Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Darek2000 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sun Mar 15, 2009 11:49 pm Temat postu: Problem z instalacjÄ… serwera sbs2003 |
|
|
Mam problem, który ciągnie się już kilka lat z przeinstalowaniem serwera sbs2003 wersja lato 2007. Próbowałem to zrobić zgodnie z instrukcją za pomocą dostarczonych czterech płyt. Niestety po ok. 5 minutach instalacji I płyty, tzn. po sformatowaniu i podzieleniu na partycje dysku, komputer restartuje i pojawia się niebieski ekran z różnymi monitami, głównie o nieprawidłowościach i pojawiających się błędach. Oczywiście o dalszej instalacji nie ma mowy. Serwis raz przysłał gościa, który stwierdził, że dysk jest do wymiany, postawił serwer z obrazu i rok miałem spokój. Po tym okresie serwer znów wymagał reinstalacji, ale objawy były identyczne, znów "niebieski ekran". Serwer tym razem pojechał do serwisu do Warszawy. Panowie stwierdzili, że jest wszystko ok, zainstalowali system Windows Serwer bez przeszkód i to z płyt (jakoś nie wierzę). Po pół roku, niestety po restarcie serwera już się nie podniósł i znów wymaga instalacji. Kilka dni temu znówchciałem zainstalować oprogramowanie na serwerze i znów kicha - "niebieski ekran". Płyty instalacyjne są dobre, bo na innym kompie instalacja przebiega prawidłowo. Bardzo proszę o pomoc, może ktoś miał taki problem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Mon Mar 16, 2009 5:23 pm Temat postu: |
|
|
Niebeiski ekran to w większości przypadków sygnalizuje problem sprzętowy (podmień pamięć RAM, kartę sieciową, kartę graficzną) lub problem ze sterownikami przy działającym juz sprzęcie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Darek2000 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Mar 26, 2009 11:48 pm Temat postu: |
|
|
Po wielu próbach udało mi się serwer postawić - wersja lato 2007. Instalacja przeszła bez zakłóceń, ale przy odłączeniu drugiego dysku twardego (nie wiem dlaczego?). Coż z tego skoro nie działała mi sieć lokalna, ani internet. Po wielu próbach zmian w dhcp, ISA, internet w końcu zadziałał, ale sieć lokalna niestety nie. Pan z serwisu nie bardzo wiedział dlaczego tak się dzieje ale poradził, że podczas instalacji kabel internetu powinien być odłączony (ja miałem podłączony), więc dzisiaj zapuściłem instalację serwera od początku (zostawiłem ją przy I płycie). Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego jeden dysk i kabel internetu muszą być odłączone podczs instalacji? Z góry dziękuję. Napiszę jeszcze jak skończy się instalacja i czy działa sieć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bartheezzzz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Sep 09, 2009 12:51 am Temat postu: |
|
|
Nie mi się tu udzielać w postaci "doradcy" bo sam mam problemy ze swoim serwerem ale ja podczas instalacji (i tak jest najczęściej zalecane) łączyłem kablem skorosowanym obie karty sieciowe podczas instalacji a i dysk miałem odłączony jeden. Pozdrawiam i życzę udanej instalacji  |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Wed Sep 09, 2009 8:45 pm Temat postu: |
|
|
Ad.1 - Odłączenie drugiego dysku
Niestety tak jest. Przed instalacją nalezy odłaczyć od płyty drugi dysk. Po instalacji możesz podłączyc ponownie drugi dysk i utworzyć macierz dysków.
Ad.2
Podczas instalacji jedna karta sieciowa (nie zintegrowana z płytą) powinna byc podłaczona do switch'a (to będzie później karta LAN) a druga karta nie jest nigdzie podłączona lub mogą być połaczone ze soba dwie karty sieciowe kablem z przekrosem. Rx trafia Tx drugiej karty.
Do switcha podczas instalacji nie powinno byc podłaczone inne urządzenie sieciowe.
Jeżeli w czasie instalacji była podłaczona tylko jedna karta to do trzeba będzie zainstalować sterowniki dla drugiej karty. A potem to już z górki:
- konfiguracja kartysieciowej dla Internetu
- uruchomienie kreatora
- ewentualnie dodatkowa konfiguracja ISA
- a po drodze małe lub większe problemy
poczytaj też tu: http://www.kopi.edu.pl/index.php?id=102 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|