Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Wed Nov 04, 2009 7:38 pm Temat postu: |
|
|
Czy komputer z którego siÄ™ logujesz jest w AD w kontenerze men\komputeryVista ?? _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
profus Gość
|
Wysłany: Thu Nov 05, 2009 6:35 pm Temat postu: |
|
|
Tak. Loguje się na różnych komputerach. Nie działają tylko te konta które podałem 001d, 004d i każde nowo utworzone. A raczej konta działają (jest internet, programy) tylko profile nie działają. Pozostałe konta(profile) są OK.
Uczniowie teraz logują się: zamiast na student004d to student010d a na 001d logują się na 002d (czyli podwójnie bo nie mogę utworzyć konta-profilu 011d). Konta są oczywiście do 500d tylko nie tworzy się prawidłowy profil (te słynne brak dostępu). |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Nov 05, 2009 7:38 pm Temat postu: |
|
|
Jakie masz uprawnienia na folderze zdjae siÄ™: o:\Profiles
dla "Użytkownicy (SBSMEN\Użytkownicy)"
[Trzeba wejść w zaawansowane by zobaczyć na czym polegają uprawnienia specjalne]
Powinny być zaznaczone opcje:
Wyświetlanie zawartości folderu/Odczyt danych
Odczyt atrybutów
Odczyt atrybutów rozszerzonych
Tworzenie folderów/Dołączanie danych
Odczyt uprawnieÅ„ _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
profus Gość
|
Wysłany: Thu Nov 05, 2009 8:25 pm Temat postu: |
|
|
Dokładnie tak mam.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Nov 05, 2009 9:33 pm Temat postu: |
|
|
Czy ze stacji roboczej jesteś wstanie wejść na udział sieciowy
%logonserver%\profiles$\%username%
lub
%logonserver%\redirected\%username%
??
PrzeczytaÅ‚em post od poczÄ…tku i tak jak Mirek napisaÅ‚ - za dużo nieprawidÅ‚owoÅ›ci jest. Wina może leżeć po stronie serwera. _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
profus Gość
|
Wysłany: Fri Nov 06, 2009 1:08 pm Temat postu: |
|
|
Po zalogowaniu na stacji na konto student001d - komunikat, że nie załadowano profilu mobilnego.
Start-Uruchom: \\sbs2008\profiles$\student001d.V2 - mam dostęp nawet mogę tworzyć tam foldery
Do redirected$ też mogę wejść ale do studenta001d nie bo nie ma tego folderu wogóle na serwie - nie został utworzony przy tworzeniu się konta.
Ale gdy próbuje wpisać: %logonserver%\profiles$\%username% to nie mogę wejść bo nie ma takiego udziału \\sbs2008\profiles$\student001d. No właśnie i tu widzę różnicę %username% dotyczy student001d a przecież folder który sam został stworzony to student001d.V2. Coś jest nie tak z tą końcówką. |
|
Powrót do góry |
|
 |
profus Gość
|
Wysłany: Fri Nov 06, 2009 1:21 pm Temat postu: |
|
|
Gdy we właściwościach konta w zakładce profile zmieniam %username% na student001d.V2 nic się nie zmienia logowanie dalej tymczasowe. Wejść po ścieżce \\sbs2008\profiles$\student001d.V2 mogę bez zmian. |
|
Powrót do góry |
|
 |
profus Gość
|
Wysłany: Fri Nov 06, 2009 1:42 pm Temat postu: |
|
|
Sprawdziłem na dobrym koncie (poprawnie ładującym profil) ścieżka %logonserver%\profiles$\%username% też nie działa bo nie odnosi się do folderu z tą końcówką. Czyli to nie to. |
|
Powrót do góry |
|
 |
profus Gość
|
Wysłany: Fri Nov 06, 2009 1:53 pm Temat postu: |
|
|
dividos napisał: | .....Wina może leżeć po stronie serwera. |
Uważam, że na 99% po stronie serwa. Tylko co jest nie tak. Czyżby czekało mnie postawienie serwa na nowo. Tego nigdy niestety nie robiłem i mam pewne obawy. Może jest jakaś opcja naprawy. A postawienie na nowo może bym odłożył na jakieś dłuższe wolne (święta, ferie, wakacje). |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Fri Nov 06, 2009 2:47 pm Temat postu: |
|
|
1. Czy będąc na stacji zalogowany na konto użytkownika możesz wejść do redirected$ (samego redirected$ bez %username%)?
2. Jeśli tak to czy możesz tam utworzyć folder (dowolny)?
JeÅ›li 1 siÄ™ nie udaje to na serwerze zobacz jakie sÄ… uprawnienia do tego folderu i napisz. _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
profus Gość
|
Wysłany: Fri Nov 06, 2009 3:25 pm Temat postu: |
|
|
Tak mogę stworzyć folder dowolny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
profus Gość
|
Wysłany: Fri Nov 06, 2009 3:44 pm Temat postu: |
|
|
I jeszcze jedna ciekawostka. Jeżeli założę zupełnie nowe konto. Po zalogowaniu zostaje stworzony folder np. o:/profiles/student001d.V2 i żaden inny - oczywiśnie nie ma do niego dostępu. Mogę po zalogowaniu na to konto na stacji otworzyć ścieżkę \\sbs2008\profiles$\student001d.V2 i nawet utworzyć tam folder. I on jest na serwie. Na serwie oczywiście brak dostępu, ale po przejęciu na własność ten stworzony folder tam jest. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Fri Nov 06, 2009 3:52 pm Temat postu: |
|
|
profus napisał: | Tak mogÄ™ stworzyć folder dowolny. |
Gdzie tworzysz ten folder? W redirected$ czy w profiles?
Daj zrzut uprawnieÅ„ dla o:\redirecred _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
profus Gość
|
Wysłany: Fri Nov 06, 2009 4:03 pm Temat postu: |
|
|
Obojętnie czy tu czy mogę.
Ale to dotyczyło redirected$
 |