Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

instalacja nowego oprogramowania na stacjach roboczych
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bananos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Nov 28, 2008 10:53 am    Temat postu: instalacja nowego oprogramowania na stacjach roboczych Odpowiedz z cytatem

Z poziomu administratora zainstalowałem kilka programów na kompie uczniowskim. Chciałem by te programiki były widoczne na tym kompie z poziomu ucznia. Niestety tak się nie dzieje. Z poziomu nauczyciela i administratora widać go ale z poziomu uczniów nie. Co zrobić by te programiki byly widoczne z poziomu uczniów?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Nov 28, 2008 12:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prawdopodobnie trzeba dodać skróty do menu ucznia...
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Sat Nov 29, 2008 1:28 am    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

1. Logujemy się na stacji jako administrator np: sbsmen\administrator i podajemy hasło
2. Wyłączamy ochronę dysku prawy klik na ikonie IPAT na pasku zadań. Robimy restart stacji
3. Po ponownym zalogowaniu na administratora instalujemy nowy program np: GIMP
4. Przycisk START - w Wyszukaj wpisujemy: \\sbs2008\o$\menus\vpoziomD\
5. W otwartym oknie vpoziomud\programy tworzymy skrót do programu np: GIMP
6. Włączamy ochronę dysku
7. Po restarcie logujemy siÄ™ na konto studenta z vpoziomd i otwieramy Start- Wszyskie programy-Gimp
Powrót do góry
bananos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Nov 29, 2008 1:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

super, dziękuję, będę próbował w tygodniu to wypróbować
Powrót do góry
kos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Dec 03, 2008 7:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bez wyłączania IPATa też można, tylko po instalce programu trzeba jeszcze użyć z menu IPATa (PPM na ikonie IPATa) >>polecenia>>zapisz dane.
Wtedy utworzony zostanie nowy lokalny punkt przywracania o nazwie oryginal, a wszystkie inne lokalne punkty zostaną usunięte. Po restarcie to ten nowy punkt kontrolny będzie podlegać ochronie.
luckylucky
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Dec 04, 2008 12:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam pytanko. Rozumiem że wystarczy zrobić tylko jeden skrót na jednym komputerze uczniowskim, a na pozostałych to te skróty pojawią się automatycznie ???
Powrót do góry
kos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Dec 04, 2008 2:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Dec 05, 2008 1:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kos napisał:
Bez wyłączania IPATa też można, tylko po instalce programu trzeba jeszcze użyć z menu IPATa (PPM na ikonie IPATa) >>polecenia>>zapisz dane.
Wtedy utworzony zostanie nowy lokalny punkt przywracania o nazwie oryginal, a wszystkie inne lokalne punkty zostaną usunięte. Po restarcie to ten nowy punkt kontrolny będzie podlegać ochronie.

To Zapisz Dane - to lokalnie na stacji, czy z konsoli na serwerze? Rolling Eyes
Powrót do góry
kos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Dec 05, 2008 2:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lokalnie na stacji
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Dec 08, 2008 11:01 pm    Temat postu: Re: odp Odpowiedz z cytatem

Mirek napisał:
1. Logujemy się na stacji jako administrator np: sbsmen\administrator i podajemy hasło
2. Wyłączamy ochronę dysku prawy klik na ikonie IPAT na pasku zadań. Robimy restart stacji
3. Po ponownym zalogowaniu na administratora instalujemy nowy program np: GIMP
4. Przycisk START - w Wyszukaj wpisujemy: \\sbs2008\o$\menus\vpoziomD\
5. W otwartym oknie vpoziomud\programy tworzymy skrót do programu np: GIMP
6. Włączamy ochronę dysku
7. Po restarcie logujemy siÄ™ na konto studenta z vpoziomd i otwieramy Start- Wszyskie programy-Gimp

Niestety tak trzeba klikać na każdej stacji...
Poza tym tracimy spójność dysku i jak by co to trzeba robić nowy obraz by go instalować na wszystkich stacjach.

Wg Instrukcji Intela to trzeba odpowiednio zmienić punkty:
2. Na konsoli serwera ustawiamy stację jako źródłową (ona się restartuje)
3-5 sÄ… ok
6 Jeśli potrzebny jest restart stacji to w zadaniach agenta ipat wybieramy zapamiętaj zmiany po restarcie (czy jakoś tak)
6a Z poziomu konsoli serwera tworzymy pakiet przyrostowy (wcześniej ta stacja musi być spójna z obrazem) [restart stacji]
6b Przestawiamy kompa ze źródłowego na "normalny" [1-2 restarty]

Warto przeczytać
http://pomoc.koncept.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=125&Itemid=39
bananos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Dec 09, 2008 12:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zaraz zaraz, jesli 3-5 są ok, a tak Mirek napisał, że instaluje na wybranej stacji program, więc wracamy do źródła czyli od kompa do kompa :-/ no i nie bardzo rozumie pkt. 6a o tym pakiecie przyrostowym. Aż tak zaawansowanym adminem to ja nie jestem :-/. Powoli się uczę
Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Dec 09, 2008 9:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz rację - mój post jest niekompletny

Punkt 8:
Tak utworzony pakiet przyrostowy można rozesłać na wszystkie komputery.
(początkowo proponuję potestować na 2-3 maszynach)

Czyli:
robisz zmiany na kompie nr 1
tworzysz jeden pakiet przyrostowy
rozsyłasz pakiet na resztę kompów

Proponuję poczytać na stronie http://sbs.oeiizk.edu.pl/

Temat "iPAT - Intel Platform Administration Technology (24.09.2008)"[/url]
darecki30
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Dec 10, 2008 6:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po analizie Wnioskuję z tego że aby zrobić pakiet przyrostowy i wrzucić go na wszystkie kompy uczniowskie trzeba mieć identyczną sytuację na wszystkich dyskach uczniowskich (wg. instrukcji najpierw zainstalować obraz skanera na wszystkich kompach i później ustawić jako źródłowy).
1)Co w sytuacji gdy już zdejmowałem ochronę na niektórych stacjach i instalowałem pojedynczo oprogramowanie?
2)Czy odinstalować to co instalowałem by móc korzystać z dobrodziejstw IPAT?
3)Czy po odinstalowaniu nie zostaną jakieś śmieci które będą uniemożliwiały wrzucenie pakietu przyrostowego na kompy uczniów?
Może ktoś próbował? Podzielcie się wrażeniami!
Powrót do góry
kos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Dec 10, 2008 7:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie "obraz skanera", a chyba pakiet przyrostowy "skaner".
Tak jak piszesz, ale najpierw możesz na kompie ze skanerem poinstalować programy, utworzyć następny pakiet przyrostowy i dopiero rozesłać na pozostałe kompy (albo nawet scalić wiele pakietów)- zaoszczędzisz na czasie.

Jesli jednak chcesz mieć skaner na jednym kompie, to
a)albo utwórz nowy obraz z "czystego kompa" (takiego jakie otrzymaliśmy) i do niego twórz pakiety (ale jeśli chcesz na kompie ze skanerem też poinstalować te same programy, to w takim przypadku trzeba robić to dwa razy: osobno dla kompa ze skanerem, a osobno dla pozostałych kompów- dla pozostałych raz i rozsyłasz na inne)
b)albo utwórz nowy obraz kompa ze skanerem (jako jedno) a potem usuń pakiet przyrostowy "skaner" (i masz dwa obrazy: jeden kompa bez skanera, drugi kompa ze skanerem; jeśli na kompie ze skanerem chcesz też poinstalować programy... to jak w a) )

Co do dalszych pytań:
1. jak zdejmowałeś ochronę, to pakietu przyrostowego nie zrobisz, bo nie jest zachowana spójność z obrazem w IPAT na serwerze (nie wyświetla się nazwa obrazu przy kompie (KOMPUTER)- patrz też pkt.3
2. nie musisz odinstalowywać programów- możesz utworzyć zupełnie nowy obraz (jeśli na tych wszystkich kompach instalowałeś to samo- wystarczy jeden) i później do niego tworzyć pakiety przyrostowe
3, jeśli chcesz się pozbyć wszystkiego, co doinstalowałeś i być pewnym że nic nie zostanie, to wystarczy zainstalować od nowa obraz KOMPUTER przez IPAT z serwera (a pakietu przyrostowego po odinstalowaniu nie utworzysz, bo nadal nie będzie spójności z obrazem na serwerze; IPAT zawsze po zdjęciu ochrony dysku będzie to odczytywał, jako ingerencję i traktuje to tak, że nie ma już obrazu który był wcześniej, a skoro nie ma obrazu to nie utworzysz pakietu przyrostowego)

uff, mam nadzieję, że w miarę jasno i wyczerpująco odpowiedziałem Wink
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Dec 10, 2008 9:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dodam może swoje dwa grosze. Dziś miałem okazję wypróbować to praktycznie. Jest to dość mocno skomplikowane, ale działa wg tego opisu ze strony Konceptu. tzn najpierw trzeba określoną maszynę wybrać jako komputer źródłowy. Komputer się zrestartuje i ponowny start trwa kilkanaście minut, bo coś tam sobie mieli. Wówczas należy dodać na tym komputerze programy - ja zainstalowałem Firefoxa i j. angielski oraz niemiecki z tego pakietu, który do szkół przyszedł (SuperMemo czy jakoś tak). Należy to zrobić jako operator. Problemem okazało się to, że instalator paczki językowej chciał dostępu do netu, a ISA go w tym trybie źródłowym nie puszczała. Nie wiem, czy to prawidłowość, czy jakiś wybryk mi się tylko przytrafił. Dodałem w ISA dodatkową regułkę puszczającą wszystkie komputery do netu (można ją potem usunąć , jeśłio ktoś lubi pozorne poczucie kontroli).
Następnie po restarcie maszyny trzeba dalej postępować wg wskazówek i utworzyć pakiet. Na koniec zmieniamy tenże komputer, żeby już nie był tzw. źródłowym. Potem już można z poziomu serwera przez IPAT instalować ten pakiet na innych kompach. Każdy z nich się potem zrestartuje i programy są zainstalowane.
Problemem był brak skrótów na profilu innym niż operator. Trzeba je dodać w O:\menus w grupuie np poziomD, ale uwaga, u mnie są dwa katalogi nie wiem czemu - poziomD i poziomDv2 i do obydwu trzeba te skróty skopiować, żeby się pojawiły w menu studenta.
Na koniec łyżka dziegciu - programy językowe zdążyłem zainstalowac na dwóch komputerach. Na jednym działał ładnie, a na tym źróðłowym zdychał po kilkunastu sekundach.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

Skocz do: