Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Miras Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Jan 09, 2014 12:58 pm Temat postu: Stary serwer SBS 2003 edycja 2007/2008 i nowe stacje z Win7 |
|
|
Organ prowadzący wymienia komputery w pracowni z Vistą na Win7, ale chce pozostawić stary serwer. Płyty główne nowych stacji będą chyba bez IPAT.
W zwiÄ…zku z tym mam pytania:
1. co zainstalować, zamiast IPATA?
2. jak skonfigurować stary serwer do współpracy z nowymi stacjami?
3. jak skonfigurować same stacje?
Może ktoś ma podobne doświadczenia? |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu Jan 09, 2014 3:51 pm Temat postu: |
|
|
Nic nie trzeba za iPAT-a. Nic nie trzeba zmieniać na serwerze - zasady GPO dla Visty będą działać dla 7 (musi być to wersja Profesjonal bo Home nie pracuje w domenie). Czyli nowe stacje, po ręcznym dodaniu do domeny, przenieść do KomputeryVista. Na stacjach poza dodaniem do domeny i instalacją oprogramowania (w tym ISA klient) nic nie trzeba konfigurować. Sprawdzone od ponad roku. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Miras Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Jan 10, 2014 7:45 pm Temat postu: |
|
|
Roman Mor napisał: | Nic nie trzeba za iPAT-a. Nic nie trzeba zmieniać na serwerze - zasady GPO dla Visty bÄ™dÄ… dziaÅ‚ać dla 7 (musi być to wersja Profesjonal bo Home nie pracuje w domenie). Czyli nowe stacje, po rÄ™cznym dodaniu do domeny, przenieść do KomputeryVista. Na stacjach poza dodaniem do domeny i instalacjÄ… oprogramowania (w tym ISA klient) nic nie trzeba konfigurować. Sprawdzone od ponad roku. |
Dzięki za szybką odpowiedź
Ma być proffesional - przynajmniej tak było zamawiane.
Czyli po podłączeniu stacji, w ich właściwościach dodajemy do domeny i instalujemy klienta ISA. Czy to jedyne oprogramowanie które jest niezbędne do poprawnej pracy stacji w domenie?
Jest jakaś możliwość stworzenia obrazu stacji i instalacji pozostałych z obrazu? |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Sun Jan 12, 2014 12:26 pm Temat postu: |
|
|
Miras napisał: | Czyli po podÅ‚Ä…czeniu stacji, w ich wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach dodajemy do domeny i instalujemy klienta ISA. Czy to jedyne oprogramowanie które jest niezbÄ™dne do poprawnej pracy stacji w domenie? | Tak. Miras napisał: | Jest jakaÅ› możliwość stworzenia obrazu stacji i instalacji pozostaÅ‚ych z obrazu? | Na pewno jest, ale mi siÄ™ nie udaÅ‚o. PróbowaÅ‚em w czasie wakacji, tyle że na edycji Lato 2010, która jest trochÄ™ skopana (wróciÅ‚em do poprzedniej, 2008). Obraz niby siÄ™ utworzyÅ‚, ale nie daÅ‚o siÄ™ poprawnie z niego zainstalować stacji. Na razie zostawiÅ‚em to tak jak jest. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Miras Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Jan 13, 2014 10:21 am Temat postu: |
|
|
I tego się obawiałem. Dobrze wiedzieć i nie próbować wyważać drzwi, których wyważenie jest niemożliwe. Dzięki Romanie |
|
Powrót do góry |
|
|
Miras Użytkownik Forum
|
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Tue Jan 28, 2014 12:29 pm Temat postu: |
|
|
Ta kwota obejmuje rewitalizację starego sprzętu (pamięć, karty sieciowe, switch) bez zmiany systemu na stacjach roboczych. Wg mnie tanio to nie jest. Można za to kupić kilka poleasingowych stacji z W 7. Od XP trzeba jak najszybciej odchodzić gdyż w kwietniu kończy się dla niego wsparcie. A przejście na 7 wymaga lepszego sprzętu. Propozycja Cytat: | naszej oferty markowych komputerów poleasingowych firmy Dell (taki komputer ma już system Windows 7 Professional, procesor Core 2 Duo, 2 GB RAM, nową klawiaturę i nową mysz, kosztuje szkołę tylko 690 zł brutto) | jest całkiem atrakcyjna, zwłaszcza że szkoły mogą kupować z zerowym VAT-em czyli w tym wypadku będzie to ok. 560 zł za stację z systemem.
Myśmy ponad rok temu przeszli na poleasingowe DELL-e i sprawują się dobrze. Niedawno wymieniliśmy 4 stacje w Centrum Multimedialnym na jeszcze lepsze maszynki. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Miras Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Jan 28, 2014 12:55 pm Temat postu: |
|
|
Szkoda XP
A wracając do prozy życia - na stacji zainstalowany agent ISA, a IE nie otwiera żadnej strony
Agenta ISA zainstalować przed dodaniem do domeny (tak zrobiłem) czy po? |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Tue Jan 28, 2014 6:01 pm Temat postu: |
|
|
Miras napisał: | Agenta ISA zainstalować przed dodaniem do domeny (tak zrobiÅ‚em) czy po? | Nie powinno mieć znaczenia. Jak skonfigurowaÅ‚eÅ› jego poÅ‚Ä…czenie z serwerem ISA? Powinno być wpisane rÄ™cznie (nazwa serwera SBS), a nie wybór automatyczny. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Miras Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jan 29, 2014 9:57 am Temat postu: |
|
|
Roman Mor napisał: | Jak skonfigurowaÅ‚eÅ› jego poÅ‚Ä…czenie z serwerem ISA? Powinno być wpisane rÄ™cznie (nazwa serwera SBS), a nie wybór automatyczny. |
Tu chyba błąd, bo włączyłem automatyczny.
Nazwa serewera to sbs2008.sbsmen.edu.pl czy SBS2008?
Jest również możliwość wpisania IP |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed Jan 29, 2014 10:41 am Temat postu: |
|
|
SBS2008 lub IP. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Miras Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jan 29, 2014 11:05 am Temat postu: |
|
|
Roman Mor napisał: | SBS2008 lub IP. |
Tak mam - czyli SBS2008
A na jakim użytkowniku instalowałeś agenta ISA - może to ma jakieś znaczenie?
Co ciekawe, na stacji w "centrum sieci i udostępniania" pokazuje mi że połączenia nie ma za SBSem, czyli między SBS, a Internetem.
A połączenie ewidentnie jest - na serwerze strony się otwierają
AKTUALIZACJA:
Już mam! Choć nie wiem gdzie "pies był" pogrzebany, aniechciałbym tego przechodzić na pozostałych
Dzięki Roman! |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed Jan 29, 2014 11:18 am Temat postu: |
|
|
Miras napisał: | Co ciekawe, na stacji w "centrum sieci i udostÄ™pniania" pokazuje mi że poÅ‚Ä…czenia nie ma za SBSem, czyli miÄ™dzy SBS, a Internetem.
A połączenie ewidentnie jest - na serwerze strony się otwierają | Te typy tak miewają. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Miras Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Feb 03, 2014 10:31 am Temat postu: No i nowy problem |
|
|
W zasadzie wszystko działa dobrze, ale na kilku stacjach pojawił się problem z dostępem do internetu - można się zalogować do SBS, na ikonce połączenia sieciowego mam komunikat połączenie z sbsmen.edu.pl
Co ciekawe na większości komputerów, na których dostęp do internetu jest - mam wykrzyknik na ikonce, i komunikat że "Brak połączenia z Internetem".
A to właśnie na tych komputerach Internet jest!
Dopisane
Nadal zastanawiam się co zrobiłem nie tak:
---------------------------------------
Procedura dołączania komputerów do domeny
1. włączyć stację, po uruchomieniu kinąć" Sieć firmowa"
2. Przełączyć na domenę SBS - komputer - właściwości - zmień ustawienia - zmień wpisać nową nazwę komputera (np. StacjaXX), kliknąć na domenę wpisać: sbsmen.edu.pl i potwierdzić hasłem administratora SBS
3. Ponownie uruchomić
---------------------------------------------
Procedura instalacji agenta ISA
1. uruchomić, wybrać przełącz użytkownika - inny użytkownik, wpisać operator i podać hasło operatora
2. z pendrive zainstalować agenta ISA: - wybrać conect to this server i wpisać sbs2008 , potwierdzić hasłem administratora SBS
Na większości komputerów jest dostęp do internetu, choć pojawia się na pasku powiadamiania ikonka wykrzyknikiem i komunikatem "brak połączenia z internetem"
Co ciekawe otwierając okno "centrum sieci i udostępniania" na grafice tam wyświetlanej też mam czerwony krzyżyk między serwerem SBS, a Internetem, tymczasem przeglądarka otwiera strony z netu
Być może ta ikonka sprowokowała dziecko do kliknięcia w celu naprawienia połączania sieciowego. W efekcie czego został zablokowany dostęp dla innych użytkowników, którzy po zalogowaniu się na komputerze nie maja dostępu do Internetu.
Pytanie1: dlaczego użytkownik o tak niskim statusie, jak studentD mógł zmienić tak istotne ustawienia
Aby było śmieszniej, na tych stacjach (na razie tylko dwóch) w "centrum sieci i udostępniania" dostęp do Internetu rzekomo jest, ale nie można otworzyć żadnej strony
|
|
Powrót do góry |
|
|
Danny Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Oct 01, 2014 7:53 am Temat postu: Zapytanie |
|
|
czy na stacjach uczniowskich z windowsem 7, także potrzebna jest instalacja ISA? |
|
Powrót do góry |
|
|
|