Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bartheezzzz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Sep 18, 2009 12:43 pm Temat postu: |
|
|
Sprawdziłem na jednej maszynie i połączenie z serwerem nie działa.
Zmieniłem ustawienia sieci na pobieranie automatyczne i nic.
zmieniłem ustawienia startu z sieci (Boot Agent) tak aby od razu na początku uzyskać DHCP z serwera i nic - pisze, nie ma DHCP (No DHCP or proxyDHCP) Zatem problem z fizycznym połączeniem? Ale kabelek z serwera wędruje do switha a od switha idzie na poszczególne maszyny więc powinno działać pingowanie nie jest osiągalne ze stacji do serwera |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Mon Sep 21, 2009 4:26 pm Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się, że nie mam poprawnie skonfigurowanego DHCP na serwerze. Zmieniając dysk na inny (z zainstalowanym serwerem tylko ma on błędy i nie da się logować do niego ze stacji ale DHCP jest i działa, próbowałem robić zdalną instalację i stacja dostaje DHCP, więc fizycznie działą wszystko) stacja chce się instalować zdalnie. Gdy podłączę dysk z nowo zainstalowanym sbs'em nie dostaje stacja DHCP.
Stary sbs jest skonfigurowany na 192.168.2.1 a nowy na 10.0.0.1
inne ustawienia w tym całym DHCP też są różne od tego na nowym.
Proszę mnie tylko uśwuiadomić, i zapewnić, że to właśnie to DHCP jest odpowiedzialne za to, że stacja dostaje adres czy nie. Jeśli tak jest to poprotsu postaram się jakoś poprzestawiać tam na wzór ze "starego" sbs'a |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Mon Sep 21, 2009 4:59 pm Temat postu: |
|
|
Ok udało się namieszałem w usługach DHCP i DNS - dodałem nowe zakresy) i stacje widzą i dostaja adres IP z serwera. Próbowałem zainstalować na jednej ze stacji obraz z serwera ale po wybraniu instalacji zdalnej system XP SP2 z podaniem nazwy stacji po wpisaniu nazwy stacji (stacja07) wyskakuje ERROR i koniec instalacji i teraz stacja jest nieczynna bo nie chce się uruchomić już ;( co robić? czemu mi nie idzie instalacja? Przypomnę tylko, że mam sbs'a zainstalowanego z płyt kolekcja Jesień2007/wiosna2008 a one mają chyba obrazy Visty ja mam licencję (którą zresztą dodałem do serwera) na XP i teraz nie wiem czy mogę instalować i najważniejsze pytanie jak to zrobić? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Tue Sep 22, 2009 1:29 am Temat postu: odp |
|
|
Radzę przestartować serwer jeszcze raz. Potem przejrzeć podgląd zdarzeń i podać nam zapisy poleceń ipconfig |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wed Sep 23, 2009 1:54 pm Temat postu: |
|
|
Przestartować tzn wyłączyć i włączyć, czy cały serwer od nowa przeinstalować? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Wed Sep 23, 2009 5:54 pm Temat postu: odp |
|
|
Uruchomić ponownie serwer |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Thu Sep 24, 2009 1:45 pm Temat postu: |
|
|
Ok juz podaję - nadmienię, że nie mam połączenia z internetem w tej chwili po zmianach w DHCP i DNS ;(
A to jest ipconfig /all serwera:
Karta Ethernet Połączenie sieciowe_INTERNET:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet
NIC
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-E0-4C-06-33-E3
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.101
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.0.105
Podstawowy serwer WINS. . . . . . : 10.0.0.1
Karta Ethernet Połączenie lokalne serwera_INTRANET:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Attansic L2 Fast Ethernet 10/100 Base-T C
ontroller
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1A-92-E2-FA-88
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.2.1
Brama domyślna. . . . . . . . . . :
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.2.1 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Thu Sep 24, 2009 3:19 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.101
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.0.105
Podstawowy serwer WINS. . . . . . : 10.0.0.1 |
Skąd ten adres WINS? Masz taki IP w sieci? Czy adres serwera DNS jest prawidłowy? _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Thu Sep 24, 2009 3:46 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Skąd ten adres WINS? Masz taki IP w sieci? Czy adres serwera DNS jest prawidłowy? |
Ja go nie ustawiałem, on był oryginalnie po zainstalowaniu serwera ustawiony i dla tego nie działało połączenie ze stacjami, namieszałem w DHCP i DNS dodałem nowe zakresy zamiast 10.0.0.1 na 192.168.2.1 a ten WINS gdzieś został ale nie wiem gdzie go mogę zmienić i na jaki adres?... może to to - no i powtórzę nie działa mi teraz internet po połączeniu do serwera |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Fri Sep 25, 2009 1:46 pm Temat postu: |
|
|
Na serwerze: Wszedłem we właściwości karty sieciowej INTERNET i dodałem adres WINS (zakładka WINS) 192.168.2.1 ale tylko pokazało się w ipconfig /all więcej o ten dodatkowy wpisany adres i nie mam dalej internetu na serwerze.
Stację połączyłem do serwera, serwer nadał mu adres IP i chiałem od nowa zainstalować obraz z serwera:
po nadaniu IP wybrałem:
1. USÅUGI INSTALACJI ZDALNEJ
2. ENTER
3. wpisałem dane: Nazwa użytkownika - operator,
hasło: standardowe,
Domena: sbsmen.edu.pl,
(na dole informacja: jesteś podłączony do serwera sbs2008)
4. ENTER
5. INSTALACJA NIESTANDARDOWA (z podaniem nazwy stacji) - ENTER
6. PODAJĘ NAZWĘ STACJI (stacja07) - ze źródła na serwerze (dodałem komputer stacja07) sbsmen.edu.pl/men/komputery
7.ENTER
8. WYBIERAM: Windows XP PL SP2 dla MEN
9.ENTER
10. WYświetla się informacja, że wszystkie dane zostaną utracone - klikam ENTER aby kontynuować
11. Po kazuje siÄ™ informacja: Unknow Error - An error onccurred on the server. Please notify your administrator
??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri Sep 25, 2009 2:25 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli na serwerze masz SP2 to trzeba dokonać poprawek w SBSie - na stronie KOPI jest na ten temat tekst Mirka. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Fri Sep 25, 2009 3:20 pm Temat postu: |
|
|
Maćku ja najpierw chciałbym połączyć się z Internetem na sbsie a nie wiem co mam źle ustawione, może ktoś poda przykład jak ma na swoim serwerze skonfigurowane DNS-y i DHCP oraz karty? oczywiście z takim samym rozwiązaniem jak mam ja czyli Router i od routera (z danymi "szywnymi" IP, brama, maska) do serwera
Kurcze - coÅ› robiÄ™ ale nie wiem co...
Postanowiłem ponownie użyć kreatora konfiguracji sieci Internet.
W pewnym momencie dostałem komunikat, że muszę coś tam zmienić w ISA (odblokować te zakresy IP, które mam poustawiane w karcie) - no to wszedłem w ISA zmieniłem a właściwie dodałem w ISA>Configurations>Newworks>Internal do zakładki we właściwościach (adressess) dodałem ustawienia karty INTERNET i zaczęło mi działać połączenie z Internetem 
Ostatnio zmieniony przez bartheezzzz dnia Fri Sep 25, 2009 3:50 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri Sep 25, 2009 3:47 pm Temat postu: |
|
|
Rozumiem, że masz jakiś sprzętowy router na bramce i zapewne jest to neostrada. Zatem po pierwsze sprawdź, czy inne komputery podłączone do tego routera mają adresy z zakresu 192.168.0.2 - 254. Jeśli nie, to zmień sbsowi adres. Jeśli tak to fajnie, sprawdź jeszcze jaki IP ma ten router. Czy na pewno jest to 192.168.0.1? Jeśłi tak to fajnie, a jeśli nie to wpisz jako bramke inny IP. Teraz próbuj najpierw pingowac bramę. Jeśłi to się uda to już fajnie. Potem wpisz sobie 194.204.152.34 i 194.204.159.1 jako dnsy - o ile masz neostradę. Jeśli masz innego providera, to wpisz dnsy jakie wam podał.
Teraz możesz pingowac adresy zewnątrzne np wp.pl i powinno działać. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Fri Sep 25, 2009 4:44 pm Temat postu: |
|
|
Mam dokładnie tak jak napisałeś - wiem bo sam ustawiałem te adresy IP- brama jest 192.168.0.1 - wszystkie komputery w sieci w szkole maja adresy w tym zakresie (192.168.0.10-192.168.0.254)
ustawiona karta jest w sbsie dobrze - a internet zaczął chodzić (o ile to można nazważ "chodzeniem") jak dodałem zakresy adresów do ISA (post wyżej napisałem jak to zrobiłem) i zaczęło mi pokazywać google.pl - gdy wpisuję w wyszukiwarce (na serwerze) forum kopi - wyskakuje rezultat wyszukiwania i gdy klikam lącze to wtedy mi ISA nie wyświetla strony ;( i taki oto mam internet.
Zdalne instalowanie stacji też jest nie możliwe (bez zmian) dochodzi do pewnego momentu instalacji a właściwie konfiguracji i wyskakuje ERROR (jak wyżej opisałem) więc dalej mam rebusa na maxxxa - nie dojdę z tym wszystkim a czuję, że komputery (stacje) sąjuż na wykończeniu i lada chwila zaczną się sypać a ja nie mam serwera na tyle sprawnego, aby zainstalować obraz z niego
P.S.
Czy to naprawdę takie trudne zainstalowanie sbsa i połączenie stacji do nich (z instalacją zdalną)? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri Sep 25, 2009 6:18 pm Temat postu: |
|
|
Jak widać bardzo trudne. W tym czasie zdążyłbyś kilka razy postawić całą pracownie na Linuksie.
Wywal wszystkie reguły w ISA oprócz ostatniej. I zrób kreatorem jeszcze raz podłączenie do internetu. Nie zmieniaj ustawień IP, nie konfiguruj www i poczty. Dostaniesz trzy podstawowe reguły. Aby uniknąć ewentualnych problemów w przedostatniej zamień SBS Internet Users na All Users. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
|