|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dracon Użytkownik Forum

|
Wysłany: Sun Jan 22, 2006 5:53 pm Temat postu: Kopia zapasowa ghost-em serwera. |
|
|
Witam, dawno tu nie byłem. Pozdrawiam wszystkich. Ale do rzeczy.
Widzę, że są kłopoty z działaniem ghost-a.
Mam serwer Dell-a (Emax, £ódź, SBS2003, EFS 2004, ponadgimnazjalna).
Panowie instalatorzy przywieźli zainstalowany serwer (sÄ… w nim dwa dyski scsi). Mieli na kartce rozpisane co majÄ… robić. Jednym z ostatnich punktów byÅ‚o stworzenie macierzy (RAID 1 - Mirroring,) ale nie sprzÄ™towej tylko programowej w Windows – nie pozwoliÅ‚em im na to. Przy tworzeniu macierzy programowej dyski sÄ… konwertowane na dynamiczne (operacja nieodwracalna) i to może być przyczynÄ…, że nie widzÄ… ich programy do klonowania. Po drugie po co mi RAID1 – drugi dysk wolÄ™ wykorzystać wg. swojego uznania na dane. W wielu szkoÅ‚ach drugi dysk jest po prostu nie zainicjowany, pusty. Trzeba sprawdzić w zarzÄ…dzaniu dyskami (START-URUCHOM-diskmgmt.msc). WracajÄ…c do klonowania u mnie na serwerze ghost (8.2) odpalony z dyskietki widzi dyski SCSI, podobnie na stacjach roboczych (Athlon64, SATA), ale może na niektórych pÅ‚ytach głównych nie widać dysków SATA, co ciekawe na domowym komputerze ghost widzi mi macierz sprzÄ™towÄ… (ASUS, ATA).
Propozycja do sprawdzenia – Å›ciÄ…gnijcie z sieci jakÄ…Å› wersjÄ™ WindowsPE (kiedyÅ› Chip nawet dodawaÅ‚ taka małą pÅ‚ytkÄ™ do pisma). Można Å›ciÄ…gnąć legalne wersje z darmowym oprogramowaniem lub nielegalne z pÅ‚ytkami z mnóstwem przydatnego nielegalnego oprogramowania (ale to już raczej z sieci p2p lub mocno trzeba szukać) np. Hiren’s Boot CD albo Å›wietna pÅ‚ytka, która mi ostatnio wpadÅ‚a w rÄ™ce to „Super WinPE Plus 2004” (skopiowaÅ‚em sobie jÄ… od instalatorów pracowni!!! wÅ‚asnÄ… miaÅ‚em rok starszÄ… - 2003). Ostatecznie jeÅ›li nam siÄ™ nie uda nigdzie znależć to przy pomocy PEBuilder-a przygotowujemy sobie wÅ‚asnÄ… pÅ‚ytÄ™ WinPE.
Jak już mamy WinPE to uruchamiamy z tej pÅ‚yty komputer. JeÅ›li po odpaleniu komputera z pÅ‚yty widzimy dyski twarde to już jest OK., można bÄ™dzie dziaÅ‚ać dalej. JeÅ›li nie to próbujemy w inny sposób. Sprawdzamy czy do komputera oprócz pÅ‚yt CD dostaliÅ›my dyskietkÄ™ ze sterownikiem do macierzy (u mnie do każdej stacji roboczej jest dyskietka w zestawie, a do serwera zostawili instalatorzy). JeÅ›li nie ma takiej dyskietki to sprawdzamy zawartość pÅ‚yty CD do pÅ‚yty głównej komputera – oprócz sterowników do zintegrowanych urzÄ…dzeÅ„ i utils-ów powinien byÅ› sterownik do macierzy (opisana procedura jak przygotować takÄ… dyskietkÄ™). Jak już mamy dyskietkÄ™ ze sterownikiem do macierzy to ponownie uruchamiamy komputer z pyty WinPE ale podczas startu wciskamy klawisz F6 i z dyskietki dodajemy sterownik do dysku. Po uruchomieniu Windows na 90% powinniÅ›my widzieć dyski twarde (jeÅ›li nie - to pozostaje metoda inwazyjna – przekÅ‚adanie dysków z komputera pod warunkiem, że nie mamy plomby).
Wraz z peÅ‚nym ghostem, oprócz szeregu dodatków mamy dwie wersje dosowe – ghost.exe i ghost32.exe. TÄ… drugÄ… (ghost32.exe) nagrywamy na pÅ‚ytÄ™ lub na dysk którego bÄ™dziemy robić kopiÄ™ (2 MB). Ghost32 umożliwia wykonanie kopii dysku/partycji w Å›rodowisku Windows. Po uruchomieniu komputera z pÅ‚yty WinPE możemy zrobić w Windows obraz dysku twardego przy pomocu uruchomionego ghost32.
PS.
Właśnie przeprowadziłem test u siebie w domu a macierzą Asusa. WinPE zobaczył macierz po doinstalowaniu sterownika z dyskietki (F6) podczas uruchamiania.
Przed uruchomieniem PE podłączyłem dwa pendrive-y i nagrywarkę DVD firewire i też zostały zobaczone przez system PE. Odpaliłem GHOST32 i zacząłem robić obraz partycji na płytę (niestety ghost nie widzi zewnętrznej nagrywarki DVD, ale zapisał mi obraz na wewnętrznej nagrywarce CD). Na serwerach mamy nagrywarki DVD i dwie płyty za 85 groszy powinny wystarczyć na obraz serwera.
Odpaliłem też WinPE na szkolnym notebooku HP i wykrył kartę sieciową, na pewno wykrywa też kartę sieciową na serwerze Dell-a. Można by zrobić ghost-a zamiast na DVD to poprzez sieć (w razie problemów z drugim dyskiem na serwerze). Nie sprawdziłem tylko jeszcze szkolnych stacji roboczych, ale nie powinno być problemu z działaniem.
Mam nadzieję, że komuś się ten opis przyda.
Pozdrawiam
S. _________________ SBS 2000/2003 (jesień 2002/jesień 2005 EFS 2004) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Sun Jan 22, 2006 11:53 pm Temat postu: odp |
|
|
Cieszę się Sebastian, że ponownie zawitałeś do nas. Twoje info rozwiązuje problem obrazów Ghostem. Rzeczywiście z dyskami SATA najlepiej radzi sobie NG 8.2. W związku z tym, że moje relacje z instalatorami nie były najlepsze nie miałem szans na tę wersję i obrazy. Na szczęście Krystian odbierał ostatnio pracownie i zebrał sporo istotnych informacji i materiałów na ten temat. Jestem pewien, że materiał ten zaprezentujemy na spotkaniu w Kęsowie. Do tych informacji mogę dodać, że specjaliści od M$ radzili również zastosować w przypadku NG 2003 i dysków SATA przełącznik:
ghost.exe /NOIDE
Co do RAID1 podobnie, jak Tobie szkoda mi dysków. Metoda dobra dla instytucji i firm komercyjnych.
Zainteresował mnie temat WinPE. Od jakiegoś czasu na spotkaniach KOPI zbieramy tego typu narzędzia. Niestety starsze bootowalne płyty, które przygotowywali organizatorzy nie zawsze radzą sobie z nowym sprzętem. To również dotyczy programów do partycjonowania dysków. (Był wątek na ten temat). W związku z tym, że na spotkaniu w Kęsowie chciałbym ten temat rozwinąć, by przygotować odpowiednie narzędzie dla opiekunów pracowni komputerowych prosiłbym o podzielenie się Twoimi doświadczeniami w tym zakresie. W tym celu, aby zachować porządek zakładam nowy wątek w dziale Programy Przydatne opiekunowi pn. Botoowalny dysk narzędzi opiekuna pracowni- PE Builder319.
Pozdrawiam i zapraszam pod link: http://www.kopi.eduforum.pl/forum/viewtopic.php?p=1115#1115 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bernard Gość
|
Wysłany: Mon Jun 19, 2006 9:12 pm Temat postu: |
|
|
I nadal nie wim co zrobić, aby dodatkowy dysk był widoczny i do czegoś przydatny |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Jun 19, 2006 9:31 pm Temat postu: |
|
|
To akurat nie jest takie skomplikowane. Każ windowsowi założyć na nim partycję i sformatować, a możesz robić na nim, co chcesz. Możesz też wykorzystać go do założenia kopiii 1:1 istniejącego systemu (musisz mieć program, który będzie widział dyski sata, jeśli takowy tam jest). _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
KarolDC Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Jun 20, 2006 9:50 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Wszystkie obrazy Ghosta, które zostały zrobione przez integratorów i pozastawiane w szkołach są zrobione na wersji "Wiosna 2004". Co jest ciekawe, dalej instalują pracownie jako "Jesień 2005" i te z roku 2006 z obrazów Wiosna 2004. Czy nie potrafią zrobić aktualnych obrazów?
Wielu użytkowników nowych pracowni cieszy się ze starego oprogramowania SBS. Sprawdźcie właściwości serwera.
Do Bernarda
Jaki jest wpis w pliku boot.ini? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|