Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Baranez Gość
|
Wysłany: Thu Sep 24, 2009 10:44 pm Temat postu: dostÄ™p do sieci Internet dla komputerów spoza pracowni |
|
|
Witam wszystkich.
Mam problem z internetem w laptopie, który nie jest stacją roboczą pracowni SBS 2003, edycja jesień 2005.
Mam pierwszy raz do czynienia z SBS-ami także proszę o wyrozumiałość.
W tym roku zacząłem pracę jako nauczyciel i dostałem w/w pracownię. W pracowni znajduje się laptop przeznaczony dla nauczyciela. Wszystko było ok - internet chodził bez zarzutu, ale pewnego dnia w laptopie nie chciał załadować się system (windows xp). Próbowałem uruchomić komputer przez tryb awaryjny i też nic. Naprawa systemu też nic nie dała także musiałem wgrać nowy system. Jak już zainstalowałem system i wszystkie sterowniki zastosowałem się do instrukcji SPD2/10_04/z3 ISA "Server - definiowanie dostępu do sieci Internet dla komputerów spoza pracowni", która instruowała mnie następująco:
1. Przygotowania na serwerze SBS2003:
· na serwerze SBS2003 załóż konto o takiej samej nazwie logowania i haśle,
jaka używana jest przez użytkownika Notebooka (bez względu na system wersje systemu Windows jaka jest na nim używana)
· dodaj założone konto do grupy Internet Users
2. Pierwsza Aktywacja na Notebook’u:
· ustaw automatycznie przydzielanie adresu IP
· zainstaluj klienta Proxy, wpisując w polu adresu:
\\sbs2005\mspcln\setup.exe lub
%logonserver%\mspclnt\setup.exe
Wykonałem w/w instrukcje i nadal nie mam internetu w laptopie, choć na pasku zadań jest ikonka klienta firewall, co świadczy o prawidłowej konfiguracji, jednak wskazuje ona także, że nie mam uprawnień do korzystania z internetu.
Czy jeszcze coś muszę zrobić żeby internet zaczął działać? Próbowałem także dodawać laptopa jako komputer kliencki i też internet nie działa. W czym jest rzecz, bo już tydzień się z tym bawię i mi nie wychodzi. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dzanks Użytkownik Forum

Dołączył: 07 Oct 2008 Posty: 68 Skąd: Kowalewo Wlkp k/Szubina
|
Wysłany: Thu Sep 24, 2009 11:54 pm Temat postu: |
|
|
ja bym zrobił tak:)
otwórz ISA i przed ostatnia reguła "SBS Internet Access Rule" zmień użytkowników z SBS Internet Users na All Users potem ztweirdz zmiany - powinno być ok swoją drogą domyślnie powinno być moim zdaniem na potrzeby szkoły zrobione na all users bo np gdy postawimy AP w pracowni to nikt kto się podlączy nie bedzie mogl z internetu skorzystać |
|
Powrót do góry |
|
 |
Baranez Gość
|
Wysłany: Fri Sep 25, 2009 12:22 am Temat postu: |
|
|
Tylko jeszcze jak byś mi mógł powiedzieć jak wejść do ISA (ja naprawdę jestem zielony w SBS-ach). Czy tak się wchodzi do ISA: Start -> Wszystkie programy -> Microsoft ISA Server ->ISA Management?
A tak w ogóle to dzięki za zainteresowanie moim problemem. Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dzanks Użytkownik Forum

Dołączył: 07 Oct 2008 Posty: 68 Skąd: Kowalewo Wlkp k/Szubina
|
Wysłany: Fri Sep 25, 2009 8:00 pm Temat postu: |
|
|
dokłądnie tak jak napisałeś z tym isa
- spokojnie napewno stopniowo sie zagłębisz w różne tajniki pracy Sbs 2003 - Ja w zeszlym roku w drugim dniu pracy dowiedzialem sie ze mam podlaczyc całą pracownie na sbs 2003 takze nie zapomne tych wieczorów w pracy wiem ze niektorzy napisza ze to praca dla firm ale wiadomo jak to w tych naszych szkolach bywa |
|
Powrót do góry |
|
 |
Baranez Gość
|
Wysłany: Mon Sep 28, 2009 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki wielkie. Udało się  |
|
Powrót do góry |