Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Fri Feb 25, 2011 6:02 pm Temat postu: |
|
|
Po pierwsze, ja bym na serwerze z poziomu administratora zmienił hasło jednemu userowi. Jak by się dało zalogować, to wiadomo, o co chodzi.
Po drugie, nie ruszałbym kart. Zamieniłbym kabelki. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Fri Feb 25, 2011 6:28 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Po pierwsze, ja bym na serwerze z poziomu administratora zmieniÅ‚ hasÅ‚o jednemu userowi. Jak by siÄ™ daÅ‚o zalogować, to wiadomo, o co chodzi.
Po drugie, nie ruszałbym kart. Zamieniłbym kabelki. |
Z userem dobry pomysł. Z kartami to nie tak - nie chodzi o fizyczną kolejność. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri Feb 25, 2011 6:33 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | 3. Mam zamienione karty sieciowe! Pierwsza to internet a druga LAN. Wiem, tak nie powinno być. Co robić? Ręcznie konfigurować czy zapuścić kreatora jeszcze raz? |
No to w takim razie o co chodzi? Bo nie bardzo rozumiem powyższe zdanie. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Fri Feb 25, 2011 9:30 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Cytat: | 3. Mam zamienione karty sieciowe! Pierwsza to internet a druga LAN. Wiem, tak nie powinno być. Co robić? RÄ™cznie konfigurować czy zapuÅ›cić kreatora jeszcze raz? |
No to w takim razie o co chodzi? Bo nie bardzo rozumiem powyższe zdanie. | Pirewszym interfejsem jest LAN. I tak byc powinno w ustawieniach sieciowych (tam gdzie podałem). Nie ma to nic wspólnego z kabelkami (tak jak w EOS). _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
KrzysztofK Użytkownik Forum

|
Wysłany: Fri Feb 25, 2011 10:25 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli chodzi o usera, to skąd hasło: "poziom$d"? Pytam dokładnie o znak dolara. Pierwszy raz się z tym spotykam.
Zmiana hasełka? Kurde, głupio się przyznać, że takie proste a na to nie wpadłem. Szkoda, że przy sobocie szkoła zamknięta, bo jutro już bym to sprawdził. Ale znów pytanie: dlaczego standardowe nie działa? Ach, dolar? Ale skąd?
Co do zamiany kart sieciowych. Dlaczego tak się stało? Co było, lub mogło być przyczyną złego przypisania? Odwrotne wpięcie kabelków? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri Feb 25, 2011 11:42 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem skąd znak $, ale instalowałem niedawno pracownię wiosna 2006 i hasło było poziom$D. A wcześniej w gotowej pracowni zostawionej przez integratorów było poziomd.
Też miałem problem, a ktoś tu podpowiadał różne hasła. A dokładniej to tutaj.
Co do kart. Faktycznie kreator ustawia pierwszą kartę jako LAN. Pierwszą, która w systemie zostaje uruchomiona. Jeśłi są dwie takie same, to druga ma identyczną nazwę ale na końcu jest #2.
Zakładam, że jeśli podczas próby ustawiania był podłączony kabel do nadrzędnego routera, to dhcp z tego routera może spowodować przydział adresów do kart niezgodny z kreatorem. Sam przeprowadzałem identyfikację sieciową z odłączonymi kablami, a potem najpierw starałem się fizycznie zidentyfikowac LAN.
Podpowiem, że Jeśli jedna karta jest wbudowana na płycie, to system zobaczy ją jako pierwszą, więc to powinien być LAN. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Sat Feb 26, 2011 12:34 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Nie wiem skÄ…d znak $, ale instalowaÅ‚em niedawno pracowniÄ™ wiosna 2006 i hasÅ‚o byÅ‚o poziom$D. A wczeÅ›niej w gotowej pracowni zostawionej przez integratorów byÅ‚o poziomd.
Też miaÅ‚em problem, a ktoÅ› tu podpowiadaÅ‚ różne hasÅ‚a. A dokÅ‚adniej to tutaj. | Z tymi hasÅ‚ami zamieszanie byÅ‚o w niebieskiej kolekcji. Przy czerwonej nie przypominam sobie. Ale jeÅ›li hasłą sÄ… typu poziom$D, to i inne usatwnienia moga być niezgodne z projektem i wtedy trzeba to wyprostować skryptem, ze strony OEIiZK. Maciek napisał: | Co do kart. Faktycznie kreator ustawia pierwszÄ… kartÄ™ jako LAN. PierwszÄ…, która w systemie zostaje uruchomiona. Jeśłi sÄ… dwie takie same, to druga ma identycznÄ… nazwÄ™ ale na koÅ„cu jest #2. ZakÅ‚adam, że jeÅ›li podczas próby ustawiania byÅ‚ podłączony kabel do nadrzÄ™dnego routera, to dhcp z tego routera może spowodować przydziaÅ‚ adresów do kart niezgodny z kreatorem. Sam przeprowadzaÅ‚em identyfikacjÄ™ sieciowÄ… z odłączonymi kablami, a potem najpierw staraÅ‚em siÄ™ fizycznie zidentyfikowac LAN. | Jak router byÅ‚ podłączony (czy inne aktywne urzÄ…dzenie, np. inny komputer do switcha), to raczej byÅ‚oby po zabawie - instalacja byÅ‚aby do bani.
Maciek napisał: | Podpowiem, że JeÅ›li jedna karta jest wbudowana na pÅ‚ycie, to system zobaczy jÄ… jako pierwszÄ…, wiÄ™c to powinien być LAN. | Pod warunkiem, że instalator jÄ… wykryje. W przypadku nowych pÅ‚yt gÅ‚. raczej nie i trzeba wstawiać stara na PCI. Niewykluczone natomiast, że system po instalacji moze taka kartÄ™ wykryć. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sat Feb 26, 2011 4:31 pm Temat postu: |
|
|
Podczas instalacji do switcha podpiąłem tylko karty z serwera. Wszystko inne wypiąłem. Po instalacji podłączyłem tak samo jak było. Karty sieciowe są dwie na PCI. Jest jeszcze zintegrowana ale od nowości nie była wykorzystywana. Kreator przeszedł bez żadnych problemów. Odfajkował, że sukces. Jednak się pozajączkowało. Co Panowie proponujecie w związku z tymi kartami? Jeszcze raz skonfigurować przy pomocy kreatora czy też wpisać ręcznie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Sat Feb 26, 2011 5:36 pm Temat postu: |
|
|
Wpisz z linii poleceń komendę ipconfig /all i podaj jej wynik. Podaj tez jakie masz łącze internetowe, i adres routera od strony serwera.
Potem można będzie coś poradzić. Kreator można zapuszczać wiele razy.
Kartę internetową serwera SBS mozna bez problemów konfigurowac ręcznie. Kartę od LAN-u nie. Jeżeli chcemy zmienić główny adres serwera (czyli adres IP karty LAN) należy posłuzyć się narzędziem z Zarządzania serwerem: http://sbs.oeiizk.edu.pl/arch/Dokumenty/jesien2005/SPD2_06_02_z.pdf _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sat Feb 26, 2011 6:22 pm Temat postu: |
|
|
W poniedziałek umieszczę wynik ipconfig /all. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Mon Feb 28, 2011 11:48 am Temat postu: |
|
|
Witam w poniedziałek w czwartym tygodniu walki z SBS.
Z hasełkami do kont klientów się uporałem. Jednak żadne z podpowiadanych wcześniejszych haseł nie pasowało. Spróbowałem zmienić w profilu i się udało więc zmieniłem wszystkie na standardowe przy pomocy skryptu.
Co do internetu to tutaj zamieszczam wynik ipconfig /all:
http://w768.wrzuta.pl/obraz/7Adx23NWOTa/ipconfig_28.02.2011
Przepuściłem jeszcze raz kreatora. Tym razem kazałem wyłączyć mu zaporę (wiem o ryzyku). Zainstalowałem Firefoxa. Internet jest ale bardzo wolny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon Feb 28, 2011 12:30 pm Temat postu: |
|
|
Masz włączony na routerze (o adresie IP 10.0.0.254) DHCP.
Wyłącz go i zapuść jeszcze raz kreator. Jakie adresy DNS podałeś w kreatorze (jeśli masz neostradę to właściwe dla TP 194.204.159.1 i 194.204.152.34 jeśli dobrze pamiętam, jeśli inny dostawca to jego DNS).
No i jaką masz kolejność kart tam gdzie podałem wcześniej? _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Mon Feb 28, 2011 12:36 pm Temat postu: |
|
|
Po pierwsze, z obrazka to się niezbyt wygodnie rozeznać. Gdybyś tak wpisał ipconfig /all > ipconfig.txt, to byłby dokładny wynik i można go łatwo wkleić. Tu masz taki przykład z identycznego serwera (wersja pierwotna)
Kod: |
Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : sbs2008
Sufiks podstawowej domeny DNS . . : sbsmen.edu.pl
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Lista przeszukiwania sufiksów DNS : sbsmen.edu.pl
edu.pl
Karta Ethernet LAN:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC #2
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1D-7D-42-8F-83
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.28.1
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . :
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.28.1
Podstawowy serwer WINS. . . . . . : 192.168.28.1
Karta Ethernet INTERNET:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-0E-2E-FA-78-C6
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.3
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 8.8.8.8
8.8.4.4
Podstawowy serwer WINS. . . . . . : 192.168.28.1
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony
|
W moim przypadku pozmieniałem nazwy, zeby były krótsze i sensowne - INTERNET i LAN. Jak widać kolejność kart i konfiguracji u mnie jest identyczna.
Co ja bym zrobił u ciebie?
1. Ustawił kreatorem jeszcze raz, ale w karcie INTERNET nie wstawiałbym dhcp, ale wybrał ten 10.1.1.7 jako statyczny.
2. We właściwościach karty INTERNET wstawiłbym serwery dns google (tak jak u mnie). Większość twierdzi, ze tam ma byc wewnętrzny dns sbsa, ale wg mnie to idiotyczne.
Sprawdziłbym też ustawienia serwera ISA.
Generalnie to w ustawieniach sieci masz raczej ok. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Mon Feb 28, 2011 1:07 pm Temat postu: |
|
|
Gdzie szukać wyniku polecenia "ipconfig /all >ipconfig.txt" ?
Nie mam Neostrady. Jak pisałem wcześniej jest to łącze z Multimediów. Do modemu podłączony jest router, który dzieli internet na SBS-a, ICIM oraz dodatkowy niezależny laptop. Tego routera wolałbym nie ruszać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Mon Feb 28, 2011 1:46 pm Temat postu: |
|
|
Pliku ipconfig.txt szukasz w tym katalogu, w którym wydasz polecenie. Ale możesz je wydać inaczej, np. ipconfig /all > c:\jakis\katalog\jakispodkatalog\ipconfig.txt.
Nie wiem, co ma neostrada do rzeczy i nadrzędny router. Ja ci pisałem, co powinieneś zmienić w konfiguracji SBSa. To w SBSie masz sobie ustawić na stałe numer 10.1.1.7 - BO I TAK GO MASZ! _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
|