Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

dostęp do sieci Internet dla komputerów spoza pracowni

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Baranez
Gość

PostWysłany: Thu Sep 24, 2009 10:44 pm    Temat postu: dostÄ™p do sieci Internet dla komputerów spoza pracowni Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich.
Mam problem z internetem w laptopie, który nie jest stacją roboczą pracowni SBS 2003, edycja jesień 2005.
Mam pierwszy raz do czynienia z SBS-ami także proszę o wyrozumiałość.
W tym roku zacząłem pracę jako nauczyciel i dostałem w/w pracownię. W pracowni znajduje się laptop przeznaczony dla nauczyciela. Wszystko było ok - internet chodził bez zarzutu, ale pewnego dnia w laptopie nie chciał załadować się system (windows xp). Próbowałem uruchomić komputer przez tryb awaryjny i też nic. Naprawa systemu też nic nie dała także musiałem wgrać nowy system. Jak już zainstalowałem system i wszystkie sterowniki zastosowałem się do instrukcji SPD2/10_04/z3 ISA "Server - definiowanie dostępu do sieci Internet dla komputerów spoza pracowni", która instruowała mnie następująco:

1. Przygotowania na serwerze SBS2003:
· na serwerze SBS2003 załóż konto o takiej samej nazwie logowania i haśle,
jaka używana jest przez użytkownika Notebooka (bez względu na system wersje systemu Windows jaka jest na nim używana)
· dodaj założone konto do grupy Internet Users

2. Pierwsza Aktywacja na Notebook’u:
· ustaw automatycznie przydzielanie adresu IP
· zainstaluj klienta Proxy, wpisując w polu adresu:
\\sbs2005\mspcln\setup.exe lub
%logonserver%\mspclnt\setup.exe

Wykonałem w/w instrukcje i nadal nie mam internetu w laptopie, choć na pasku zadań jest ikonka klienta firewall, co świadczy o prawidłowej konfiguracji, jednak wskazuje ona także, że nie mam uprawnień do korzystania z internetu.
Czy jeszcze coś muszę zrobić żeby internet zaczął działać? Próbowałem także dodawać laptopa jako komputer kliencki i też internet nie działa. W czym jest rzecz, bo już tydzień się z tym bawię i mi nie wychodzi. Z góry dziękuję za pomoc.
Powrót do góry
dzanks
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Sep 24, 2009 11:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja bym zrobił tak:)

otwórz ISA i przed ostatnia reguła "SBS Internet Access Rule" zmień użytkowników z SBS Internet Users na All Users potem ztweirdz zmiany - powinno być ok swoją drogą domyślnie powinno być moim zdaniem na potrzeby szkoły zrobione na all users bo np gdy postawimy AP w pracowni to nikt kto się podlączy nie bedzie mogl z internetu skorzystać
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Baranez
Gość

PostWysłany: Fri Sep 25, 2009 12:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko jeszcze jak byś mi mógł powiedzieć jak wejść do ISA (ja naprawdę jestem zielony w SBS-ach). Czy tak się wchodzi do ISA: Start -> Wszystkie programy -> Microsoft ISA Server ->ISA Management?
A tak w ogóle to dzięki za zainteresowanie moim problemem. Pozdrawiam.
Powrót do góry
dzanks
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Sep 25, 2009 8:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dokłądnie tak jak napisałeś z tym isa
- spokojnie napewno stopniowo sie zagłębisz w różne tajniki pracy Sbs 2003 - Ja w zeszlym roku w drugim dniu pracy dowiedzialem sie ze mam podlaczyc całą pracownie na sbs 2003 takze nie zapomne tych wieczorów w pracy wiem ze niektorzy napisza ze to praca dla firm ale wiadomo jak to w tych naszych szkolach bywa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Baranez
Gość

PostWysłany: Mon Sep 28, 2009 9:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki wielkie. Udało się Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: