Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pozytron Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Jun 15, 2009 7:15 pm Temat postu: Jaki UPS automatycznie włączy serwer? |
|
|
Witam
Jaki UPS wyłączy mi serwer w przypadku braku zasilania w sieci, a następnie po paru minutach włączy ponownie, gdy prąd powróci?
Mój serwer postawiony jest w serwerowni, a na weekendy zazwyczaj zdarzają się okresowe braki prądu. Większość UPS`ów wyłącza tylko serwer, a mi nie chce ganiać się do pracy, żeby tylko go włączyć.
Serwer wyłącza sie 5-9 min. i nie zależy mi na tym, aby długo pracował na baterii. Ma się po prostu wyłączyć. Wiem też, że w sieci są czasem krótko trwałem braki prądu i chciałbym aby serwer się włączył dopiero gdy jest stały prąd przez jakiś określony czas, coby się ciągle nie wyłączał i włączał. Czy jest to sprawa oprogramowania UPS`a czy ja muszę oprogramować serwer do tego?
Na szkoleniu gość coś gadał o tym ale nie powiedział konkretnie jaki to UPS.
Kwota do przeznaczenia to około 500 zł.
Proponowane UPS`y:
APC BACK 350VA CS
http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=4001
Ever Eco Pro 500
http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=10821
Na stronie producenta nic o tym nie pisze, ale może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym?
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Jun 15, 2009 7:34 pm Temat postu: |
|
|
Każdy z nich posiada interfejs komunikacyjny, więc spełnia twoje oczekiwania. Z SBSem jest jednak pewien problem, bardzo długo się zamyka. Dlatego wybierałbym raczej mocniejszy UPS. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Mon Jun 15, 2009 7:50 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Każdy z nich posiada interfejs komunikacyjny, wiÄ™c speÅ‚nia twoje oczekiwania. Z SBSem jest jednak pewien problem, bardzo dÅ‚ugo siÄ™ zamyka. Dlatego wybieraÅ‚bym raczej mocniejszy UPS. |
Ale interfejsy tylko wyłączają serwer a jak go automatycznie włączyć gdy prąd będzie dłużej niż np. 10 min. (mniej więcej się tyle serwer włącza)? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Mon Jun 15, 2009 8:03 pm Temat postu: |
|
|
Interfejs tzw. komunikacyjny łączy UPS z komputerem, a na komputerze się instaluje oprogramowanie do tego UPSa i ono decyduje o włączeniu czy wyłączeniu, a nie sam interfejs. Generalnie włączyć to włączy się każdy komputer z odpowiednim ustawieniem w BIOSie (power on after fail), bo po wznowieniu zasilania prąd pojawi się w gniazdku UPSa i to wymusi start. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
sbsmax Gość
|
Wysłany: Mon Jun 15, 2009 8:41 pm Temat postu: |
|
|
raczej odradzam używanie samoczynnego zamykania systemu serwera. Jeśli nie starczy baterii i wyłączy zasilanie podczas zamykania to serwer może już nie wstać. Mi kilkakrotnie zdarzyło się nagłe zamknięcie serwera czyli np reset i nic się nie stało ale gdyby to się zdarzyło podczas zamykania systemu to lepiej nie próbować. Ja używam MUSTEK ale tylko jako zabezpieczenie przepięciowe. Oczywiście jak szkołę stac na profesjonalny sprzęt i wymianę akumulatorów w przewidzianym terminie to można podłączyć ale nie z zasilaczem do zastosowań domowych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Mon Jun 15, 2009 9:15 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Interfejs tzw. komunikacyjny łączy UPS z komputerem, a na komputerze siÄ™ instaluje oprogramowanie do tego UPSa i ono decyduje o włączeniu czy wyłączeniu, a nie sam interfejs. Generalnie włączyć to włączy siÄ™ każdy komputer z odpowiednim ustawieniem w BIOSie (power on after fail), bo po wznowieniu zasilania prÄ…d pojawi siÄ™ w gniazdku UPSa i to wymusi start. |
Ale co w momencie, gdy na moment wraca zasilanie UPS włącza serwer, a po chwili znowu brakuje prądu (a często się to u nas zdarza) i tak w kółko co 5 min. Serwer się nie uruchomi a tu już musi go zamykać.
a co do sbsmaxa to czy lepszy restet systemu niż poprawne jego zamknięcie? Rozumiem reset w momencie zamykania może być groźny ale jak system zamyka się w czasie trwania życia na baterii to o ile (tak jak mówisz) akumulatory są dobre to zdąży się zamknąć poprawnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Mon Jun 15, 2009 9:45 pm Temat postu: |
|
|
Wg mojego doświadczenia SBS potrafi się czasem zamykac i ponad 15 minut, żaden z podanych przez ciebie przykładów nie ma takiego czasu podtrzymania (a jeśli nawet na razie ma to po pół roku nie będzie). Zatem sbsmax ma rację. W zasadzie to powinieneś mieć UPS o pojemności jakieś 1500W, żeby to miało sens.
Osobiście też używam UPS na SBSie tylko do niwelowania efektów krótkotrwałych zaników. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Mon Jun 15, 2009 11:04 pm Temat postu: |
|
|
Można jeszcze postawić osobnÄ… maszynkÄ™ (nawet jakÄ…Å› starÄ… + linux) niepodłączonÄ… do UPSa która w BIOSie bÄ™dzie miaÅ‚a ustawione uruchamianie po ponownym pojawieniu siÄ™ napiÄ™cia. Na tym sprzÄ™cie trzeba zainstalować programik WoL (Wake on LAN). Ustawić programik by co jakiÅ› czas (np. co 5 min) wysyÅ‚aÅ‚ pakiet włączajÄ…cy serwer. OczywiÅ›cie na serwerze trzeba odpowiednio skonfigurować kartÄ™ sieciowÄ…. NajÅ‚atwiej jeÅ›li bÄ™dzie to ta zintegrowana z pÅ‚ytÄ… głównÄ…. _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
sbsmax Gość
|
Wysłany: Tue Jun 16, 2009 9:27 am Temat postu: |
|
|
dividos napisał: | Można jeszcze postawić osobnÄ… maszynkÄ™ (nawet jakÄ…Å› starÄ… + linux) niepodłączonÄ… do UPSa która w BIOSie bÄ™dzie miaÅ‚a ustawione uruchamianie po ponownym pojawieniu siÄ™ napiÄ™cia. Na tym sprzÄ™cie trzeba zainstalować programik WoL (Wake on LAN). Ustawić programik by co jakiÅ› czas (np. co 5 min) wysyÅ‚aÅ‚ pakiet włączajÄ…cy serwer. OczywiÅ›cie na serwerze trzeba odpowiednio skonfigurować kartÄ™ sieciowÄ…. NajÅ‚atwiej jeÅ›li bÄ™dzie to ta zintegrowana z pÅ‚ytÄ… głównÄ…. |
niezła porada jak ktoś chce na wakacje wprowadzić się do szkoły
A tak poważnie pisałem w temacie niżej oWOL bo chciałem uruchomić serwer z domu ,ale mi się nie udało.Karta sieciowa jest w mojej konfiguracji Edimax i na sterownikach systemowych nie obsługuje WOL po odłączeniu zasilania brak napięcia na karcie /w bios poprawnie/, nie próbowałem dedykowanych sterów bo nie mam czasu i chęci
z wakacyjnym pozdrowieniem |
|
Powrót do góry |
|
 |
Paprotka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Jun 18, 2009 10:43 pm Temat postu: |
|
|
sbsmax napisał: | raczej odradzam używanie samoczynnego zamykania systemu serwera. JeÅ›li nie starczy baterii i wyłączy zasilanie podczas zamykania to serwer może już nie wstać. Mi kilkakrotnie zdarzyÅ‚o siÄ™ nagÅ‚e zamkniÄ™cie serwera czyli np reset i nic siÄ™ nie staÅ‚o ale gdyby to siÄ™ zdarzyÅ‚o podczas zamykania systemu to lepiej nie próbować. |
Jestem żywym przykładem na to, co tu napisano. Mam wspomniany UPS APC 350, który dostałam i na dzień dzisiejszy zastanawiam się, co zrobić, by po raz trzeci nie instalować serwera, który padnie, jak tylko dłuższą chwilę nie ma prądu. Mój na dodatek pada w bardzo ciekawy sposób, tak, że nie mam jak skorzystać z trybu przywracania usług katalogowych, bo jak w niego wejdę, to cosik się zapętla czy coś, w każdym razie mieli bez końca, nie doczekuję okna logowania. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
wiki Użytkownik Forum
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator