Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Oferta MS OFFICE dla szkół
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tristan
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jun 04, 2009 8:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KarolDC napisał:
Tworzy siÄ™ nowa legenda Tristan i MS Office.
Warto żebyś przeczytał informacje o Tristanie i Izoldzie, bo twoja miłość i nienawiść jest widoczna wszędzie.
Przytocz swoje wypowiedzi umieszczone na innych forach!
Jeżeli jesteś nauczycielem w LO to poddaj się jak najszybciej dymisji, bo możesz zrobić krzywdę młodzieży.

Krzywdę młodzieży robią osobniki twojego pokroju, które nie potrafią dyskutować bez obrażania oponenta.

KarolDC napisał:
Nauczyciele dobrze wiedzą, jaki jest sprzęt w szkołach, jaki jest stosunek władz szkolnych i samorządowych na wydawanie pieniędzy na modernizacje komputerów a ty nie masz zielonego pojęcia.

A muszę mieć pojęcie? Nie zajmuję się tym, więc mi wisi, jaki sprzęt mają po szkołach i jaki jest stosunek władz. W dyskusji z Maćkiem słowa nie było o temacie ,,Wista a sprawa szkolna''. Jak przeczytasz ze zrozumieniem, to dojdziesz do tego, że tylko zaprotestowałem przeciwko napadaniu na Wistę jako na marny system. Wyraźnie i z podkreśleniem stwierdziłem, że owszem, na źle dobranym sprzęcie szkolnym o parametrach podanych przez Maćka, Wista nie będzie działała dobrze. Ale czy to wina Wisty, że ktoś źle dobrał sprzęt?

PiotrT napisał:
z forum oeiizk:
Very Happy
"DziÅ› poproszono mnie do sekretariatu
szkoły, ponieważ komputer sekretarki
coś tam szwankował.

Najśmieszniejsze jest to, że pisał to gość, który korzysta dla odmiany z komórki i wypłodził wiersz po 3 słowa na linijkę, bo przerosło go właściwe formatowanie tekstu. Szydząc z sekretarki, sam sobie wystawił śliczne świadectwo.

Jamal napisał:

Vista została uznana przez tygodnik Times za największą porażkę technologiczną ostatnich 10 lat!

Nie. nie technologiczną. Socjologiczną. I tłumaczyłem już dlaczego. W skrócie: Większość narzekających na wistę to ludzie ze źle dobranym sprzętem pod nią lub nigdy jej nie używający.

A zdanie tygodnika Times to wiesz...

BTW: Piszesz Times, a odsyłacz dajesz do Time. Mówisz o The Times cz też może o Time, który w 1979 uznał Chomeiniego za człowieka roku?

superhiper napisał:
Może nie jestem fanem Visty

[....]

Myślę, że w każdym systemie operacyjnym znajdziemy wady i zalety - ale ferowanie wyroków: czarne albo białe nie jest dobrym wyjściem... Rolling Eyes

Ja też nie jestem fanem wisty i nie pisałem nigdzie, że jest ona cudowna. Protestowałem tylko przeciwko wszechobecnemu FUDowi, że Wista to, jak napisał Maciek, crap. A XP, no cóż, ma już 9 lat i siłą rzeczy odejdzie. Pamiętam, jak analogicznie w 2002/2003 roku ludzie narzekali, że XP to crap i jak zamawiali u mnie Windows 98 jeszcze. A jak się przyzwyczaili, to nagle żałowali, że mają stare 98, zamiast nowego XP. Z Wistą podobnie. Nowe, wzbudza strach, a do tego ma wymagania sprzętowe. Stąd dobrze, że pojawi się Seven. Technicznie to samo, socjologicznie zmiana nazwy i ludzie się uspokoją.

Podobnie zresztą jest z MSO 2007. Bo od niego wyszliśmy. Wstążki na początku budziły niechęć. Teraz ludzie się przyzwyczaili. Za niedługo wyjdzie MSO 2010 i też wstążki będą, jeszcze ulepszone. I nie ma co na siłę trwać przy starociach, bo za parę lat wstążkowe MSO będzie standardem w biznesie i tyle. I niechęć nauczycieli nie zmieni tego, a uczniowie trafią na MSO wstążkowe w pracy.

Weronika napisał:
cytat z nowej podstawy programowej dotyczący sporu pomiędzy systemami i programami (oo i mso)
" Dla osiągnięcia wymaganych umiejętności nie
ma znaczenia, jakiego edytora czy arkusza kalkulacyjnego uczniowie będą
używali. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się być korzystanie z darmowego
oprogramowania tego typu"
www.reformaprogramowa.gov.pl

Ale to dotyczy II etapu. O dalszych etapach nic nie piszą takiego. Uważam, że w dalszych etapach należy już młodzież przygotowywać pod konkretne narzędzia, z jakimi zetkną się w pracy. Na II etapie faktycznie można obojetnie co, bo jest to jeszcze dziecko i zanim dotrze do dorosłości, narzędzia zmienią się kilka razy. Poza tym, wykonuje podstawowe operacje, które są zupełnie niezależne od oprogramowania. Za to na etapie III czy zwłaszcza IV, który mnie interesuje, wykorzystywanie ciekawych możliwości i przygotowywanie pod kątem przyszłego życia zawodowego staje się również istotne.
sbsmax
Gość

PostWysłany: Sun Jun 14, 2009 8:43 pm    Temat postu: Re: Oferta MS OFFICE dla szkół Odpowiedz z cytatem

Ale burzę rozpętałem Smile. a tak na serio porzućcie te puste gatki prawdziwym problemem dla mnie jest to że w nowym roku prawdopodobnie znów braknie mi godzin , a miało byc tak PIEKNIE (czytaj. podział klas)
Pozdrawiam
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sun Jun 14, 2009 10:56 pm    Temat postu: Re: Oferta MS OFFICE dla szkół Odpowiedz z cytatem

sbsmax napisał:
porzućcie te puste gatki

Nie porzucÄ™ swoich gatek Wink

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do: