Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
darecki30 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Dec 10, 2008 10:39 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za info ale jeszcze dopytam (mam nadzieję że wystarczy wam cierpliwości!)
A więc w moim przypadku - róże rzeczy na różnych kompach - aby wszystko wyprostować muszę na nowo zainstalować obraz KOMPUTER i ewentualnie wtedy ustawić jako wzorcowy i doinstalować coś tam.... zrobić pakiet przyrostowy i porozdawać innym stacjom. czyli tak jak robił to gośc przy przekazaniu pracowni!
I tu pytanko.
Czy nie będzie problemów z aktywacją Visty po 30 dniach itp. niespodzianek? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed Dec 10, 2008 10:50 pm Temat postu: |
|
|
Po pierwsze - nie ma "różne rzeczy". Możesz załóżmy na jednym kompie zainstalować np. ten pakiet języków obcych a na innym nie, ale się nie da na jednym niemiecki, a na drugim angielski. Docelowo w tej bajce chodzi o to, żeby na jednym kompie doinstalować sobie potrzebne programy, a potem za pomocą IPATA przerzucić odpowiedni pakiet na pozostałe, co oszczędza ci czasu (w teorii).
Nie będzie problemów z aktywacją visty, bo to nie jest nowa instalka. Wg mnie to działa w ten sposób, że IPAT wyłącza ochronę, doinstalowują się pliki programów i robione są wpisy do rejestru, potem następuje jakaś inwentaryzacja i w ten sposób po restarcie chroniony jest dysk z zawartością właśnie dodaną. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wed Dec 10, 2008 10:59 pm Temat postu: |
|
|
Tak, tak żle się wyraziłem z tymi rożnymi programami ale już czaję o co chodzi.
Ale z tą aktywacją to chyba nie do końca jasne, bo tu nie chodzi o przyrostowy pakiet jeśli instaluję obraz KOMPUTER tylko o cały system (chyba). W taki sposób stawiał kompy uczniowskie gość przy przekazaniu, a później były kłopoty z "ralacjami zaufania..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Wed Dec 10, 2008 11:21 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: |
Nie będzie problemów z aktywacją visty, bo to nie jest nowa instalka. Wg mnie to działa w ten sposób, że IPAT wyłącza ochronę, doinstalowują się pliki programów i robione są wpisy do rejestru, potem następuje jakaś inwentaryzacja i w ten sposób po restarcie chroniony jest dysk z zawartością właśnie dodaną. |
Proponuję poczytać z podawanych przeze mnie linków na stronie oeiizk prezentacji w PPT z formy Intel.
Mogą być problemy z aktywacją Visty. W tech materiałach są wyjaśnienia jak to działa.
I jeszcze jedna uwaga. Robiąc obraz z komputera (gdy jest ustawiony jako źródłowy) zwróć uwagę by nie był podłączony do domeny. Tak wynika z tamtych opisów. Ja miałem przez to problemy.
Aktualnie u mnie działa w pracowni tak że mam stacje poinstalowane z 2 obrazów:
1. Na bazie tego co zostawili integratorzy (sam robiłem obraz iPAT bo mi nie zostawili)
2. Robiony od podstaw z RIS/WDS + soft
Aktywacja jest robiona skryptem z iPATa (poprzez program narzędziowy się to robi). Skrypt nie jest doskonały i wg mnie zawiera błąd.
SwojÄ… drogÄ… ciekaw jestem jak to u was dziaÅ‚a. _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Wed Dec 10, 2008 11:32 pm Temat postu: |
|
|
No nie poczytam tych ipatowych opisów, bo nie mam pod ręką windowsa ani internet explodera
Możliwe, że się mylę, ale szybkość wykonanej operacji nie wskazywała na pełną instalację od nowa windowsa...
BTW byłoby to dziwne.. obrazy XP przecież nie powodują konieczności aktywacji, a juz reinstalowałem stacje niektóre po kilka razy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wed Dec 10, 2008 11:55 pm Temat postu: |
|
|
Coś jest trudne zanim będzie łatwe... święta prawda. |
|
Powrót do góry |
|
 |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Dec 11, 2008 12:25 am Temat postu: |
|
|
To v to zapewne chodzi o VISTĘ...
Tak swoją drogą - notebook oryginalnie nie został podpięty pod kompy z V i mulił strasznie... dodawanie plików do poszczególnych poziomów było możliwe dopiero po kilku minutach - po przeniesieniu do pozostałych stacji roboczych - zupełnie inna bajka... działa szybko! |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Dec 11, 2008 10:03 am Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | No nie poczytam tych ipatowych opisów, bo nie mam pod rÄ™kÄ… windowsa ani internet explodera
Możliwe, że się mylę, ale szybkość wykonanej operacji nie wskazywała na pełną instalację od nowa windowsa...
BTW byłoby to dziwne.. obrazy XP przecież nie powodują konieczności aktywacji, a juz reinstalowałem stacje niektóre po kilka razy. |
Jeśli chodzi o Vistę to aktywacja jest konieczna, nawet przy instalacji pakietu - to nie to co w XP gdzie jest jeden key na cały kraj.
Wałkowałem temat kilkadziesiąt godzin.
Co do instrukcji zgadzam się że powinny być "normalnie" dostępne, ale nie są. Ale czy Maćku nie masz naprawdę dostępu do stacji uczniowskiej z Windowsem i IE??? Albo zdalny dostępd do serwera (RDP) i pptViewer.
Chęć szuka sposobu  _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Thu Dec 11, 2008 1:15 pm Temat postu: |
|
|
"Aktywacja jest robiona skryptem z iPATa (poprzez program narzędziowy się to robi). Skrypt nie jest doskonały i wg mnie zawiera błąd."
Przeglądałem prezentację z programem narzędziowym i nie bardzo wiem jak to zrobić Jeśli to robiłeś dividos to może mógłbyś dać jakieś instrukcje lub choćby wskazówki?
Wiem, wiem że dużo oczekuję, ale miej wzgląd na laika (admin od 09.2008; ale mimo to już kilka razy udało mi się pomóc innym ludziom z problememi z sbsem!!!). |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
|
Powrót do góry |
|
 |
kos Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Dec 11, 2008 8:08 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Problemem okazaÅ‚o siÄ™ to, że instalator paczki jÄ™zykowej chciaÅ‚ dostÄ™pu do netu, a ISA go w tym trybie źródÅ‚owym nie puszczaÅ‚a. Nie wiem, czy to prawidÅ‚owość, czy jakiÅ› wybryk mi siÄ™ tylko przytrafiÅ‚. DodaÅ‚em w ISA dodatkowÄ… reguÅ‚kÄ™ puszczajÄ…cÄ… wszystkie komputery do netu (można jÄ… potem usunąć , jeśłio ktoÅ› lubi pozorne poczucie kontroli).
|
Fakt. Ten pakiet chce dostępu do netu, aby można było- po wpisaniu na odpowiedniej stronie www loginu i hasła- spisać klucz instalacyjny. Jako, że wcześniej instalowałem to na próbę na innym kompie, to klucz miałem spisany. Dlatego też jak chciał (program instalacyjny) się połączyć z netem, to zaakceptowałem to, ale od razu potem wyłączyłem przeglądarkę która się uruchamiała i wpisałem sobie klucz.
Muszę zwrócić uwagę na ten dostęp do netu na koncie operatora, kiedy komp jest jako źródłowy.  _________________ kos |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Thu Dec 11, 2008 8:30 pm Temat postu: |
|
|
Jak zabierałem się do tego dodawania programów przez IPATa, to rozmawiałem z Mirkiem. Stwierdził,że IPAT to chyba więcej problemów niż pożytku. No i sobie zaczynam myśleć, że chyba to racja. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Fri Dec 12, 2008 10:31 am Temat postu: |
|
|
Moje notatki z robienia pakietów (na podstawie instrukcji + własne "przejścia")
Cytat: | Kolejność tworzenia obrazu, a następnie pakietów:
Część A - Tworzenie obrazu
0. Instalka z wds
0A. zainstalować wszystkie potrzebne aplikacje i skonfigurować go zgodnie z docelowymi potrzebami.
1. Należy ręcznie odłączyć wybrany komputer wzorcowy od domeny
2. Zalogować się na konto lokalnego administratora
3. Wyłączyć zaplanowaną defragmentację w MS Vista, włączyć obsługę WOL (Wake on LAN) we właściwościach karty sieciowej i zdefragmentować dysk twardy z opisem
4. Zinstalować clienta ipat z serwera (opis w PPT Intela)
Podłączyć się do serwera \\sbs2008\clientapps podając domenowe uwierzytelnienie (sbs2008 to standardowa nazwa serwera w obecnej kolekcji).
--- tu można utworzyć obraz wzorcowy ustawiając go wcześniej jako źródłowy----
Część B - Tworzenie pakietu z aktualizacjami systemu
w skrócie - zanim zrzucisz pakiet na serwer zmień klucz produktu z OEM na ten z kolekcji
Dokłądniej:
1. Ustawić kompa jako żródłowy
2. Upwenić się czy jest klucz OEM od tego kompa (inaczej nie pobierze aktualizacji wszystkich) Uwaga - wsus nie działa teraz dla tego komputera bo jest
odpięty od domeny.
3. Pobrać i zainstalować aktualizacje.
4. zanim restart w agencie iPAT zaznacz by zapamiętał zmiany po restarcie.
5. Gdy Windows Update zarząda restartu - urochomić ponownie
6. Powtórz pkt. 3-6 (może są jakieś jeszcze aktualizacje)
7. Jeśli nie ma już kolejnych aktualizacji i komputer nie musi być uruchomiony to:
8! Wpisz klucz produktu z kolekcji (NIE OEM z naklejki)
9. Na konsoli serwera uruchom kreator tworzenia pakietu i utwórz pakiet przyrostowy.
|
_________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Sun Dec 14, 2008 9:58 pm Temat postu: |
|
|
Maćku podpowiedz jak mam stworzyć tą regułę dostępową w ISA dla wszystkich kompów lub gdzie znajdę info na ten temat.
Szefowa też chce instalować te języki .... zupełny bezsens!!!
Żadna nauczycielka nie podchodzi do pracowni na krok bo jest w panice na samą myśl o korzystaniu z niej, a ja mam instalować to oprogramowanie?!
Swoją drogą to ciekawe czy i jakie są konsekwencje w przypadku nie instalowania w/w oprogramowania (pisali że musimy to zainstalować w ciągu miesiąca)? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Sun Dec 14, 2008 11:00 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem, czy sa jakieś konsekwencje, szkoły dostają to niby za darmo.
Instalować należy wg podanych tu już instrukcji. Co do reguły w ISA, to otwierasz ISA Server Management i w tej zakładce, gdzie masz regułki dodajesz nową. Wybierasz tę możliwość po lewej stronie okna klikając prawym klawiszem i "Add new rule". Następnie w kreatorze lecisz po kolei wybierając żeby zarówno w pakietach wychodzących, jak i przychodzących były obecne zarówno External, jak i Internal oraz oczywiście musi to być reguła "allow". Następnie klikasz przycisk add i już zaczyna działać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|