Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problem z inst. drukarki sieciowej
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Tue Jul 15, 2008 12:02 pm    Temat postu: Problem z inst. drukarki sieciowej Odpowiedz z cytatem

Mam pewien problem... z instalacją drukarski sieciowej SAMSUNG ML-2571N. Po zakończeniu zajęć postanowiłem postawić serwer od nowa. Wszystko się udało (z płyt MEN). Teraz chciałem zainstalować drukarki sieciowe dla sali i MCI. Niby się wszystko instaluje, ale... drukarka jest widoczna i działa tylko na serwerze. Nie działa ze stacji roboczych, mimo tego, że ją widać (wcześniej ją udostępniłem). Co zrobić, aby była widoczna i działała bez problemu na wszystkich kompach? Z góry dzięki.
Powrót do góry
Napinator
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Jul 15, 2008 12:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Instalowałeś jako drukarkę sieciową ? czy lokalnie z przechwyceniem portu ?
Gość

PostWysłany: Tue Jul 15, 2008 12:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Instalowałem ją jako sieciową... Uruchomiłem CD Samsunga i dodałem drukarkę sieciową.
A może to kwestia instalacji na każdym komputerze sterowników dla Visty? Na CD Samsunga nie ma do Visty, są tylko do XP.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Jul 15, 2008 1:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy drukarka jest sieciowo połączona, czy też do serwera na usb? Sterowników może szukaj na stronach Samsunga...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gość

PostWysłany: Tue Jul 15, 2008 2:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Drukarka jest podpięta do sieci, ma swój adres IP. Nie używałem USB.
Sterowniki mam... i instaluje z nich bez problemu, ale z tego wynika, że muszę na każdym komputerze instalować sterowniki...
Można to jakoś ominąć?
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Jul 15, 2008 3:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie znam tej drukarki, więc nie mogę autorytatywnie odpowiedzieć.
Generalnie.. w systemach MS należy instalować sterowniki na każdej maszynie, chyba, że drukarka ma swój serwer druku, wówczas zajmie się on przetwarzaniem dokumentu.
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Tue Jul 15, 2008 11:47 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

W informacjach dotyczacych pracowni Wiosna 2007 jest napisane:

Cytat:
Skrypt dodawania drukarek: zmodyfkowano skrypt instalujący drukarkę, tak aby oprócz drukarki druk_A dodawał drukarki druk_B druk_C druk_D
Poprawiono zasadę umożliwiającą instalację drukarek na stacjach roboczych tak aby nie trzeba było jej poprawiać ręcznie po instalacji serwera

A już w informacjach dotyczacych pracowni Jesień 2007-Wiosna 2008 jest napisane:

Cytat:
Skrypt dodawania drukarek: zmodyfikowano skrypt instalujący drukarkę, tak aby oprócz drukarki druk_A dodawał drukarki druk_B druk_C druk_D
Poprawiono zasadę umożliwiającą instalację drukarek na stacjach roboczych

Zatem instalacja na stacjach w nowej wersji jest wskazana i powinno się to dziać automatycznie.

1. Na początek proponuje sprawdzić poprzez wydruk testowy (przytrzymać zazwyczaj zielony przycisk przez ok. 5 sek.), czy drukarka została prawidłowo skonfigurowana i dostała adres z DHCP. Standardowo powinno być 192.168.28.9.
2. Potem sprawdzić jakie udziały drukowania zostały utworzone - powinien być np. druk_a (Start-Uruchom-wpisać \\sbs2008).
3. Zalogować się na stacji na konto operatora, potwierdzić automatyczną instalację sterowników
4. Prawidłowość ustawień drukarki sieciowej mozna odczytać również w starszych edycjach, gdzie pomocny może być link:

http://kopi.edu.pl/scriny/sbs2003/drukarka/samsung/samsung.htm
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Wed Jul 16, 2008 7:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niby pomogło... ponieważ drukarki są już widoczne przez wszystkich. Niestety, mimo logowania się na konto operatora, sterowniki nie są instalowane. Jak wchodzę do ustawień drukarki na serwerze, to widzę sterowniki, które mogą być udostępnione w sieci. Nie ma tam sterowników do Visty...
No nic, działam dalej Wink Najwyżej zadzwonię do firmy, która montowała pracownię, niech zdradzą sekret... jakich sterowników użyli.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Jul 16, 2008 9:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Już w pracowniach ICIM z grudnia był problem z drukarkami. Drukarki maiły być sieciowe i umożliwiać drukowanie oraz skanowanie, jednak na viście to nie działało. Integratorzy zaczęli dołączać kable usb, żeby umożliwiać skanowanie na jednym z komputerów, ale wówczas pojawiały się problemy z pracą sieciową, sterowników typowych do visty dla hp nie było wówczas. Być może tu jest podobnie - coś teoretycznie powinno działać, ale...
Powrót do góry
Napinator
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jul 16, 2008 9:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://org.downloadcenter.samsung.com/downloadfile/ContentsFile.aspx?CDSite=us&CttFileID=1291575&CDCttType=DR&ModelType=N&ModelName=ML-2571N/XAA&VPath=DR/200704/20070411100200015_ML-2570_PCL_Vista.exe

sterowniki pod visłe :) zainstaluj i sprzwdź.
Gość

PostWysłany: Wed Jul 16, 2008 1:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety, firma intalacyjna mi nie pomogła... bo nikt nie wie, poza osobą, która instalowała pracownię. A osoba ta jest na urlopie.
Chyba przeinstaluję całą pracownię na XP Pro. Bo już nie mam siły do problemów z Vistą... Jak myślicie? Skoro wielkie koncerny się na Vistę nie przesiadły, to może ja też z niej zrezygnuję...
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Jul 16, 2008 1:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No coÅ› ty.. Vista ma aero Very Happy
Powrót do góry
Napinator
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jul 16, 2008 10:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobry koń to i po błocie pójdzie :D
viśta wio :D
Gość

PostWysłany: Thu Jul 17, 2008 8:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety... w prosty sposób XP też nie zainstaluję... ponieważ obraz XP, który jest na serwerze, nie może zostać zainstalowany z powodu problemów ze sterownikiem karty sieciowej. Po prostu obraz nie zawiera odpowiednich sterowników.
Boże... to po co on w ogóle jest na tym serwerze, skoro go zainstalować nie można? Kto wpadł na pomysł, aby go tam umieścić...
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Fri Jul 18, 2008 11:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Mirek. Wreszcie zadziałało... udało się. Po zalogowaniu na konto operatora zainstalował poprawnie sterowniki. Widocznie wcześniej nie chciał zainstalować, bo dawałem jakieś inne... których nie akceptował...
Albo coś innego... ale teraz, jak już działa, nie będę wnikał Wink
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: