Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tibor Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Jun 25, 2009 1:42 pm Temat postu: Problem z instalacjÄ… stacji roboczych po reinstalacji serw. |
|
|
Po szczęśliwie zakończonym roku postanowiłem przeinstalować serwer (SBS 2003 R2 edycja LATO 2007). Ku mojemy zdziwieniu sama instalacja serwera przebiegła bezproblemowo. Skonfigurowałem połączenie internetowe i serwer działa bez zarzutów. Problem pojawił się przy instalacji stacji roboczych. Instalacja rozpoczyna się prawidłowo. Przed końcem instalacji wyskakuje monit że nie może podłączyć się do domeny i czy może to zrobić później. Dalej instalacja przebiega bez problemów. Probowałem podłączyć komputery do domeny ręcznie tzn prawy->właściwości Mój komputer -> nazwa itd, oraz na serwerze tworząc nowy komputer w AD i podając adres MAC. Niestety w żadnym z przypadków nie udało mi się podłączyć komputerów do domeny (nie można skontaktować się z kontrolerem domeny.....). Pingi go serwera działają, nawet na lokalnie zalogowanym koncie działa internet.
Bardzo proszę o pomoc może ktoś miał ten sam problem po instalacji tego serwera. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Alibaba Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Jun 25, 2009 4:59 pm Temat postu: |
|
|
komputer stację usuń z domeny przełączając go do grupy a za chwie z powrotem dodaj do domeny.
W windows 2000 serwer taki myk pomagał |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tibor Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Jun 25, 2009 7:40 pm Temat postu: |
|
|
Niestety już tak robiłem (znalazłem gdzieś na stronce artykuł). Po instalacji ustawiłem grupę roboczą MEN, restart próba podłączenia do domeny jeszcze raz i niestety NIC. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Fri Jun 26, 2009 12:20 am Temat postu: odp |
|
|
Proszę uruchomić ponownie serwer
Sprawdź przez wyszukaj komputery w AD, czy taka nazwa komputera występuje. Następnie proszę go usunąć z AD i dodać ponownie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tibor Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Jun 26, 2009 10:13 am Temat postu: |
|
|
Niestety nie działa chyba, że robię coś nie tak. Po instalacji zdalnej w AD pojawia się nowy komputer (adres MAC poprawny) co prawda nazywa się on operator a nie stacja jak miałem. Usuwam wybrany komp z AD i dodaje podając GUID.
Restart serwera nie pomógł.
Próbując podłączyć się do domeny wyskakuje mi następujący błąd:
Wystąpił błąd podczas kwerendy usługi DNS dotyczącej rekordu zasobu lokalizacji usługi (SRV) używanego do zlokalizowania kontrolera domeny dla domeny SBSMEN.EDU.PL.
Wystąpił błąd: "Nie znaleziono żadnych rekordów dla kwerendy DNS."
(kod błędu 0x0000251D DNS_INFO_NO_RECORDS)
Kwerenda dotyczyła rekordu SRV dla _ldap._tcp.dc._msdcs.SBSMEN.EDU.PL
Aby uzyskać więcej informacji, kliknij przycisk Pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tibor Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Jun 26, 2009 12:03 pm Temat postu: |
|
|
Jeszcze jedno pytanie czy w takiej sytuacji mogę liczyć na jakąkolwiek pomoc serwisową np telefoniczną. Korzystał już ktoś?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dzanks Użytkownik Forum

Dołączył: 07 Oct 2008 Posty: 68 Skąd: Kowalewo Wlkp k/Szubina
|
Wysłany: Sat Jun 27, 2009 12:47 pm Temat postu: |
|
|
.. a podczas instalki byl odlaczony kabel LAN od polaczenia internetowego? u mnie po instalce serwera z podlaczonymi 2 kablami (pracownia i internet)(ma to zwiazek z DNS) nie mozliwe bylo dodanie do domeny zadnego kompa ale ja instalowalem sbs2005 ed. jesien 2005 nie wiem jak w nowszych. Po reinstalce z podpietym tylko 1 kabelkiem od switcha w pracowni wszystkie kompy wskakiwaly bezproblemowo do domeny |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tibor Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Jun 29, 2009 1:37 pm Temat postu: |
|
|
miałem podpięte dwa kable może rzeczywiście to jest problem. Jak możesz to napisz mi które kable mają być wyłączone a które nie. Jutro zainstaluje serwer jeszcze raz i dam znać |
|
Powrót do góry |
|
 |
dzanks Użytkownik Forum

Dołączył: 07 Oct 2008 Posty: 68 Skąd: Kowalewo Wlkp k/Szubina
|
Wysłany: Mon Jun 29, 2009 11:24 pm Temat postu: |
|
|
odłącz kabel od internetu czyli polaczenie serwera z routerem np neostrady a zostaw tylko kabel ktory laczy serwer ze switchem w pracowni |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tibor Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jul 01, 2009 1:32 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki! Dzięki!!!!!
Serwer zainstalował się bezproblemowo, stacje instalują się bez problemu i podłączają się automatycznie do domeny. Jeszcze tylko końcowa konfiguracja i WAKACJE. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|