Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
darecki30 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Dec 15, 2008 10:25 am Temat postu: |
|
|
Dzięki za info Maćku!
Jak przejmowałem we wrześniu pracownię to miałem wątpliwości czy sobie poradzę (obecnie zdarza się że już pomagam innym), ale dzięki takim ludziom jak Ty, davidos, Mirek i wielu innych, jeśli tylko są chęci można wiedzę ("ogromną") zdobytą na kursie uzupełnić!
Jeszcze raz dzięki za waszą postawę wobec laików!!!!!!
Pozdrawiam Darek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jan 07, 2009 5:29 pm Temat postu: a Może tak Å‚opatologicznie |
|
|
mianowicie u nas na serwerze nie da się stworzyć obrazu klienta w pkt 1 pisze prosze wybrać komputer źródłowy ale po prawej stronie okno w IPAT na serwerze jest puste i gdzie mam to wybrać i w ten sposób nie mogę przejść do pkt 2 . Dlatego nie mogę zainstalować nic z klienta do klienta nie mogę ztworzć wymarzonego obrazu klienta.
Poza tym pytanie czy jak już udałobymi się z WAszą pomocą zrobić obraz to cyz zapisauje się on automatycznie zamiasta obrazu źródłowego do przywracania stacji klienckich? Gdzie to jest na serwerze? I czy moze lepiej gdzieś obraz obecny skopiować dla bezpieczeństwa.
Przepraszam za lamerstwo nie ma nigdy czasu zająć się tym bo świetlica, wychowawstwo i mnóstwo starego psującego się sprzetu !!!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kos Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jan 07, 2009 9:32 pm Temat postu: |
|
|
Komputer źródłowy wybiera się w innym miejscu. W głównym oknie IPATa (zakładka "klient")należy zaznaczyć kompa, który ma być źrodłowy. Następnie z lewej strony w"zarządzaniu klientami" wybrać "konfiguracja". W oknie, które się pojawi pierwsza opcja, to bedzie "ustaw, jako komputer źródłowy" i tu należy wybrać "tak" i "zastosuj". Dopiero teraz można zacząć tworzyć obraz.
Obraz pojawi się na zakładce "obraz/pakiet" _________________ kos |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka Użytkownik Forum

|
Wysłany: Tue Feb 03, 2009 1:21 pm Temat postu: programy |
|
|
witam!!!
a ja z poziomu administratora na kopmuterach uczniowskich nie mogę zainstalować programu. loguję sie sbsmen\operator hasło zaq1@WSX i niestety nie moge nic zainstalować. co robię źle? _________________ Aga |
|
Powrót do góry |
|
 |
kos Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Feb 03, 2009 3:08 pm Temat postu: |
|
|
Npisz coś więcej. Prawdę mówiąc, to z instalacją nie powinno być problemu, natomiast po restarcie wszystko najwyżej zniknie- IPAT.
Trzeba wyłączyć IPAt-a lub zrobić pakiet przyrostowy lub zapisać po instalce zmiany w IPAT.
Wszystko było już omawiane na forum- troszkę czasu i cierpliwosci.
 _________________ kos |
|
Powrót do góry |
|
 |
bananos Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Feb 04, 2009 2:03 am Temat postu: |
|
|
ja robię w ten sposób, że loguje się na stacji w ten sposób: administrator@sbsmen.edu.pl i hasełko standardowe a potem wyłączam ochronę dysku w IPAT i wtedy instaluje. Faktycznie, jesli ochrona dysku jest włączona to nic nie zdziałasz. Zainstalujesz zrestartujesz i nic nadal nie będzie. Powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
marfish Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Feb 04, 2009 11:30 am Temat postu: |
|
|
Witam,
Nie trzeba wyłączać ochrony dysku w iPAT. Wystarczy zatwierdzić zmiany. W tym celu wchodzimy w menu klienta iPAT->Ochrona dysku twardego->polecenia, podajemy hasełko i wybieramy polecenie "Zapisz dane". Nastąpi ponowny rozruch komputera, podczas którego dane zostaną zapisane. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Wed Feb 04, 2009 11:52 am Temat postu: |
|
|
Jak by tak ktoś zadał sobie trud i przeczytał np 2 stronę tej dyskusji to jest ładnie opisane co zrobić by nie stracić integralności obrazów (chodzi o poprawne utworzenie pakietów).
ZachÄ™cam do uważnej lektury. _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka Użytkownik Forum

|
Wysłany: Wed Feb 04, 2009 2:10 pm Temat postu: podziÄ™kowania |
|
|
BANANOS i KOS wielkie dzieki za pomoc, podpowiedzi wykorzystałam i udało się wszystko zainstalować. jeszcze raz wielkie dzięki za postawę wobec laików. Czasami wystarczy mała podpowiedz i odrobina cierpliwości!!! a tego widzę niektórym brakuje!! pozdrawiam  _________________ Aga |
|
Powrót do góry |
|
 |
bananos Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Feb 04, 2009 2:45 pm Temat postu: |
|
|
Każdy z nas zaczynał od bycia laikiem. Cieszę się, że udało się dokonać zmian |
|
Powrót do góry |
|
 |
elka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue May 05, 2009 6:22 pm Temat postu: Nowy pakiet czy nie? |
|
|
Mam dwa pytania.
1. Czy może ktoś mi podpowiedzieć, co zrobić w sytuacji, kiedy zainstalowałam kilka programów na komputerze klienckim. Następnie stworzyłam pakiet przyrostowy i rozesłałam po całej pracowni. Teraz programy te chciałabym zaktualizować (pojawiły się nowsze wersje). Czy muszę tworzyć nowy pakiet, (nadmienię, że mam już na serwerze 5 różnych pakietów), czy da się zaktualizować stary? Czy usunąć stary a stworzyć nowy? Jeśli tak to jak to zrobić? Koncept nie podaje recepty. Pomóżcie!
2. Opiekun ucznia krzyczał niedawno koniec licencji. Zgodnie z "przepisem" Konceptu przedłużyłam licencję na komputerze źródłowym i przestawiłam w tryb nieżródłowy. Po restarcie tylko na tym komp. przedłużyża się licencja. Moje pytanie - czy należy rozesłać pakiet z aktualizacją po całej pracowni? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Tue May 05, 2009 8:39 pm Temat postu: |
|
|
1. Przestawić komputer w tryb źródłowy, zaktualizować program, zrobić pakiet i zainstalowac na wszystkich maszynach.
2. Zainstalowac pakiet na wszystkich maszynach. |
|
Powrót do góry |
|
 |
elka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue May 05, 2009 8:45 pm Temat postu: |
|
|
1. Z tego wnioskuję, że tworzenie kilku a nawet kilkunastu pakietów jest normą. Nie należy wcześniejszych usuwać. Czy mam rację? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Tue May 05, 2009 8:57 pm Temat postu: |
|
|
Z tego, co wiem nie należy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Tue May 05, 2009 9:10 pm Temat postu: |
|
|
JeÅ›li bÄ™dzie problem że nie wiÄ™cej pakietów niż xx to korzystajÄ…c z programu narzÄ™dziowego od iPATa można scalić istniejÄ…ce pakiety. _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
|