Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Fri Mar 27, 2009 3:23 pm Temat postu: iTalc - pod VistÄ… i SBS |
|
|
Maciek zainteresował mnie tym programem i z jego wydatną pomocą staram się to zainstalować w nowej pracowni...
Gładko poszło na XP i sieci peer-to-peer...
W nowej pracowni - niestety sÄ… problemy...
Może wspólnymi siłami uda nam się rozgryźć temat - do czego zachęcam!
Problemem jest tu:
- system operacyjny Vista
- SBS
Maciek zasugerował mi pewne rozwiązania, które jak mi się wydaje, wdrożyłem, ale mimo to, są problemy z uzyskaniem połączenia.
Może Wy wpadniecie na rozwiązanie problemu?
Warto, bo aplikacja jest niezłym, darmowym zamiennikiem drogiego NetSupporta...
Abyście nie tracili czasu, parę wskazówek uzyskanych od Maćka...
Po zainstalowaniu na notebooku (obie aplikacje-klienta też), który ma być kompem zarządzającym, należy:
1/. wyłączyć usługę iTalc i we właściwościach ją wyłączyć całkowicie
2/. ustawić plik ica.exe na tryb zgodności z XP
3/. wrzucić skrót do pliku ica.exe do autostartu...
4/. nadać nazwę pracowni
Na kliencie czynności podobne, z tą różnicą, że tylko klienta się instaluje...
Na obu kompach zainstalować wszystko z poziomu admina lokalnego.
Po ponownym uruchomieniu powinno wszystko zadzialać...
Sprawdzałem w WindowsDefender - program jest uruchomiony...
Na konsoli widać klienta, nawet ekranik jasno niebieski... ale stacja niedostępna.
Może wam się uda to uruchomić?
ProponujÄ™ tutaj wymianÄ™ informacji na ten temat...  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Mon Apr 06, 2009 12:05 pm Temat postu: |
|
|
Czy udało się przetestować program w nowej pracowni?
Jeżeli tak, z niecierpliwością czekam na wskazówki jak to uruchomić?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Apr 06, 2009 12:17 pm Temat postu: |
|
|
Opis jest tutaj:
http://mail.kopi.edu.pl/~maciek/dokumentacja-eos-italc.pdf
Są tam również wskazówki dla Visty. Przetestowaliśmy to w pracowni instalując ICA + IMA na laptopie, a element ICA na jednej stacji roboczej (na całą pracownię nie było czasu).
Podstawowa rzecz to:
1. dodanie trybu zgodności z Windows XP dla programu ica.exe (dla wszystkich użytkowników);
2. dodanie skrótu programu ica.exe do autostartu dla wszystkich użytkowników;
3. sprawdzenie i w razie potrzeby dodanie ica.exe do wyjątków w zaporze na wszystkich komputerach z zainstalowanym programem.
Program działa, choć jego działanie jest znacznie gorsze niż na Windows XP. Nie jest to jednak problem samego programu, ale systemu Vista, który działa makabrycznie ślimaczo na komputerach. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kjarek Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Apr 06, 2009 2:07 pm Temat postu: |
|
|
Tylko, ze w najnowszej pracowni wywala się komunikat, ze port 5800 jest używany przez inny program i kicha |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Mon Apr 06, 2009 2:33 pm Temat postu: odp |
|
|
W takim razie należy sprawdzić, co pracuje na tym porcie. Jeśli będzie problem z nowym portem, poszukać możliwości jego zmiany i zdefiniować go w regułach ISA. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Mon Apr 06, 2009 2:38 pm Temat postu: |
|
|
U mnie na pasku zadań pojawia się port 5900, ale też nie może złapać połączenia z notebookiem...
Program pojawia się na pasku z prawej, nie ma żadnych inf o błędzie...
Jeszcze przyszło mi na myśl, żeby spróbować zainstalować mastera na jakiejś stacji... może lapek coś blokuje?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Mon Apr 06, 2009 4:12 pm Temat postu: |
|
|
Żeby "coś" niczego nie blokowało to, jak już wcześniej sygnalizowałem, trzeba w usługach znaleźć usługę italc i ją zatrzymać, a następnie zaznaczyć jako wyłączoną już na stałe.
Na każdej stacji trzeba sprawdzić, czy ica.exe jest dodana do wyjątków w zaporze, również w laptopie to trzeba zrobić. W razie potrzeby również można dodać port 5900 i 5800 do wyjątków, choć myśmy tego nie robili i działało. Jeśli mimo to jest komunikat o zajętym porcie, to znaczy, że wcześniej ktoś kombinował z VNC i został jakiś śmieć. ISA akurat nie ma tu nic do rzeczy. ponieważ domyślnie dopuszcza cały ruch z All Protected Networks do All Protected Networks (po naszemu - nie blokuje ruchu w LAN), no chyba, że ktoś to zmienił i powprowadzał jakieś swoje regułki. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Mon Apr 06, 2009 8:31 pm Temat postu: |
|
|
Tak właśnie robiłem - zatrzymałem i wyłączyłem usługę...
Sprawdzałem też czy ica.exe jest w wyjątkach... YES!
W VNC nikt nie kombinował - nie należę do "adminów" tzw. "ulepszaczy"
Instalki raczej standardowe, z wyjątkiem platformy do testów podczas szkolenia w ramach projektu "Komputer dla ucznia"...
Skoro u was poszło gładko, to będę szukał przyczyny...  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Mon May 04, 2009 11:14 pm Temat postu: |
|
|
Jak widzÄ™, jestem chyba jedynym walczÄ…cym z iTalc pod VistÄ…...
Póki co - porażka!
Poniżej link do kolejnych kroków jakie poczyniłem - może ktoś wychwyci błąd i wszystko ruszy???
http://skorpion40.webpark.pl/InstalacjaiTalcX.pdf
* * *  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Tue May 05, 2009 2:05 am Temat postu: |
|
|
Późno jest, więc może źle widzę. Ale ze screenów wynika iż instalujesz to na stacji roboczej, bo takiego zielonego tła nie ma na serwerze. I z tego wynika, że każesz się zainstalować i usłudze ica i programowi italc, a na stacji powinieneś wybrać tylko pierwszą opcję. Dalej - masz zaznaczoną opcję generowania kluczy, a powinieneś sobie zapisac klucz z komputera który będzie kontrolerem.
I jeszcze jedno, kopiuj klucz z pendrive na pulpit, ostatnio jak sprawdzałem, to z pendrive nie chciał się kopiować. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Tue May 05, 2009 10:08 am Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Późno jest, wiÄ™c może źle widzÄ™. Ale ze screenów wynika iż instalujesz to na stacji roboczej, bo takiego zielonego tÅ‚a nie ma na serwerze. I z tego wynika, że każesz siÄ™ zainstalować i usÅ‚udze ica i programowi italc, a na stacji powinieneÅ› wybrać tylko pierwszÄ… opcjÄ™. Dalej - masz zaznaczonÄ… opcjÄ™ generowania kluczy, a powinieneÅ› sobie zapisac klucz z komputera który bÄ™dzie kontrolerem.
I jeszcze jedno, kopiuj klucz z pendrive na pulpit, ostatnio jak sprawdzałem, to z pendrive nie chciał się kopiować. |
Próby robiłem na notebooku i nie wyszło...
Dlatego spróbowałem na jednym z kompów uczniowskich - na nim zainstalowałem pełną wersję (zarządcy), a na drugim klienta.
Co do kluczy - nie miałem protestów ze strony kompa... tworzyły się klucze, które potem kopiowałem dalej.
Na serwerze nie instalowałem - wy podczas ćwiczeń instalowaliście na serwerze???  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Tue May 05, 2009 11:35 am Temat postu: |
|
|
Podczas próby u Mirka w Kęsowie instalowałem to na stacji roboczej (tylko ica) i na laptopie (ica, ima). I działało.
Dziś jeszcze raz spróbuje przejrzeć twoje screeny i może coś wywnioskuję.
Tak czy inaczej komunikat o braku kluczy ewidentnie wskazuje na to, że istnieje niezgodność kluczy na tej samej stacji. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Thu May 07, 2009 1:03 pm Temat postu: |
|
|
Zrobiłem kolejną próbę - instalowałem zarówno jako admin lokalny jak i sieciowy... za każdym razem porażka!
Być może serwer utrudnia kontakt pomiędzy kompami...?
No ale wszystko działa natomiast poprawnie z oprogramowaniem do nauki języków - na lapku widać pracę zalogowanych uczniów...
Jeżeli ktoś rozgryzie temat - to może jakieś screeny i szczegółowa instrukcja instalacji, za co wdzięczny będę chyba nie tylko ja...
Na NetSuporta raczej kasy nie dostanę więc było by to ciekawe rozwiązanie...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
oriong Użytkownik Forum

|
Wysłany: Sat Sep 05, 2009 6:15 pm Temat postu: |
|
|
ten sam problem...
jest już rozwiązanie?
Też miałem "Komputer dla ucznia" |
|
Powrót do góry |
|
 |
oriong Użytkownik Forum

|
Wysłany: Wed Feb 16, 2011 11:29 am Temat postu: |
|
|
Wreszcie udało się "zainstalować" Italc pod Vistą.
Zawsze przy uruchamianiu Visty wyskakiwał błąd z portem 5900 (przy programie Italc)
Myślę sobie może trzeba zainstalować nową wersję i zainstalowałem na wierzch. Przy instalacji wyskakiwały błędy więc dawałem ignoruj.
Po resecie dalej ten sam problem.
Delikatnie mówiąc byłem zdenerwowany na ten program i z panelu sterowania odinstalowałem Italc (po tej instalacji się tam pojawiła).
I..... po resecie Italc ładnie zaczął działać. _________________ http://www.zslukawica.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
|