Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

instalacja nowego oprogramowania na stacjach roboczych
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
darecki30
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Dec 15, 2008 10:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za info Maćku!
Jak przejmowałem we wrześniu pracownię to miałem wątpliwości czy sobie poradzę (obecnie zdarza się że już pomagam innym), ale dzięki takim ludziom jak Ty, davidos, Mirek i wielu innych, jeśli tylko są chęci można wiedzę ("ogromną") zdobytą na kursie uzupełnić!
Jeszcze raz dzięki za waszą postawę wobec laików!!!!!!
Pozdrawiam Darek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jan 07, 2009 5:29 pm    Temat postu: a Może tak Å‚opatologicznie Odpowiedz z cytatem

mianowicie u nas na serwerze nie da się stworzyć obrazu klienta w pkt 1 pisze prosze wybrać komputer źródłowy ale po prawej stronie okno w IPAT na serwerze jest puste i gdzie mam to wybrać i w ten sposób nie mogę przejść do pkt 2 . Dlatego nie mogę zainstalować nic z klienta do klienta nie mogę ztworzć wymarzonego obrazu klienta.
Poza tym pytanie czy jak już udałobymi się z WAszą pomocą zrobić obraz to cyz zapisauje się on automatycznie zamiasta obrazu źródłowego do przywracania stacji klienckich? Gdzie to jest na serwerze? I czy moze lepiej gdzieś obraz obecny skopiować dla bezpieczeństwa.
Przepraszam za lamerstwo nie ma nigdy czasu zająć się tym bo świetlica, wychowawstwo i mnóstwo starego psującego się sprzetu !!!!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
kos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jan 07, 2009 9:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Komputer źródłowy wybiera się w innym miejscu. W głównym oknie IPATa (zakładka "klient")należy zaznaczyć kompa, który ma być źrodłowy. Następnie z lewej strony w"zarządzaniu klientami" wybrać "konfiguracja". W oknie, które się pojawi pierwsza opcja, to bedzie "ustaw, jako komputer źródłowy" i tu należy wybrać "tak" i "zastosuj". Dopiero teraz można zacząć tworzyć obraz.

Obraz pojawi się na zakładce "obraz/pakiet"
Agnieszka
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Feb 03, 2009 1:21 pm    Temat postu: programy Odpowiedz z cytatem

witam!!!
a ja z poziomu administratora na kopmuterach uczniowskich nie mogę zainstalować programu. loguję sie sbsmen\operator hasło zaq1@WSX i niestety nie moge nic zainstalować. co robię źle?
kos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Feb 03, 2009 3:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Npisz coś więcej. Prawdę mówiąc, to z instalacją nie powinno być problemu, natomiast po restarcie wszystko najwyżej zniknie- IPAT.
Trzeba wyłączyć IPAt-a lub zrobić pakiet przyrostowy lub zapisać po instalce zmiany w IPAT.
Wszystko było już omawiane na forum- troszkę czasu i cierpliwosci.
Wink
bananos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Feb 04, 2009 2:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja robię w ten sposób, że loguje się na stacji w ten sposób: administrator@sbsmen.edu.pl i hasełko standardowe a potem wyłączam ochronę dysku w IPAT i wtedy instaluje. Faktycznie, jesli ochrona dysku jest włączona to nic nie zdziałasz. Zainstalujesz zrestartujesz i nic nadal nie będzie. Powodzenia
Powrót do góry
marfish
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Feb 04, 2009 11:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

Nie trzeba wyłączać ochrony dysku w iPAT. Wystarczy zatwierdzić zmiany. W tym celu wchodzimy w menu klienta iPAT->Ochrona dysku twardego->polecenia, podajemy hasełko i wybieramy polecenie "Zapisz dane". Nastąpi ponowny rozruch komputera, podczas którego dane zostaną zapisane.
Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Feb 04, 2009 11:52 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak by tak ktoś zadał sobie trud i przeczytał np 2 stronę tej dyskusji to jest ładnie opisane co zrobić by nie stracić integralności obrazów (chodzi o poprawne utworzenie pakietów).
Zachęcam do uważnej lektury.
Agnieszka
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Feb 04, 2009 2:10 pm    Temat postu: podziÄ™kowania Odpowiedz z cytatem

BANANOS i KOS wielkie dzieki za pomoc, podpowiedzi wykorzystałam i udało się wszystko zainstalować. jeszcze raz wielkie dzięki za postawę wobec laików. Czasami wystarczy mała podpowiedz i odrobina cierpliwości!!! a tego widzę niektórym brakuje!! pozdrawiam Very Happy
bananos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Feb 04, 2009 2:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Każdy z nas zaczynał od bycia laikiem. Cieszę się, że udało się dokonać zmian
Powrót do góry
elka
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue May 05, 2009 6:22 pm    Temat postu: Nowy pakiet czy nie? Odpowiedz z cytatem

Mam dwa pytania.
1. Czy może ktoś mi podpowiedzieć, co zrobić w sytuacji, kiedy zainstalowałam kilka programów na komputerze klienckim. Następnie stworzyłam pakiet przyrostowy i rozesłałam po całej pracowni. Teraz programy te chciałabym zaktualizować (pojawiły się nowsze wersje). Czy muszę tworzyć nowy pakiet, (nadmienię, że mam już na serwerze 5 różnych pakietów), czy da się zaktualizować stary? Czy usunąć stary a stworzyć nowy? Jeśli tak to jak to zrobić? Koncept nie podaje recepty. Pomóżcie!
2. Opiekun ucznia krzyczał niedawno koniec licencji. Zgodnie z "przepisem" Konceptu przedłużyłam licencję na komputerze źródłowym i przestawiłam w tryb nieżródłowy. Po restarcie tylko na tym komp. przedłużyża się licencja. Moje pytanie - czy należy rozesłać pakiet z aktualizacją po całej pracowni?
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue May 05, 2009 8:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. Przestawić komputer w tryb źródłowy, zaktualizować program, zrobić pakiet i zainstalowac na wszystkich maszynach.
2. Zainstalowac pakiet na wszystkich maszynach.
Powrót do góry
elka
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue May 05, 2009 8:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. Z tego wnioskuję, że tworzenie kilku a nawet kilkunastu pakietów jest normą. Nie należy wcześniejszych usuwać. Czy mam rację?
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue May 05, 2009 8:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego, co wiem nie należy.
Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue May 05, 2009 9:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli będzie problem że nie więcej pakietów niż xx to korzystając z programu narzędziowego od iPATa można scalić istniejące pakiety.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

Skocz do: