię z SBS2003 z IPAT z wiosny 2008 wraz z końcówkami na Viście.

Problem polega na logowaniu końcówek. Najpierw była to jedna teraz druga końcówka. Zaczęło się od zgubienia ustawień pulpitu po logowaniu na konto student004d (włączył się wygląd nie klasyczny - przez co nie było folderu student004d na pulpicie - po przełączeniu na wyg. klasyczny ikona była). Czasami wyświetlił się komunikat o problemie z załadowaniem profila i korzystaniu z profila tymczasowego.
Dziwne, że foldery poszczególnych uczniów stworzone w studencie004d były dostępne (ale te które były stworzone przed "awarią").
Ogólnie stwierdziłem, że jest problem z załadowaniem profila tego studenta004d(ten komp na nowo załadowałem przez IPAT, ale na innym kompiue było to samo przy logowaniu na tego użytkownika).

Zaczęłem od wyczyszczenia profilu skryptem podawanym tutaj na forum. I nic, bo dalej było to samo. Potem na nowo utworzyłem konto także skryptem podawanym na forum i na OIIEZK. I dalej to samo. Potem próbowałem ręcznie utwzorzyć konto (oczywiście najpierw je usunąłem) ale nie można było wpisać ww właściwościach użytkownika w zakładce profil \\SBS2008\profiles$\%username% bo wyświetlał się komunikat, że n ie można znaleźć udziału i utworzyć folderu i trzeba go zrobić ręcznie. Wpis zamieniał się sam na \\SBS2008\prolifes$\student004d. Folder się jednak tworzył ale nie można było do niego wejść (brak dostępu). Później ten folder usuwałem ręcznie przez przejmowanie uprawnień na własność.
Potem wszystko pousuwałem i stworzyłem użytkownika w Active Directory przez kopiuj z użytkownika student003d. I niby ustawienia są takie same jak u innych użytkowników a profil nie chce się załadować.

PS.
Ogólnie włączanie serwera trwa bardzo długo z 10-15 min. Logowanie użytkowników także długo. Kopia zapasowa nie działa - uruchamia się ale się zawiesza. A internet czasami zanika także na serwerze, gdy wyłączam i włączam połączenie INTERNET to po pobramiu na nowo adresu jest odrazu OK. (do następnego zaniku - czasami po 5 min, a czasami po 5 godzinach).
Powrót do góry
profus
Gość

PostWysłany: Thu Oct 22, 2009 5:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może coś robię nie tak z tymi profilami.
To od początku. Teraz jest sytuacja taka, że nie można się zalogować na konta student004d i student001d. Dla 004d może coś robiłem nie tak bo kasowałem, tworzyłem nowe itp., ale z kontem 001d nic nie robiłem. Po zalogowaniu jest taka sytuacja, że pulpit wygląda inaczej niż przy innych kompach. W folderze student001d (po zmianie wyglądu pulpitu na klasyczny folder się pojawia) nie można tworzyć nowych folderów, menu kontekstowe jest puste. Na serwie rozmiar profilu student (profiles/student001d) wynosił 85MB gdzie inne profile mają po ok.13 MB. Skasowałem w profiles/student001d/AppData foldery Local i LocalNew których nie było w innych profilach. Rozmiar powrócił do normy czyli ok. 13 MB, ale nic się nie zmieniło - dalej to samo z logowaniem i też jest puste menu kontekstowe.
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Fri Oct 23, 2009 2:34 am    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Sporo tych nieprawidłowości. Ja głównej przyczyny szukałbym w podglądzie zdarzeń serwera. Potem sprawdził, czy są utworzone prawidłowo udziały i uprawnienia dla folderów poszczególnych studentów.
Czy sÄ… jakieÅ› konta, gdzie logowanie przebiega normalnie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
profus
Gość

PostWysłany: Fri Oct 23, 2009 11:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Konta od 1-10 oprócz wymienionych działają normalnie.
Powrót do góry
akluchut
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Oct 23, 2009 11:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sorki że się podepnę, ale mam podobny problem z tym że u mnie nie działają pulpity wszystkich studentów i nauczycieli. Co to jest.
Serwer tak samo długo się uruchamia, Internet działa.
i zawsze komunikat na każdym kompie:

Profil użytkownika nie został załadowany poprawnie
użytkownik zalogował się przy użyciu profilu tymczasowego ...............

lub
\\sbs2008\redirected$\nauczyciel034n\Pulpit nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego ...............
Określona nazwa sieciowa już jest niedostępna

Proszę o podpowiedź czego szukać
Edycja jesień2007/Wiosna2008
Service Pack 2
odinstalowany Arca Vir
końcówki Vista
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
profus
Gość

PostWysłany: Mon Oct 26, 2009 6:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie. Myślę, że to ten sam problem. Przy założeniu ponownym konta student004d nie można odczytać folderu profiles/student004d niby jest stworzony ale brak dostępu (na serwerze nie można go otworzyć).
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Mon Oct 26, 2009 7:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przejmnij katalogi na własność i usuń
Powrót do góry
bw
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Oct 27, 2009 1:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

profus napisał:
Właśnie. Myślę, że to ten sam problem. Przy założeniu ponownym konta student004d nie można odczytać folderu profiles/student004d niby jest stworzony ale brak dostępu (na serwerze nie można go otworzyć).

Jeżeli konto student004d zostanie usunięte, a następnie utworzone zostanie nowe konto o takiej samej nazwie, to niestety nie jest to już to samo konto. Dlatego nowy student004d nie ma praw do folderów pozostałych po starym koncie student004d. Adminstrator musi przejąć te foldery, skasować lub nadać prawa dla nowego stydenta004d.
Usuwając konto należy skasować foldery użytkownika w AppData, Profiles, Redirected i Desktop jeżeli pulpit jest przekierowny do tej lokalizacji.
Powrót do góry
profus
Gość

PostWysłany: Tue Oct 27, 2009 7:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety problem jest nadal.
Pousuwałem wszystkie foldery student004d z dysku O: na serwerze.
Usunąłem konto student004d.
Sprawdziłem, że nie można wogóle się zalogować.
Utworzyłem konto student004d w Active Directory poprzez kopiuj... z konta student003d. I wystąpił błąd, że nie może utworzyć student004d w redirected bo nie ma ścieżki sieciowej lub coś tam i trzeba go utworzyć ręcznie. Utworzyłem go ręcznie przydzieliłem uprawnieniatakie jak mają inne foldery w redirected.
Niestety to samo - pulpit wygląda inaczej jak na innych kontach i nie ładuje odpowiedniego profilu.

Zrobiłem tak samo ale nie tworzyłem konta przez kopiuj z innygo tylko nowe i .... przy wpiywaniu w zakładce profil we właściwościach użytkownika ścieżki do profilu \\SBS2008\profiles$\%username% i podłącz do ... H: \\SBS2008\redirected$\Student004D znowu błąd, że nie może odnaleźć udziału i trzeba go utworzyć ręcznie.

Nic nie tworze. LogujÄ™ siÄ™ na stacji i nic to samo.
Patrzę teraz po logowaniu w katalog profiles i został utworzony folder student004d.V2 ale znowu brak dostępu.

Jak stworze najpier w redirected folder student004d a potem się loguje to to samo tworzy w profiles ale brak dostępu.

Zaznaczam, że przed każdy tworzeniem użytkownika kasuję wszystkie foldery student004d na dysku O:.

No co jest z tymi profilami - nie idzie utworzyć konta takiego samego jak wbudowane w instalację serwera?
Powrót do góry
profus
Gość

PostWysłany: Wed Oct 28, 2009 6:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OpisujÄ™ dalej ten sam problem:
Po zalogowaniu na konto, np. student066d które nidy jeszcze nie było używane a jest utworzone "oryginalnie" (jest ich przecież 500) dzieje się to samo. Pulpit nie ładuje się tak jak na tych podstawowych używanych do tej pory (1-10), tworzony jest folder student066d.V2 w katalogu na serwerze o:/profiles/ i oczywiście jest nie dostępny (brak dostępu).
Myślę, że to jest dokładnie przyczyną tych nieprawidłowości z profilami.
Czy ktoś wie co się dzieje ? Gdzie szukać ?
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Thu Oct 29, 2009 4:41 am    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Na oeiizk są gdzieś skrypty, które automatycznie nadają właściwe uprawnienia dla wszystkich udziałów. Może to pomoże
Powrót do góry
profus
Gość

PostWysłany: Thu Oct 29, 2009 6:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy wie ktoś dlaczego nie mogę utworzyć kopi zapasowej. Wyświetla sie taki raport:

Stan operacji tworzenia kopii zapasowych
Operacja: Kopia zapasowa
Aktywne miejsce docelowe kopii zapasowej: Plik
Nazwa nośnika: „Kopia zapasowa Kopia-29.10.09.bkf utworzona 2009-10-29 o 13:09”

Tworzenie kopii woluminu w tle: próba 1
Przekroczono limit czasu przed zakończeniem funkcji

Zwrócony został błąd podczas tworzenia kopii woluminu w tle:0xffffffff.

Zwrócony został błąd podczas tworzenia kopii woluminu w tle:ffffffff
Przerywanie wykonywania kopii zapasowej.

----------------------

Operacja nie została pomyślnie ukończona.
Powrót do góry
profus
Gość

PostWysłany: Mon Nov 02, 2009 4:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Walka z profilami - ciÄ…g dalszy

Stwierdzam, że nie można utworzyć żadnego nowego konta tak by podłączyć profil mobilny. Obojętnie jakią nazwę bym nie podał to jest tak samo. Przy wypełnianiu zakładki profil we właściwościach konta użytkownika nie mogę wpisać podłącz do i ścieżki do redirected bo wtedy wyskakuje błąd : że nie może utworzyć folderu bo nie można odnaleźć ścieżki sieciowej i trzeba utworzyć go ręcznie. Czy go tworzę czy nie to po logowaniuna to konto niby jest tworzony folder użytkownika w profiles na serwie ale brak do niego dostępu. Jeżeli zmieniam do niego uprawnienia tak by był dostępny dla użutkownika to nic nie daje. Dalej nie może załadować profilu.

Gdy tworzę konto poprzez kopiuj wyświetla się komunikat:
"Folder macierzysty //SBS2008/redirected$/test nie został utworzony, ponieważ:
Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej

Konto użytkownika zostało utworzone z nową wartością folderu macierzystego, ale musisz utworzyć folder ręcznie.

Potem jeszcze raz dla studenta004d wszystko krok po kroku zrobiłem ręcznie:.

Potworzyłem wszystkie foldery ręcznie od początku, nadałem i prawa dostępu takie jak mają inne konta. Stworzyłem użytkownika student004d.
Podczas logowania (bardzo szybko się "loguje") komunikat o nie załadowaniu profilu mobilnego i używaniu tymczasowego lokalnego. Gdy włączam na kliencie uruchom: \\SBS2008\profiles$ mam dostęp do folderu student004d.V2 i innych folderów na serwerze tego użytkownika. Internet działa (inna strona startowa jest), programy można uruchamiać.

Zaznaczam, że pozostałe konta działają porawnie oprócz 001d, 004d i dzisiaj zniknęła ikona student008d na pulpicie konta 008d (reszta jest ok - bo niby podłącza zsób sieciowy tego konta).
Czemu nie może on podłączyć profilu mobilnego? Co mam sprawdzić?
Jak krok po kroku stworzyć użytkownika ręcznie by miał on profil mobilny?
Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Nov 04, 2009 1:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz coÅ› nie tak z uprawnieniami.
Załóż konto skryptem ze strony oeiizk:
http://sbs.oeiizk.edu.pl/index.php?sr=skrypty

1. Załóż jedno konto.
2. Przenieś je w AD z Users do właściwego poziomu w kontenerze MEN
3. Sprawdź czy działa.
4. Odpisz na forum Smile

Powodzenia!
profus
Gość

PostWysłany: Wed Nov 04, 2009 6:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zrobiłem tak jak podałeś. Stworzyłem konto o nazwie testowe. Przeniosłem z Users do MEN/PoziomD.
Niby wszystko OK bo żaden komunikat się nie wyświetlił. Po zalogowaniu na stacji to samo czyli "inny" pulpit. Profil mobilny nie działa, wszystko zapisuje w C://Users/ czyli lokalnie.
Na serwie stworzone zostały nowe foldery:
1. o:\\home\testowe - home to też nowy folder
2. o:\\homepages\testowe - tutaj tylko folder testowe bo homepages już był
3. o:\\PROFILE\testowe.V2 - PROFILE też nowe bo inne konta są w o:\\profiles. I oczywiście akurat do tego folderu brak dostępu. Te inne utworzone można otworzyć.
4. o:\\WWW\testowe - WWW też nowy

We właściwościach konta testowe w zakładce profile jest inaczej bo:
1. Ścieżka profilu - \\SBS2008\PROFILE\testowe
2. Skrypt logowania: win9xme.bat
3. Zaznaczone jest: ścieżka lokalna i pusto.

Z tego co wiem tak nie powinno być.

Gdy chcę zmienić ręcznie Folder macierzysty:
Podłącz do H: \\SBS2008\redirected$\testowe wyskakuje komunikat, że nie może utworzyć folderu bo nie można odnaleźć ścieżki sieciowej i trzeba go utworzyć ręcznie.
Czyli dokładnie to samo co opisuję w poprzednich postach.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: