Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rafalx Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon May 18, 2009 5:49 pm Temat postu: użytkownik domeny administratorem stacji |
|
|
Potrzebuje aby administratorami niektórych stacji roboczych byli użytkownicy domeny z grupy nauczyciele. Za pomocą konsoli mmc ustawiam powyższe. Wszystko działa jak należy jednak tylko do restartu stacji roboczej. Po restarcie dany użytkownik nie jest juz członkiem grupy administratorzy komputera. Dlaczego tak się dzieje? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Mon May 18, 2009 10:14 pm Temat postu: odp |
|
|
To może napisz, jak za pomocą mmc ustawiasz admina dla komputera, bo ja za bardzo tego nie rozumiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
rafalx Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue May 19, 2009 8:32 am Temat postu: |
|
|
Loguje się na stacji na administratora domeny, uruchamiam mmc, dodaję przystawkę Użytkownicy i grupy lokalne z opcją komputer lokalny, uruchamiam, do grupy administratorzy dodaję użytkownika |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Tue May 19, 2009 11:47 am Temat postu: |
|
|
a nie prościej:
1. zaloguj siÄ™ jako administrator
2. Start - Panel Sterowania - Uzytkownicy - zakładka Zaawansowane i tam dodajesz uzytkownika i przypisujesz mu uprawnienia.
aby kozystać z konsoli mmc musisz zmienić ustawieniaw GPO dla MEN-Komputery |
|
Powrót do góry |
|
 |
rafalx Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue May 19, 2009 2:28 pm Temat postu: |
|
|
Niestety, tym sposobem efekt jest identyczny - użytkownik (z grupy nauczyciele) dodany do grupy administratorzy jest administartorem do momentu restartu komputera. Co można zrobić? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Tue May 19, 2009 2:45 pm Temat postu: |
|
|
Ja myślę sobie, że to jest niemożliwe. Nie da się użytkownika domenowego dodać jako administratora lokalnej pojedynczej stacji. Możesz dodać użytkownika do stacji lokalnej i ustawić go jako administratora tej stacji, ale aby ten użytkownik był administratorem to musi jego konto istnieć lokalnie i on musi się lokalnie zalogować (do maszyny, nie do domeny). |
|
Powrót do góry |
|
 |
rafalx Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue May 19, 2009 7:26 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli tak to jak rozwiązać taką sprawę: jedna z nauczycielek zakupiła program (diagnoza sześciolatka czy jakoś tak) który do uruchomienia wymaga uprawnień administratora. Oczywiście mogę założyć jej nowe konto (lokalne) tylko obawiam się, że pracując na dwóch kontach pogubi się.
Myślę, że jedna z możliwości to uruchomienie programu z opcji uruchom jako.. i podanie hasła administrator lokalnego (jutro sprawdzę czy to działa) ale może ktoś ma jakieś inne pomysły. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|