Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mistrz Klawiatury, drukarka lokalna, karty przywracania.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
BobiX
Gość

PostWysłany: Thu Oct 08, 2009 2:07 pm    Temat postu: Mistrz Klawiatury, drukarka lokalna, karty przywracania. Odpowiedz z cytatem

Witam,

Przejąłem w "spadku" pracownię SBS2003 komuterową z wiosny 2007. Nie ukrywam, że uczę się zarządzania serwerem i pewnie stąd wiele pytań, które będę miał i próśb o pomoc Smile

1. ZacznÄ™ od Mistrza Klawiatury.
Zainstalowałem "MK" na serwerze w wersji "nauczyciel", następnie "zmapowałem" katalog serwera (Mkserver) na stacjach roboczych i zainstalowałem tam z konta administratora wersję "uczeń". Przy próbie testowania połączenia z serwerem występuje błąd połaczenia. Zapewne muszę "coś" odblokować na SBS'ie, ale właśnie nie wiem co i gdzie.

Będę wdzięczny za pomoc.

2. Kolejnym problemem jest drukarka podłączona do jednej ze stacji roboczych. Została udostępniona w sieci i jest widoczna w katalogu, ale każdy użytkownik na danej stacji musi sobie ją ręcznie doinstalowywać.

Moje pytanie, czy nie mogę raz doinstalować ją na poszczególnych stacjach jako administrator i zrobić tak, żeby użytkownicy nie musieli jej doinstalowywyać?

3. Ostatnia sprawa (dzisiaj Very Happy) karty przywracania.
Karty działają OK, ale chciałbym nimi zarządzać przez sieć (mają taką możliwość), niestety po zainstalowaniu programu zarządzającego nie ma komunikacji między nimi. Jako serwer wybrałem jedną ze stacji roboczych i nie mam dostępu do kart na innych stacjach - zapewne znowu chodzi o jakieś odblokowanie portu albo uprawnienia na SBS'sie...

pozdrawiam i dziękuję za pomoc Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: