Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Co dalej (po instalacji serwera jesień2007/wiosna2008)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Sep 18, 2009 12:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprawdziłem na jednej maszynie i połączenie z serwerem nie działa.
Zmieniłem ustawienia sieci na pobieranie automatyczne i nic.
zmieniłem ustawienia startu z sieci (Boot Agent) tak aby od razu na początku uzyskać DHCP z serwera i nic - pisze, nie ma DHCP (No DHCP or proxyDHCP) Zatem problem z fizycznym połączeniem? Ale kabelek z serwera wędruje do switha a od switha idzie na poszczególne maszyny więc powinno działać pingowanie nie jest osiągalne ze stacji do serwera
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Sep 21, 2009 4:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi się, że nie mam poprawnie skonfigurowanego DHCP na serwerze. Zmieniając dysk na inny (z zainstalowanym serwerem tylko ma on błędy i nie da się logować do niego ze stacji ale DHCP jest i działa, próbowałem robić zdalną instalację i stacja dostaje DHCP, więc fizycznie działą wszystko) stacja chce się instalować zdalnie. Gdy podłączę dysk z nowo zainstalowanym sbs'em nie dostaje stacja DHCP.
Stary sbs jest skonfigurowany na 192.168.2.1 a nowy na 10.0.0.1
inne ustawienia w tym całym DHCP też są różne od tego na nowym.
Proszę mnie tylko uśwuiadomić, i zapewnić, że to właśnie to DHCP jest odpowiedzialne za to, że stacja dostaje adres czy nie. Jeśli tak jest to poprotsu postaram się jakoś poprzestawiać tam na wzór ze "starego" sbs'a
Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Sep 21, 2009 4:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok udało się namieszałem w usługach DHCP i DNS - dodałem nowe zakresy) i stacje widzą i dostaja adres IP z serwera. Próbowałem zainstalować na jednej ze stacji obraz z serwera ale po wybraniu instalacji zdalnej system XP SP2 z podaniem nazwy stacji po wpisaniu nazwy stacji (stacja07) wyskakuje ERROR i koniec instalacji i teraz stacja jest nieczynna bo nie chce się uruchomić już ;( co robić? czemu mi nie idzie instalacja? Przypomnę tylko, że mam sbs'a zainstalowanego z płyt kolekcja Jesień2007/wiosna2008 a one mają chyba obrazy Visty ja mam licencję (którą zresztą dodałem do serwera) na XP i teraz nie wiem czy mogę instalować i najważniejsze pytanie jak to zrobić?
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Tue Sep 22, 2009 1:29 am    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Radzę przestartować serwer jeszcze raz. Potem przejrzeć podgląd zdarzeń i podać nam zapisy poleceń ipconfig
Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Sep 23, 2009 1:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przestartować tzn wyłączyć i włączyć, czy cały serwer od nowa przeinstalować?
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Wed Sep 23, 2009 5:54 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Uruchomić ponownie serwer
Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Sep 24, 2009 1:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok juz podaję - nadmienię, że nie mam połączenia z internetem w tej chwili po zmianach w DHCP i DNS ;(

A to jest ipconfig /all serwera:

Karta Ethernet Połączenie sieciowe_INTERNET:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet
NIC
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-E0-4C-06-33-E3
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.101
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.0.105
Podstawowy serwer WINS. . . . . . : 10.0.0.1

Karta Ethernet Połączenie lokalne serwera_INTRANET:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Attansic L2 Fast Ethernet 10/100 Base-T C
ontroller
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1A-92-E2-FA-88
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.2.1
Brama domyślna. . . . . . . . . . :
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.2.1
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Sep 24, 2009 3:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.101
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.0.105
Podstawowy serwer WINS. . . . . . : 10.0.0.1

Skąd ten adres WINS? Masz taki IP w sieci? Czy adres serwera DNS jest prawidłowy?

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Sep 24, 2009 3:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Skąd ten adres WINS? Masz taki IP w sieci? Czy adres serwera DNS jest prawidłowy?

Ja go nie ustawiałem, on był oryginalnie po zainstalowaniu serwera ustawiony i dla tego nie działało połączenie ze stacjami, namieszałem w DHCP i DNS dodałem nowe zakresy zamiast 10.0.0.1 na 192.168.2.1 a ten WINS gdzieś został ale nie wiem gdzie go mogę zmienić i na jaki adres?... może to to - no i powtórzę nie działa mi teraz internet po połączeniu do serwera
Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Sep 25, 2009 1:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na serwerze: Wszedłem we właściwości karty sieciowej INTERNET i dodałem adres WINS (zakładka WINS) 192.168.2.1 ale tylko pokazało się w ipconfig /all więcej o ten dodatkowy wpisany adres i nie mam dalej internetu na serwerze.

Stację połączyłem do serwera, serwer nadał mu adres IP i chiałem od nowa zainstalować obraz z serwera:
po nadaniu IP wybrałem:
1. USŁUGI INSTALACJI ZDALNEJ
2. ENTER
3. wpisałem dane: Nazwa użytkownika - operator,
hasło: standardowe,
Domena: sbsmen.edu.pl,

(na dole informacja: jesteś podłączony do serwera sbs2008)
4. ENTER
5. INSTALACJA NIESTANDARDOWA (z podaniem nazwy stacji) - ENTER
6. PODAJĘ NAZWĘ STACJI (stacja07) - ze źródła na serwerze (dodałem komputer stacja07) sbsmen.edu.pl/men/komputery
7.ENTER
8. WYBIERAM: Windows XP PL SP2 dla MEN
9.ENTER
10. WYświetla się informacja, że wszystkie dane zostaną utracone - klikam ENTER aby kontynuować
11. Po kazuje siÄ™ informacja: Unknow Error - An error onccurred on the server. Please notify your administrator

???
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Sep 25, 2009 2:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli na serwerze masz SP2 to trzeba dokonać poprawek w SBSie - na stronie KOPI jest na ten temat tekst Mirka.

Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Sep 25, 2009 3:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maćku ja najpierw chciałbym połączyć się z Internetem na sbsie a nie wiem co mam źle ustawione, może ktoś poda przykład jak ma na swoim serwerze skonfigurowane DNS-y i DHCP oraz karty? oczywiście z takim samym rozwiązaniem jak mam ja czyli Router i od routera (z danymi "szywnymi" IP, brama, maska) do serwera

Kurcze - coÅ› robiÄ™ ale nie wiem co...
Postanowiłem ponownie użyć kreatora konfiguracji sieci Internet.
W pewnym momencie dostałem komunikat, że muszę coś tam zmienić w ISA (odblokować te zakresy IP, które mam poustawiane w karcie) - no to wszedłem w ISA zmieniłem a właściwie dodałem w ISA>Configurations>Newworks>Internal do zakładki we właściwościach (adressess) dodałem ustawienia karty INTERNET i zaczęło mi działać połączenie z Internetem Wink

Ostatnio zmieniony przez bartheezzzz dnia Fri Sep 25, 2009 3:50 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Sep 25, 2009 3:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozumiem, że masz jakiś sprzętowy router na bramce i zapewne jest to neostrada. Zatem po pierwsze sprawdź, czy inne komputery podłączone do tego routera mają adresy z zakresu 192.168.0.2 - 254. Jeśli nie, to zmień sbsowi adres. Jeśli tak to fajnie, sprawdź jeszcze jaki IP ma ten router. Czy na pewno jest to 192.168.0.1? Jeśłi tak to fajnie, a jeśli nie to wpisz jako bramke inny IP. Teraz próbuj najpierw pingowac bramę. Jeśłi to się uda to już fajnie. Potem wpisz sobie 194.204.152.34 i 194.204.159.1 jako dnsy - o ile masz neostradę. Jeśli masz innego providera, to wpisz dnsy jakie wam podał.
Teraz możesz pingowac adresy zewnątrzne np wp.pl i powinno działać.

Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Sep 25, 2009 4:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam dokładnie tak jak napisałeś - wiem bo sam ustawiałem te adresy IP- brama jest 192.168.0.1 - wszystkie komputery w sieci w szkole maja adresy w tym zakresie (192.168.0.10-192.168.0.254)
ustawiona karta jest w sbsie dobrze - a internet zaczął chodzić (o ile to można nazważ "chodzeniem") jak dodałem zakresy adresów do ISA (post wyżej napisałem jak to zrobiłem) i zaczęło mi pokazywać google.pl - gdy wpisuję w wyszukiwarce (na serwerze) forum kopi - wyskakuje rezultat wyszukiwania i gdy klikam lącze to wtedy mi ISA nie wyświetla strony ;( i taki oto mam internet.
Zdalne instalowanie stacji też jest nie możliwe (bez zmian) dochodzi do pewnego momentu instalacji a właściwie konfiguracji i wyskakuje ERROR (jak wyżej opisałem) więc dalej mam rebusa na maxxxa - nie dojdę z tym wszystkim a czuję, że komputery (stacje) sąjuż na wykończeniu i lada chwila zaczną się sypać a ja nie mam serwera na tyle sprawnego, aby zainstalować obraz z niego Sad

P.S.
Czy to naprawdę takie trudne zainstalowanie sbsa i połączenie stacji do nich (z instalacją zdalną)?
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Sep 25, 2009 6:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak widać bardzo trudne. W tym czasie zdążyłbyś kilka razy postawić całą pracownie na Linuksie. Smile
Wywal wszystkie reguły w ISA oprócz ostatniej. I zrób kreatorem jeszcze raz podłączenie do internetu. Nie zmieniaj ustawień IP, nie konfiguruj www i poczty. Dostaniesz trzy podstawowe reguły. Aby uniknąć ewentualnych problemów w przedostatniej zamień SBS Internet Users na All Users.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: