Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Januszczyk Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu May 21, 2009 8:53 am Temat postu: Internetowy koszmar |
|
|
Witam
Prosiłbym o poradę w kwestii internetu. Przez ostatnie 5 dni internet w mojej pracowni (wiosna 2008) zachowuje się dziwacznie. Jednego dnia wszystko ok, następnego dnia wchodzą tylko nieliczne strony (np. wp.pl) ale pingi do dowolnej strony działają , kolejny dzień - leży wszystko brak internetu w całej pracowni. W pozostałej części szkoły internet funkcjonuje poprawnie. Do serwera w tym czasie w ogóle nie zaglądałem. Połączenie jest poprawnie skonfigurowane. Serwer wolny od wirusów i wszelkiego robactwa. Co począć? Pomocy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Thu May 21, 2009 10:08 am Temat postu: Re: Internetowy koszmar |
|
|
Januszczyk napisał: | Do serwera w tym czasie w ogóle nie zaglÄ…daÅ‚em.y |
Ja bym zajrzał... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Fri May 22, 2009 10:16 pm Temat postu: |
|
|
Przepraszam, ale to mi nie pomogło.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Fri May 22, 2009 11:06 pm Temat postu: odp |
|
|
Proponuję sprawdzić żródło internetu: modem, router, switch itp. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Mon May 25, 2009 7:40 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za pierwszą sugestię. Sprzętowo jest ok. Mniemam tak gdyż z tego samego źródła cała szkoła (oprócz 2 pracowni) ma internet działający bez najmniejszych oznak jakiejkolwiek awarii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Mon May 25, 2009 8:32 pm Temat postu: |
|
|
Widać nie tak jak trzeba zaglądałeś.
Czy w czasie jak na stacjach zaczynają być problemy z dostępem do netu, to na serwerze wszystko jest ok?
Może są problemy z jakimiś usługami? Sprawdzałeś dns? pingi po IP i po nazwach? A co z dhcp? Może ISA? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Tue May 26, 2009 8:22 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję Maćku za bardziej treściwą podpowiedź.
Z moim serwerem to właściwie nigdy nie było w porządku. Muli, hdd pracuje na okrągło, klienci 10 razy zalogują się do domeny 11 już nie. Serwer (2007) przez integratorów był stawiany z obrazów i jak się później okazało od tego mogły się zacząć kłopoty
Co do Twojego pierwszego pytania to przyznam, że właściwie nie zauważyłem takiej sytuacji w której brak jest internetu na stacjach, a na serwerze by in był. Choć mogę się mylić (od czasu gdy dostałem drugą pracownię z pierwszej korzystam okazjonalnie) Pingi po nazwach nie działają po IP nie sprawdzałam (sprawdzę i odpowiem). Ogólnie wiem, że problem może tkwić w Usługach, ISA, DHCP, ArkaVirze i nie wiem gdzie jeszcze. Problem to odgadnąć co w tym wszystkim jest zagwozdką. Jak napisałeś w jednym ze swoich postów "...klikanie nic nie pomoże..." Tu potrzebna jest wiedza i doświadczenie. Przyznam, tematyka sbs nie jest moją najmocniejszą stroną. Literatury - brak, zostają fora i dobrzy ludzie chętni do pomocy. Dziękuję za każdy jej przejaw. Pozdrawiam
Sprawdziłem: pingi (z serwera) po IP chodzą |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wed Jun 10, 2009 5:15 pm Temat postu: |
|
|
Nikt mi nie chce pomóc  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Weronika Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jun 10, 2009 5:52 pm Temat postu: |
|
|
Też nie działał mi internet, monitor wyczyniał cuda. Okazało się, że sprzątaczka poruszyła kable. Teraz jak coś nie działa to już wiem i najpierw sprawdzam kable. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Wed Jun 10, 2009 10:54 pm Temat postu: |
|
|
Januszczyk napisał: | Nikt mi nie chce pomóc  |
Niekoniecznie nie chce.
Raczej z rozmaitych powodów nie wiadomo jak.
W zasadzie w twoim opisie sytuacji brakuje danych. Opis jedynie wskazuje na to, że serwer ma stan przedzawałowy. I na dobrą sprał wygląda na to, ze należałoby serwer przeinstalować, a chyba nie bardzo czujesz się na siłach. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Thu Jun 11, 2009 2:34 pm Temat postu: |
|
|
Z tym stanem przedzawałowym to masz najsłuszniejszą rację. Zastanawiam się tylko czy jest sens stawianie serwera z tych samych obrazów, z których postawili go instalatorzy. Pewnie lepszą opcją byłoby zrobienie tego zupełnie od początku. To jedna pracownia (2007)
W tej chwili bardziej zależałoby mi na reanimacji internetu w drugiej pracowni (wiosna 2008, uczniowskie na Viscie). Internet przestał działać nagle lecz w pierwszej fazie mogłem np. uruchomić wp.pl. Obecnie pingi po nazwach nie działają po IP działają. Ogólnie wiem, że problem może tkwić w Usługach, ISA, DHCP, ArkaVirze i nie wiem gdzie jeszcze. Proszę o sugestie gdzie szukać problemu. Dziękuję. Zdesperowany. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Thu Jun 11, 2009 5:01 pm Temat postu: odp |
|
|
Za taki stan winiłbym raczej usługę DNS a być może i DHCP. Proponuję na poczatek sprawdzić wyniki podglądu zdarzeń i podać nam rodzaj przechwytywanych błędów.
Należy do diagnostyki wyłączyć ArcaVira i sprawdzić działania sieci.
Adresy DNS powinny wskazywać na adres wewnętrznej karty sieciowej.
Można przy prawidłowym działaniu DHCP jeszcze raz zapuścić kreatora internetu i poczty email. Gdyby problem nazw nadal występowł potrzebne będzie użycie narzędzia do diagnostyki dns - np nslookup |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Mon Jun 15, 2009 11:29 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za poradę. Nie zdołałem jej wykorzystać ponieważ dzisiaj gdy dotarłem do pracowni okazało się, że internet cudownie powrócił Bez mojej ingerencji, tak z niczego. Czy to możliwe? Cud? Nie wiem jak długo ten błogostan potrwa. Póki co jest ok.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Thu Oct 08, 2009 12:15 am Temat postu: |
|
|
Powrócę do rozpoczętego kiedyś wątki internetu. Postawiłem serwer (2007) na nowo wprawdzie z obrazów zostawionych przez integratorów, ale prawie wszystko działa ok. Prawie bo nie mogę dojść do ładu z internetem, a właściwie z dns-em. Sieć skonfigurowana jest poprawnie, ale:
- pingi po nazwach nie chodzÄ…, po ip jest ok,
- strony po nazwach nie wczytam, po ip tak.
Dziennik zdarzeń informuje, że dns działa (kod 2)
Mirku sugerujesz diagnostykę nslookup-em - jak to zrobić? A czym to naprawić. Każda sugestia mile widziana. Dziękuję. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
|