Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jaki UPS automatycznie włączy serwer?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pozytron
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Jun 15, 2009 7:15 pm    Temat postu: Jaki UPS automatycznie włączy serwer? Odpowiedz z cytatem

Witam

Jaki UPS wyłączy mi serwer w przypadku braku zasilania w sieci, a następnie po paru minutach włączy ponownie, gdy prąd powróci?

Mój serwer postawiony jest w serwerowni, a na weekendy zazwyczaj zdarzają się okresowe braki prądu. Większość UPS`ów wyłącza tylko serwer, a mi nie chce ganiać się do pracy, żeby tylko go włączyć.
Serwer wyłącza sie 5-9 min. i nie zależy mi na tym, aby długo pracował na baterii. Ma się po prostu wyłączyć. Wiem też, że w sieci są czasem krótko trwałem braki prądu i chciałbym aby serwer się włączył dopiero gdy jest stały prąd przez jakiś określony czas, coby się ciągle nie wyłączał i włączał. Czy jest to sprawa oprogramowania UPS`a czy ja muszę oprogramować serwer do tego?

Na szkoleniu gość coś gadał o tym ale nie powiedział konkretnie jaki to UPS.

Kwota do przeznaczenia to około 500 zł.

Proponowane UPS`y:
APC BACK 350VA CS
http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=4001

Ever Eco Pro 500
http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=10821

Na stronie producenta nic o tym nie pisze, ale może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym?

pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Mon Jun 15, 2009 7:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Każdy z nich posiada interfejs komunikacyjny, więc spełnia twoje oczekiwania. Z SBSem jest jednak pewien problem, bardzo długo się zamyka. Dlatego wybierałbym raczej mocniejszy UPS.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
pozytron
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Jun 15, 2009 7:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
Każdy z nich posiada interfejs komunikacyjny, więc spełnia twoje oczekiwania. Z SBSem jest jednak pewien problem, bardzo długo się zamyka. Dlatego wybierałbym raczej mocniejszy UPS.

Ale interfejsy tylko wyłączają serwer a jak go automatycznie włączyć gdy prąd będzie dłużej niż np. 10 min. (mniej więcej się tyle serwer włącza)?
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Mon Jun 15, 2009 8:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Interfejs tzw. komunikacyjny łączy UPS z komputerem, a na komputerze się instaluje oprogramowanie do tego UPSa i ono decyduje o włączeniu czy wyłączeniu, a nie sam interfejs. Generalnie włączyć to włączy się każdy komputer z odpowiednim ustawieniem w BIOSie (power on after fail), bo po wznowieniu zasilania prąd pojawi się w gniazdku UPSa i to wymusi start.

Powrót do góry
sbsmax
Gość

PostWysłany: Mon Jun 15, 2009 8:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

raczej odradzam używanie samoczynnego zamykania systemu serwera. Jeśli nie starczy baterii i wyłączy zasilanie podczas zamykania to serwer może już nie wstać. Mi kilkakrotnie zdarzyło się nagłe zamknięcie serwera czyli np reset i nic się nie stało Smile ale gdyby to się zdarzyło podczas zamykania systemu to lepiej nie próbować. Ja używam MUSTEK ale tylko jako zabezpieczenie przepięciowe. Oczywiście jak szkołę stac na profesjonalny sprzęt i wymianę akumulatorów w przewidzianym terminie to można podłączyć ale nie z zasilaczem do zastosowań domowych.
Powrót do góry
pozytron
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Jun 15, 2009 9:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
Interfejs tzw. komunikacyjny łączy UPS z komputerem, a na komputerze się instaluje oprogramowanie do tego UPSa i ono decyduje o włączeniu czy wyłączeniu, a nie sam interfejs. Generalnie włączyć to włączy się każdy komputer z odpowiednim ustawieniem w BIOSie (power on after fail), bo po wznowieniu zasilania prąd pojawi się w gniazdku UPSa i to wymusi start.

Ale co w momencie, gdy na moment wraca zasilanie UPS włącza serwer, a po chwili znowu brakuje prądu (a często się to u nas zdarza) i tak w kółko co 5 min. Serwer się nie uruchomi a tu już musi go zamykać.

a co do sbsmaxa to czy lepszy restet systemu niż poprawne jego zamknięcie? Rozumiem reset w momencie zamykania może być groźny ale jak system zamyka się w czasie trwania życia na baterii to o ile (tak jak mówisz) akumulatory są dobre to zdąży się zamknąć poprawnie.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Mon Jun 15, 2009 9:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wg mojego doświadczenia SBS potrafi się czasem zamykac i ponad 15 minut, żaden z podanych przez ciebie przykładów nie ma takiego czasu podtrzymania (a jeśli nawet na razie ma to po pół roku nie będzie). Zatem sbsmax ma rację. W zasadzie to powinieneś mieć UPS o pojemności jakieś 1500W, żeby to miało sens.
Osobiście też używam UPS na SBSie tylko do niwelowania efektów krótkotrwałych zaników.

Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Jun 15, 2009 11:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Można jeszcze postawić osobną maszynkę (nawet jakąś starą + linux) niepodłączoną do UPSa która w BIOSie będzie miała ustawione uruchamianie po ponownym pojawieniu się napięcia. Na tym sprzęcie trzeba zainstalować programik WoL (Wake on LAN). Ustawić programik by co jakiś czas (np. co 5 min) wysyłał pakiet włączający serwer. Oczywiście na serwerze trzeba odpowiednio skonfigurować kartę sieciową. Najłatwiej jeśli będzie to ta zintegrowana z płytą główną.
sbsmax
Gość

PostWysłany: Tue Jun 16, 2009 9:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dividos napisał:
Można jeszcze postawić osobną maszynkę (nawet jakąś starą + linux) niepodłączoną do UPSa która w BIOSie będzie miała ustawione uruchamianie po ponownym pojawieniu się napięcia. Na tym sprzęcie trzeba zainstalować programik WoL (Wake on LAN). Ustawić programik by co jakiś czas (np. co 5 min) wysyłał pakiet włączający serwer. Oczywiście na serwerze trzeba odpowiednio skonfigurować kartę sieciową. Najłatwiej jeśli będzie to ta zintegrowana z płytą główną.

niezła porada jak ktoś chce na wakacje wprowadzić się do szkoły Smile
A tak poważnie pisałem w temacie niżej oWOL bo chciałem uruchomić serwer z domu ,ale mi się nie udało.Karta sieciowa jest w mojej konfiguracji Edimax i na sterownikach systemowych nie obsługuje WOL po odłączeniu zasilania brak napięcia na karcie /w bios poprawnie/, nie próbowałem dedykowanych sterów bo nie mam czasu i chęci Smile

z wakacyjnym pozdrowieniem
Powrót do góry
Paprotka
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jun 18, 2009 10:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sbsmax napisał:
raczej odradzam używanie samoczynnego zamykania systemu serwera. Jeśli nie starczy baterii i wyłączy zasilanie podczas zamykania to serwer może już nie wstać. Mi kilkakrotnie zdarzyło się nagłe zamknięcie serwera czyli np reset i nic się nie stało Smile ale gdyby to się zdarzyło podczas zamykania systemu to lepiej nie próbować.

Jestem żywym przykładem na to, co tu napisano. Mam wspomniany UPS APC 350, który dostałam i na dzień dzisiejszy zastanawiam się, co zrobić, by po raz trzeci nie instalować serwera, który padnie, jak tylko dłuższą chwilę nie ma prądu. Mój na dodatek pada w bardzo ciekawy sposób, tak, że nie mam jak skorzystać z trybu przywracania usług katalogowych, bo jak w niego wejdę, to cosik się zapętla czy coś, w każdym razie mieli bez końca, nie doczekuję okna logowania.
wiki
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Jan 15, 2010 9:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co sÄ…dzicie o tym:
Warto?
http://www.kirk.pl/pricelist/item.aspx?PID=C8500045
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sat Jan 16, 2010 12:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A po co dwa razy piszesz?

Powrót do góry
wiki
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Jan 16, 2010 5:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podsumowując tą dyskusję do serwera trzeba by kupić coś takiego, firma, moc:

http://www.apc.com/products/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=BR1500I&total_watts=200
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sat Jan 16, 2010 5:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taki ups starczyłby akurat na z 10 minut podtrzymania + do 30 minut procesu zamykania systemu.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: