|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
BobiX Gość
|
Wysłany: Thu Oct 08, 2009 2:07 pm Temat postu: Mistrz Klawiatury, drukarka lokalna, karty przywracania. |
|
|
Witam,
Przejąłem w "spadku" pracownię SBS2003 komuterową z wiosny 2007. Nie ukrywam, że uczę się zarządzania serwerem i pewnie stąd wiele pytań, które będę miał i próśb o pomoc
1. ZacznÄ™ od Mistrza Klawiatury.
Zainstalowałem "MK" na serwerze w wersji "nauczyciel", następnie "zmapowałem" katalog serwera (Mkserver) na stacjach roboczych i zainstalowałem tam z konta administratora wersję "uczeń". Przy próbie testowania połączenia z serwerem występuje błąd połaczenia. Zapewne muszę "coś" odblokować na SBS'ie, ale właśnie nie wiem co i gdzie.
Będę wdzięczny za pomoc.
2. Kolejnym problemem jest drukarka podłączona do jednej ze stacji roboczych. Została udostępniona w sieci i jest widoczna w katalogu, ale każdy użytkownik na danej stacji musi sobie ją ręcznie doinstalowywać.
Moje pytanie, czy nie mogę raz doinstalować ją na poszczególnych stacjach jako administrator i zrobić tak, żeby użytkownicy nie musieli jej doinstalowywyać?
3. Ostatnia sprawa (dzisiaj ) karty przywracania.
Karty działają OK, ale chciałbym nimi zarządzać przez sieć (mają taką możliwość), niestety po zainstalowaniu programu zarządzającego nie ma komunikacji między nimi. Jako serwer wybrałem jedną ze stacji roboczych i nie mam dostępu do kart na innych stacjach - zapewne znowu chodzi o jakieś odblokowanie portu albo uprawnienia na SBS'sie...
pozdrawiam i dziękuję za pomoc  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|