Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Internetowy koszmar
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Januszczyk
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu May 21, 2009 8:53 am    Temat postu: Internetowy koszmar Odpowiedz z cytatem

Witam
Prosiłbym o poradę w kwestii internetu. Przez ostatnie 5 dni internet w mojej pracowni (wiosna 2008) zachowuje się dziwacznie. Jednego dnia wszystko ok, następnego dnia wchodzą tylko nieliczne strony (np. wp.pl) ale pingi do dowolnej strony działają , kolejny dzień - leży wszystko brak internetu w całej pracowni. W pozostałej części szkoły internet funkcjonuje poprawnie. Do serwera w tym czasie w ogóle nie zaglądałem. Połączenie jest poprawnie skonfigurowane. Serwer wolny od wirusów i wszelkiego robactwa. Co począć? Sad Confused Pomocy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu May 21, 2009 10:08 am    Temat postu: Re: Internetowy koszmar Odpowiedz z cytatem

Januszczyk napisał:
Do serwera w tym czasie w ogóle nie zaglądałem.y

Ja bym zajrzał...
Powrót do góry
Januszczyk
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri May 22, 2009 10:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam, ale to mi nie pomogło. Sad
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Fri May 22, 2009 11:06 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Proponuję sprawdzić żródło internetu: modem, router, switch itp.
Powrót do góry
Januszczyk
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon May 25, 2009 7:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za pierwszą sugestię. Sprzętowo jest ok. Mniemam tak gdyż z tego samego źródła cała szkoła (oprócz 2 pracowni) ma internet działający bez najmniejszych oznak jakiejkolwiek awarii.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Mon May 25, 2009 8:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widać nie tak jak trzeba zaglądałeś.
Czy w czasie jak na stacjach zaczynają być problemy z dostępem do netu, to na serwerze wszystko jest ok?
Może są problemy z jakimiś usługami? Sprawdzałeś dns? pingi po IP i po nazwach? A co z dhcp? Może ISA?
Powrót do góry
Januszczyk
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue May 26, 2009 8:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Maćku za bardziej treściwą podpowiedź. Very Happy
Z moim serwerem to właściwie nigdy nie było w porządku. Muli, hdd pracuje na okrągło, klienci 10 razy zalogują się do domeny 11 już nie. Serwer (2007) przez integratorów był stawiany z obrazów i jak się później okazało od tego mogły się zacząć kłopoty Confused
Co do Twojego pierwszego pytania to przyznam, że właściwie nie zauważyłem takiej sytuacji w której brak jest internetu na stacjach, a na serwerze by in był. Choć mogę się mylić (od czasu gdy dostałem drugą pracownię z pierwszej korzystam okazjonalnie) Pingi po nazwach nie działają po IP nie sprawdzałam (sprawdzę i odpowiem). Ogólnie wiem, że problem może tkwić w Usługach, ISA, DHCP, ArkaVirze i nie wiem gdzie jeszcze. Problem to odgadnąć co w tym wszystkim jest zagwozdką. Jak napisałeś w jednym ze swoich postów "...klikanie nic nie pomoże..." Tu potrzebna jest wiedza i doświadczenie. Przyznam, tematyka sbs nie jest moją najmocniejszą stroną. Literatury - brak, zostają fora i dobrzy ludzie chętni do pomocy. Dziękuję za każdy jej przejaw. Pozdrawiam

Sprawdziłem: pingi (z serwera) po IP chodzą
Powrót do góry
Januszczyk
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jun 10, 2009 5:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nikt mi nie chce pomóc Sad Sad
Powrót do góry
Weronika
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jun 10, 2009 5:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też nie działał mi internet, monitor wyczyniał cuda. Okazało się, że sprzątaczka poruszyła kable. Teraz jak coś nie działa to już wiem i najpierw sprawdzam kable.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Jun 10, 2009 10:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Januszczyk napisał:
Nikt mi nie chce pomóc Sad Sad

Niekoniecznie nie chce.
Raczej z rozmaitych powodów nie wiadomo jak.
W zasadzie w twoim opisie sytuacji brakuje danych. Opis jedynie wskazuje na to, że serwer ma stan przedzawałowy. I na dobrą sprał wygląda na to, ze należałoby serwer przeinstalować, a chyba nie bardzo czujesz się na siłach.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Januszczyk
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jun 11, 2009 2:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tym stanem przedzawałowym to masz najsłuszniejszą rację. Zastanawiam się tylko czy jest sens stawianie serwera z tych samych obrazów, z których postawili go instalatorzy. Pewnie lepszą opcją byłoby zrobienie tego zupełnie od początku. To jedna pracownia (2007)

W tej chwili bardziej zależałoby mi na reanimacji internetu w drugiej pracowni (wiosna 2008, uczniowskie na Viscie). Internet przestał działać nagle lecz w pierwszej fazie mogłem np. uruchomić wp.pl. Obecnie pingi po nazwach nie działają po IP działają. Ogólnie wiem, że problem może tkwić w Usługach, ISA, DHCP, ArkaVirze i nie wiem gdzie jeszcze. Proszę o sugestie gdzie szukać problemu. Dziękuję. Zdesperowany.
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Thu Jun 11, 2009 5:01 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Za taki stan winiłbym raczej usługę DNS a być może i DHCP. Proponuję na poczatek sprawdzić wyniki podglądu zdarzeń i podać nam rodzaj przechwytywanych błędów.
Należy do diagnostyki wyłączyć ArcaVira i sprawdzić działania sieci.
Adresy DNS powinny wskazywać na adres wewnętrznej karty sieciowej.
Można przy prawidłowym działaniu DHCP jeszcze raz zapuścić kreatora internetu i poczty email. Gdyby problem nazw nadal występowł potrzebne będzie użycie narzędzia do diagnostyki dns - np nslookup
Powrót do góry
Januszczyk
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Jun 15, 2009 11:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za poradę. Nie zdołałem jej wykorzystać ponieważ dzisiaj gdy dotarłem do pracowni okazało się, że internet cudownie powrócił Question Bez mojej ingerencji, tak z niczego. Czy to możliwe? Cud? Nie wiem jak długo ten błogostan potrwa. Póki co jest ok.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Januszczyk
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Oct 08, 2009 12:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powrócę do rozpoczętego kiedyś wątki internetu. Postawiłem serwer (2007) na nowo wprawdzie z obrazów zostawionych przez integratorów, ale prawie wszystko działa ok. Prawie bo nie mogę dojść do ładu z internetem, a właściwie z dns-em. Sieć skonfigurowana jest poprawnie, ale:
- pingi po nazwach nie chodzÄ…, po ip jest ok,
- strony po nazwach nie wczytam, po ip tak.
Dziennik zdarzeń informuje, że dns działa (kod 2)
Mirku sugerujesz diagnostykę nslookup-em - jak to zrobić? A czym to naprawić. Każda sugestia mile widziana. Dziękuję.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Oct 08, 2009 3:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podać SBSowi na karcie WAN IP nadrzędnych dnsów do wykorzystania.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: