Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

rutery do neo
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> Młodzież
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Czesław
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sob Gru 10, 2005 3:14 pm    Temat postu: nieuk Odpowiedz z cytatem

Dyslekcja ?
Hmm w moich czasach nazywało się to NIEUCTWO .
Nie ma nic gorszego niż Nieuk - pseudoinformatyk .
Potrafię odróżnić literówki - czasem mi się też to trafia .

Mam akurat inny modem niż ten w/w - i też instrukcja inna niż modem - po prostu niedokładna . Mam zasade , że jak coś kupuje to instaluje z instrukcji nawet pralkę do prania . Mój modem ma troche więćj danych niż login i hasło Smile A ma bardzoooooo dużo opcji ( nie dla 6 latka do insltalki )
U mnie we firmie zwykli technicy tylko z matura mają obcykane na pamięć na zasadzie małpy jak co instalować nie znaczy , że piszą programy - bo ich nie umieją- a to nie znaczy , że sa inteligetni raczej średnio .

pozdrawiam Czesław

Choć jestem informatykiem w dużęj firmie w moim mieście i również uczę w szkole .Więc jeśli Cie bawi takie "pisanie " szukaj mnie na innych forach lub w tym ale poza panelem młodziezowym Smile))
Więc tu mi nie odpowiadaj ! NIe bawi mnie tutaj taka pyskówka mój czas jest na to za cenny .
Nie widziałem bardziej bezczelnego ucznia.

Ostatnio zmieniony przez Czesław dnia Wto Lis 21, 2006 6:51 pm, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sob Gru 10, 2005 8:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakub: dysleksja nie jest żadnym wytłumaczeniem tutaj. Może mieć istotną wagę podczas pisania testów, gdy do słownika sięgnąć nie można. To że ktoś zwrócił uwage na błędy, to nie jest czepianie się.
Czesław: zdaje się, że zbyt emocjonalnie podchodzisz do sprawy. Zanim się kogoś skrytykuje bardzo pryncypialnie, należałoby sprawdzić, czy istotnie mamy rację. Czy pracujesz jako informaty, czy nie - w zasadzie nie ma to specjalnego znaczenia. Ważniejsze są argumenty. Co do ortografii to: "młodzierzowym" nie jest zbyt poprawnie, powinno być ż, zatem również bym był ostrożniejszy w szermowaniu opiniami ("kto z was jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień").
Co do sedna sprawy:
Nadal uważam, że Jakub nie ma racji. Pentagram jest skomplikowany. Owszem wpisać login i hasło do neostrady to jest bajka. Jednak zrobic porządną konfigurację już nie, opcje są ponazywane niezgodnie ze standardami i tak naprawdę w wielu momentach nie wiedziałem o co chodzi. Jak powiedziałem też, nie udało mi się zmienić hasła dla loginu admin. A gwarantuję, że zrobiłem wszystko poprawnie. Widziałem już kilka różnych sprzetowych routerów i co do Pentagrama to powiem, że największą jego zaletą jest cena i to, że wg różnych opinii pracuje stabilnie. Konfiguracja nie jest najmocniejszą strona tego sprzętu.
Jednak Czesław też nie do końca ma rację. Samo odpalenie neostrady jest faktycznie bardzo proste.
JakubC
Moderator

PostWysłany: Sob Gru 10, 2005 9:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Nie widziałem bardziej bezczelnego ucznia.

To jeszcze za dużo pan nie widział, zapraszam do mojej szkoły.
Staram sie nie być bezczelny. Wręcz przeciwnie, i to bardzo przeciwnie.
Nie mam zamiaru sie z nikim kłócić, bo to bez sensu. Ale to czy jestem uczniem, nauczycielem czy dyrektorem nie ma żadnego znaczenia.
Cytat:

Jakub: dysleksja nie jest żadnym wytłumaczeniem tutaj. Może mieć istotną wagę podczas pisania testów, gdy do słownika sięgnąć nie można. To że ktoś zwrócił uwage na błędy, to nie jest czepianie się.

Oczywiście że tak, zgadzam się. Można zwrócić uwagę ale nie w ten sposób
Cytat:
ps. radzę zapoznać się ze słownikiem ortograficznym Smile))) a nie tylko z prostymi instrukcjami Smile
ps. też są takie słowniki trywialnie proste dla dzieci nawet Smile)))
ps. Ciołki może i są ale pewnie nie robią błędów ortograficznych Embarassed
, bo ja przez takie coś czuje się urażony, to nie fair. Urażony tym bardziej że to przez nauczyciela - pedagoga. Poprostu uważam że tak nie można.
Cytat:
Co do ortografii to: "młodzierzowym" nie jest zbyt poprawnie, powinno być ż, zatem również bym był ostrożniejszy w szermowaniu opiniami ("kto z was jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień").
Nic dodać nic ująć. Literówka?

Cytat:
Co do sedna sprawy:
Właśnie, bo naprawdę nie mam chęci sie sprzeczać.
Cytat:

Nadal uważam, że Jakub nie ma racji. Pentagram jest skomplikowany. Owszem wpisać login i hasło do neostrady to jest bajka. Jednak zrobic porządną konfigurację już nie, opcje są ponazywane niezgodnie ze standardami i tak naprawdę w wielu momentach nie wiedziałem o co chodzi. Jak powiedziałem też, nie udało mi się zmienić hasła dla loginu admin. A gwarantuję, że zrobiłem wszystko poprawnie. Widziałem już kilka różnych sprzetowych routerów i co do Pentagrama to powiem, że największą jego zaletą jest cena i to, że wg różnych opinii pracuje stabilnie. Konfiguracja nie jest najmocniejszą strona tego sprzętu.

O, i o tym warto porozmawiać Smile
To zależy kto na jaką konfiguracje sie pokusi Wink Ja tylko wpisałem login, hasło, ustawiłem DynDNS'a i przekierowałem porty. Resztą zajmuje sie NND. W bardziej zaawansowane ustawienia bawiłem sie w domu Smile Wygooglowałem informacje na temat konfiguracji tego routera, gdzie wszystko było ładnie opisane:) W samej instrukcji obsługi są opisane po polsku wszystkie opcje więc myśle że jak ktoś chce to mu sie uda Smile
Mówiąc że konfiguracja jest prosta miałem na myśli tylko podstawowe czynności mające na celu dostanie sie do Internetu ze stacji Smile Sam NAT daje dość zabezpieczenie przed różnymi zagrożeniami. Wiadomo że warto skonfigurować reszte jednak wydaje mi sie że nie jest to konieczne Smile Od czasu kiedy postawiłem ten routerek pozbyłem sie problemu z windowsem 98 na drugim komputerze któremu ciągle dolegały jakieś wirusy. Skanowanie wirusowe daje pozytywny efekt (0 wirusów). Mnie to satysfakcjonuje Smile
Nie zmienia to faktu że konfiguracje ma średnio przemyslaną i niezbyt intuicyjną w porównaniu z konkurencją.
Co do tej zmiany hasła to może wina modelu? Ja na dwóch zrobiłem to bez problemu.

Uważam że ten sprzęt jest dobry. Przedewszystkim ze względu na cene i możliwości. Za D-linka który ma lepszą konfiguracje(co jest faktem), z takimi samymi parametrami musimy dać jednak troszkę więcej a przynajmniej dla mnie cena jest ważnym czynnikiem.

Pozdrawiam
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sob Gru 10, 2005 10:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W tym, co pisał Andrzej i ja, chodziło o typowy router do neo. Z tego co ty piszesz wynika, że masz jeszcze NND, wiec akurat zastosowanie tego routera nie ma sensu (NND jest dostatecznie dobrym routerem), ja bym w tym układzie wolał tańszy np. ST510 przestawiony w tryb modemu.
JakubC
Moderator

PostWysłany: Sob Gru 10, 2005 11:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Postawiłem na tym Routerze dwie konfiguracje.
Jedną w domku, bez NND, chodzi normalnie jako router i rewelacyjnie rozdziela net.

Druga to szkoła, tam byl ten router kupiony jeszcze zanim wymyśliłem nnd w pracowni. Teraz stoi Pentagram -> NND -> Pracownia. Z racji tego ze mam juz to urzadzenie, dziala dobrze i nie bede go zmienial Smile
Czesław
Użytkownik Forum

PostWysłany: Pon Gru 12, 2005 8:58 am    Temat postu: młodzież Odpowiedz z cytatem

Tak masz racje Macieju - młodzież zawsze młodzież - sory ale byłem pod wpływem chwili Smile
pozdrawiam Czesław
JakubC
Moderator

PostWysłany: Pon Gru 12, 2005 5:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

Tak masz racje Macieju - młodzież zawsze młodzież - sory ale byłem pod wpływem chwili Smile

I tak bywa Smile Myślę że naprawdę nie wato się kłócić Smile

Pozdrawiam Smile
jodi
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wto Lut 03, 2009 3:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A co myślicie o tym routerze Netgear RangeMax Wireless Access Point 108 Mb/s - WPN802IS ? Mam net z UPC i tenże właśnie router podłączony do modemu .Sygnał miał ponoć by c dostępny do 60m , tymczasem przechodzę z laptopem do pokoju oddalonego o jakieś 6m od routera i o necie mogę zapomnieć .Czy to jest wina tego sprzętu ?Za to , że UPC dało mi go w użytkownie , płacę 20zł miesięcznie ( + karta sieciowa USB) i zastanawiam się czy im nie podziękować i nie kupić routera ,tylko czy kupować ten wspomniany wyżej ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wto Lut 03, 2009 4:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Biorąc pod uwagę stosunek ceny do możliwości, ja bym sobie taki zakup podarował. Praktycznie każdy AP za około 100 zł spełni twoje oczekiwania.
Oczywiście w przypadku radiówki trzeba wziąć pod uwagę warunki budowlane - może ściany są żelbetonowe? Trzeba pamiętać o tym, że w przypadku dużego zaszumienia eteru, na osłabienie działa równoczesna praca kilku urządzeń na tym samym kanale, może spróbować własne przenieść na inny kanał. W zakresie zabezpieczeń - WEP spowalnia transmisję i osłabia jej skuteczność w przypadku słabszego sygnału, warto stosować WPA/WPA2.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> Młodzież Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: