Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
KrzysztofK Użytkownik Forum

|
Wysłany: Mon Feb 28, 2011 1:58 pm Temat postu: |
|
|
Zacznę wzniośle:
Maciek jesteÅ› WIELKI.
Zapuściłem jeszcze raz kreatora i zamiast domyślnych DNS-ów wstawiłem zaproponowane przez Ciebie Google. Internet ożył i ruszył z kopyta. Teraz np. piszę z serwera co wcześniej nie było możliwe.
Wynik ipconfig:
Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : sbs2008
Sufiks podstawowej domeny DNS . . : sbsmen.edu.pl
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Tak
Lista przeszukiwania sufiksów DNS : sbsmen.edu.pl
edu.pl
Karta Ethernet Połączenie lokalne serwera:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : ASUS NX1101 Gigabit Ethernet Adapter #2
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1D-60-5C-90-12
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 10.0.0.1
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . :
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 10.0.0.1
Podstawowy serwer WINS. . . . . . : 10.0.0.1
Karta Ethernet Połączenie sieciowe:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : ASUS NX1101 Gigabit Ethernet Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1D-60-5C-91-F5
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 10.1.1.7
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 10.1.1.254
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 10.1.1.254
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 10.0.0.1
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 28 lutego 2011 13:50:22
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 28 lutego 2011 14:20:22
Wstyd się przyznać ale podstawowe jeszcze DOS-owe komendy wyleciały z głowy.
Idę teraz walczyć z reinstalacją kolejnych stacji klienckich. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Mon Feb 28, 2011 3:39 pm Temat postu: |
|
|
Przeinstalowałem dwa i tu ciekawostka - pomimo, że każdą instalkę zapuściłem tak samo, przebiegły one zupełnie inaczej. W obydwóch na początku wszedłem do konfiguracji IPAT i go wyłączyłem. Następnie restart, klawisz F10, i wskazałem na sieć.
W pierwszym przypadku ekran powitalny i wybór: 1. Vista 2. Vista z Office2007 3. Coś (nie wiem co ale chyba nie ważne). Instalka trwała około 45 minut prawie bezdotykowo.
Drugi przypadek: ekran powitalny i wybór: 1. Vista 2. Przechwytywanie obrazu. Nie ma Vista z Office. Spróbowałem opcję 2 lecz to błędna droga. Następnie opcje 1. Instaluje się sama Vista, następnie pytanie czy instalować oprogramowanie dodatkowe office 2007, kolejne pytanie czy instalować FrontPage, i kolejne jeszcze 4. W sumie instalka końcówki trwa około 1 godziny.
Teraz mam jeszcze pytanie odnośnie serwera. Czy włączać zaporę, którą wyłączyłem przy kreatorze internetowym? Logika wskazuje żeby włączyć.
I jeszcze jedno. Będę instalował Kasperskyego dla ochrony na serwerze. Czy trzeba odblokowywać jakiś port czy pójdzie bez problemów? Może ktoś miał już przygody z Kasperskim? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon Feb 28, 2011 5:29 pm Temat postu: |
|
|
KrzysztofK napisał: | ZapuÅ›ciÅ‚em jeszcze raz kreatora i zamiast domyÅ›lnych DNS-ów | Jakie to domyÅ›lne DNS-y?
Maciek napisał: | 2. We wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach karty INTERNET wstawiÅ‚bym serwery dns google (tak jak u mnie). WiÄ™kszość twierdzi, ze tam ma byc wewnÄ™trzny dns sbsa, ale wg mnie to idiotyczne. | ZewnÄ™trzne DNS-y podaje siÄ™ w kreatorze, natomiast w konfiguracji karty internetowej najblizszy serwer DNS czy ten SBS-owski. Widać to zresztÄ… na załączonym wyniku komendy ipconfig /all: karta internetowa ma wpisany adres DNS 10.0.0.1 czyli ten SBS-owski - nie to byÅ‚o przyczynÄ… problemów lecz chyba błędne dane podawane w kreatorze (domyÅ›lne DNS-y - jakie?, moż wÅ‚asnie SBS-owskie). _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Mon Feb 28, 2011 5:45 pm Temat postu: |
|
|
Już piszę co to za DNS-y.
Kiedy zapuściłem po raz kolejny kreatora, przy konfiguracji łącza internetowego była możliwość konfiguracji adresów DNS. Więc je zmieniłem.
Było: Preferowany DNS 80.51.40.195 wpisałem 8.8.8.8
Było: Alternatywny DNS 217.96.13.211 wpisałem 8.8.4.4
Nie wiem czy to prawidłowa konfiguracja ale internet śmiga, że aż miło. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Feb 28, 2011 6:20 pm Temat postu: |
|
|
W podanym przeze mnie wyniku polecenia ipconfig są serwery dns google. Tak przestawiałem każdy serwer z którym były jakieś kłopotyz działaniem internetu.
Znawcy Microsoftowych wynalazków twierdzą, ze to źle, że trzeba podawać wszędzie tylko wewnętrzny serwer dns, a "on już sam wie" co dalej. Dla mnei logika jest ważniejsza, tym bardziej, ze potwierdzona praktyką.  _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Mon Feb 28, 2011 6:45 pm Temat postu: |
|
|
Tak czy inaczej u mnie zadziałało fenomenalnie. Maciek - stawiam wirtualne piwo.
A co z moim pytaniem o zaporÄ™ i Kasperskiego? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon Feb 28, 2011 9:03 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | W podanym przeze mnie wyniku polecenia ipconfig sÄ… serwery dns google. Tak przestawiaÅ‚em każdy serwer z którym byÅ‚y jakieÅ› kÅ‚opotyz dziaÅ‚aniem internetu.
Znawcy Microsoftowych wynalazków twierdzÄ…, ze to źle, że trzeba podawać wszÄ™dzie tylko wewnÄ™trzny serwer dns, a "on już sam wie" co dalej. | Tu przekÅ‚amujesz, nie wszÄ™dzie lecz w konfiguracji karty sieciowej, przy konfiguracji połączenia kreatorem podajemy adresy DNS dostawcy. Maciek napisał: | Dla mnei logika jest ważniejsza, tym bardziej, ze potwierdzona praktykÄ….  | SÄ…dzÄ™, że moja praktyka w tym zakresie jest również bogata. A i logika też w tym jest, bo chyba bliski serwer DNS powinien dobrze dziaÅ‚ać (pod warunkiem, że jest poprawnie skonfigurowany). Zawsze konfigurowaÅ‚em kartÄ™ internetowÄ… podajÄ…c jako adres DNS adres serwera SBS. Zwróć uwagÄ™ na fakt, że KrzysztofK też tak ma (akurat tu CiÄ™ nie posÅ‚uchaÅ‚). To co zmieniÅ‚ to adresy DNS podawane przy przechodzeniu przez kreatora. Zamiast swego dostawcy (może błędne) podaÅ‚ googla. I tu byÅ‚a przyczyna, a nie w konfiguracji karty sieciowej. Ja podajÄ™ adresy swego dostawcy (przeważnie mam do czynienia z neostradÄ…) i dziaÅ‚a. Pewnie z googlem też by dziaÅ‚aÅ‚o. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon Feb 28, 2011 9:15 pm Temat postu: |
|
|
KrzysztofK napisał: | Tak czy inaczej u mnie zadziaÅ‚aÅ‚o fenomenalnie. Maciek - stawiam wirtualne piwo.
A co z moim pytaniem o zaporę i Kasperskiego? | Zapuść jeszcze raz kreatora i włącz zaporę. Kasperskiego nie znam, ale czytałem na grupie SBS o kłopotach z nim. Jedyne co mogę poradzić to w żadnym wypadku nie instalować firewalla jeśli jest w programie, bo będą kłopoty. Poza tym na serwer powinna byc wersja serwerowa służąca ochronie serwera i sieci. Musisz sprawdzić czy posiadana przez Ciebie wersja jest dla Windows 2003 Server. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Mon Feb 28, 2011 9:16 pm Temat postu: |
|
|
Ja to tłumaczę tak. W SBSie działa wewnętrzny lokalny keszujący serwer dns. Korzystają z niego komputery klienckie. Tak samo będzie, jeśli zamiast SBSa wstawimy odpowiednio skonfigurowany router linuksowy. Lokalny serwer dla klientów nie wymyśla jednak sobie nic sam. Musi mieć serwery nadrzędne.
W przypadku linuksowego binda domyślnie odwołuje się on do tzw serwerów root. Jeśli zastosujemy dnsmasq to odwoła się on do pliku /etc/resolv.conf i stamtąd pobierze nadrzędne serwery nazw.
Nie debugowałem działania serwera nazw w SBSie. Jednak musi on działać na podobnej zasadzie. Twierdzę tak dlatego, ze w cuda nie wierzę i tę translację IP na adresy jakoś musi dokonywać.
Zatem, jeśłi podaję klientom lokalny serwer dns, to lokalnemu serwerowi dns lepiej podać działające serwery nadrzędne. Jak słusznie Roman stwierdził - nie "wszędzie". To było takie humanistycznie nieprecyzyjne. Nadrzędne serwery DNS podaję w kreatorze, bo lokalny serwer dns z nich będzie korzystać. Podaję je też w konfiguracji sieci, bo wtedy lepiej i szybciej działa internet na samym serwerze. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Tue Mar 01, 2011 8:40 am Temat postu: |
|
|
Dziś rano po wczorajszym wyłączeniu serwera, brak łączności z internetem. Zapuściłem kreatora, włączyłem zaporę i wszystko śmiga aż miło. Nie wiem czym tłumaczyć to chwilowe niedomaganie ale mam nadzieję, że już się nie powtórzy.
Instalka Kasperskiego zatrzymała się z powodu Defendera. Komunikat, że nie mogą działać dwa tego typu programy jednocześnie. Zgadzam się z tym więc deaktywowałem defendera. Niestety to nie wystarczy. Trzeba go odinstalować. Czy nie będzie problemów jak usunę defendera? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Tue Mar 01, 2011 12:38 pm Temat postu: |
|
|
KrzysztofK napisał: | DziÅ› rano po wczorajszym wyłączeniu serwera, brak łącznoÅ›ci z internetem. ZapuÅ›ciÅ‚em kreatora, włączyÅ‚em zaporÄ™ i wszystko Å›miga aż miÅ‚o. Nie wiem czym tÅ‚umaczyć to chwilowe niedomaganie ale mam nadziejÄ™, że już siÄ™ nie powtórzy. | Na czym polegaÅ‚ ten brak łącznoÅ›ci - pingi nie przechodziÅ‚y na zewnÄ…trz (do routera?) czy tylko strony www siÄ™ nie otwieraÅ‚y? _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Tue Mar 01, 2011 1:33 pm Temat postu: |
|
|
Roman Mor napisał: | Na czym polegaÅ‚ ten brak łącznoÅ›ci - pingi nie przechodziÅ‚y na zewnÄ…trz (do routera?) czy tylko strony www siÄ™ nie otwieraÅ‚y? |
Ikonka od sieci z żółtym wykrzyknikiem i informacja o braku łączności. Po przeklikaniu kreatora. wszystko działa.
Defendera usunąłem. Jakoś mu nie ufam. Natomiast do Kasperskiego mam zaufanie. W swojej pracowni z 2004 roku mam go już trzeci rok i żadnych problemów z nim nie miałem.
Po usunięciu defendera zainstalował się już bez niespodzianek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Tue Mar 01, 2011 9:49 pm Temat postu: |
|
|
KrzysztofK napisał: | Roman Mor napisał: | Na czym polegaÅ‚ ten brak łącznoÅ›ci - pingi nie przechodziÅ‚y na zewnÄ…trz (do routera?) czy tylko strony www siÄ™ nie otwieraÅ‚y? |
Ikonka od sieci z żółtym wykrzyknikiem i informacja o braku łączności. Po przeklikaniu kreatora. wszystko działa. | Obyś jutro nie musiał przeklikac ponownie
Jeszcze podaj, która karta ma brak łączności? Sądzę, że ta internetowa. Nie podałeś wcześniej czy masz na niej ustalony stały IP czy pobiera go z DHCP routera (który, jak wynika z ipconfig jest włączony). _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wed Mar 02, 2011 12:18 pm Temat postu: |
|
|
Dziś po kolejnym restarcie wszystko działa tak jak powinno. Nie ma żadnych problemów. Jeżeli chodzi o te problemy z siecią to dotyczyły łącza internetowego. Ip dynamiczne pobierane z routera.
Wczoraj przeinstalowałem wszystkie stacje klienckie. Instalki poszły prawie bez boleśnie. Piszę prawie, bo w trzech trzeba było zapuszczać dwa razy a w jednym trzy. No ale najważniejsze, że zakończyły się sukcesem. Konta studenckie działają, można pracować.
Teraz czas na drukarkę sieciową. Próbowałem wczoraj wg opisu Darka Fabickiego, który znalazłem gdzieś na forum ale niestety z marnym skutkiem. Niby drukarka zainstalowana jako sieciowa ale niestety nie drukuje. Drukarka to Samsung ML-2571N. Może ktoś ma jakiś pomysł na instalację? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|