Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Instalacja drugiego i kolejnych pakietów

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MarekK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Aug 25, 2009 12:11 pm    Temat postu: Instalacja drugiego i kolejnych pakietów Odpowiedz z cytatem

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć jak można zainstalować drugi (a także kolejne) pakiet ?

Sprawa wygląda tak, że:

1. W sali stojÄ… komputery z VistÄ… i iPATem.
2. Zainstalowany obraz (o nazwie VISTA) stworzyłem sam, jest on obecny na każdej stacji
3. Komputerem źródłowym powiedzmy jest komputer1, uprzednio odłączając go od domeny (czyt. usuwam go z AD i odłączam go poprzez konsole ipat an serwerze) instaluje GIMPa, przechodze tworzę pakiet przyrostowy - jest wszystko ok pakiet należy do obrazu VISTA, komputer1 przestawiam na tryb nie źródłowy instaluję go na wszystkich stacjach oprócz komputer1,
bo tu się rodzi problem. Komputer1 nie posiada już obrazu VISTA, w zasadzie to już nie jest przypisany do żadnego obrazu (ale posiada składniki obrazu VISTA i gimpa) - więc nie stworze na nim nowych pakietów, ani nie zainstaluje ich na stacjach z obrazem VISTA+1 (+1 od gimpa).

Przeszukałem forum ale nie znalazłem podobnego tematu, przeczytałem uważnie pomoce z oezika, posty tutaj, lecz nic mi nie pomogło.
Więc pytanie jest proste - co robię nie tak?

W obecnej sytuacji mam zainstalwoane wszystko co chciałbym mieć zainstalowane - w pakiecie VISTA mam i Arcavir i autocad i resyte programw, których teraz potrzebuję, lecz jeśli przyjdzie polecenie doinstalowania czegos - to albo będę musiał to robić ręcznie (chciałbym tego uniknąć), albo pokolei będę tworzył pakiety najpierw na komputerze1 potem na 2 3 itd jednoczesnie wgrywająć obraz VISTA na nowo na komputerach poprzednich (czyli jesli tworzę pakiet na komputerze2 to na 1 stawiam obraz VISTA, instaluje pakiet z GIMPem i nowo utworzony pakiet z komputera2).

Takie prowadzenie ipata nie ma najmniejszego sensu sami przyznacie, dlatego prosze o jakąś radę, jak zainstalować drugi i kolejne pakiety.

pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Mirek
Administrator

PostWysłany: Tue Aug 25, 2009 10:35 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Proponuję zrobić nowy obraz np vista1 z zainstalowanymi nowymi programami. Zapuścić instalację nowych obrazów ze żródła lub tak jak w opisie. Puszczamy obraz na stacje i idziemy do domku. Na drugi dzień pracownia chodzi na nowych programach
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarekK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Sep 01, 2009 5:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taka "taktyka" jest dosyć bezużyteczna, może się zdarzyć, że w poniedziałek dyrekcja zarzyczy sobie gimpa na wszystkich stacjach, do środy będzie gotowe, a w środę jeszcze nowy program jakis. Znów miałbym to od nowa instalować? Chyba nie o to chodzi.

Teraz tak myślę, że mogłem nie odłączyć komputera źródłowego od domeny (ale na 90% zrobiłem to), ale może to powodować niemożność instalacji drugich i kolejnych pakietów?

rozwiązania dalej nie znalazłem niestety...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: