Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Gdzie po kursy i jak podłączyć kompy do domeny
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rafi1654
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Mar 26, 2011 7:29 pm    Temat postu: Gdzie po kursy i jak podłączyć kompy do domeny Odpowiedz z cytatem

Mam pytania. Od niedawna zajmuję się szkolną pracownią komputerową (poprzedni nauczyciel przeszedł poważną chorobę, od stycznia go zastępuję). Najprawdopodobniej będę zarządzał pracownią przez następny rok szkolny, niemniej sam widzę, że nie mam odpowiednich uprawnień do tego. Informatykę skończyłem, ale potrzebne są jeszcze kursy typu "Opiekun szkolnej pracowni...". Gdzie starać się o przyjęcie na taki kurs??? Ponadto przez trzy miesiące pracownię "poprawiało" kilku informatyków i każdy miał inny cel. Jeden odłączył modem od serwera i przyłączył go do switcha (żeby każdy komp. miał Internet). Drugi przeinstalował systemy (bo z tamtymi wyskakują tylko problemy). Rezultat: serwerem pinguje kompy, kompami pinguje serwer, na serwerze jest domena do której kompy nie chcą się podpiąć. No i masa błędów na serwerze. Czy mógłby mi ktoś troszkę pomóc???. Pytania są wytłuszczone. Z góry dziękuję. Rafi1654.
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sat Mar 26, 2011 7:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Okres zaopatrywania szkół w komputery centralnie minął i tym samym te kursy dla nauczycieli tez się skończyły.
Być może są jeszcze jakieś kursy dla grupy docelowej nauczycieli opiekunów pracowni, ale poważnie wątpię.
Ale kto wie, może odezwie się ktoś, kto wie o takich kursach. Jednak bardziej prawdopodobne wydaje się tu samokształcenie.
Pomóc możemy, pytanie tylko od czego zacząć, co ty w ogóle umiesz?

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rafi1654
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Mar 26, 2011 7:53 pm    Temat postu: Szczerze raczkujÄ™... Odpowiedz z cytatem

Ale po kolei. podłączyć, rozłączyć i nazwać elementy w sieci - NO PROBLEM!
Ustawić IP na kompie - jak wyżej.
...
No powiem szczerze, że sporo, ale na takim systemie jak SBS2003 to jeszcze nie pracowałem. Jak na razie starałem się zapoznać się z nim conieco, potrafię znaleźć AD (co mnie bardzo interere), dodać kontener - też bym sobie poradził, ale działając na tym sprzęcie wyskoczyło mi, że połączenie lokalne 2 (wiem, które) powinno mieć adres statyczny, a ma dynamiczny (co jest nieprawdą - bo sprawdziłem, ktoś go wpisał z palca). Może coś nie zgadza się z pulą adresów i adresem na karcie???
A, serwer nie widzi neta (pod kablem podłączałem lapka i net śmigał). Pewnie chodzi o to, że ten modem to chyba nie do switcha, tylko do serwera. Czy tak? Głupio mi, ale na prawdę nie wiem, od czego zacząć. Chyba najlepiej byłoby połączyć się ze stacjami lokalnie, a potem dopiero bawić się w neta. PZDR.
Rafi1654
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Mar 26, 2011 8:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze coś. Z tego co ja sam dobrze zrozumiałem, to modem powinien łączyć się z serwerem (dynamicznie), a serwer roznosić neta po kompach (statycznie). czy tak??
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sat Mar 26, 2011 8:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To dość skomplikowane.
Modem to urządzenie które łączy sieć lokalną z siecią globalną. W tym jednak wypadku zapewne jest ono czymś więcej (nie podałeś jakie to łącze, ale zakładam, że to jakiś ADSL), a mianowicie jest to także router, który wykonuje NAT (potocznie używa się także terminu Maskarada). Jeśli wiesz, o co chodzi to możesz czytać dalej. Jeśli nie wiesz, to się dowiedz.
Takie urządzenie ma z jednej strony publiczny IP (w przypadku ADSL zmienny), a z drugiej ma IP z klasy adresów prywatnych. Jeśli wiesz jeszcze o co chodzi to czytaj dalej. W przeciwnym razie poczytaj o publicznych i prywatnych klasach IP.
Od strony sieci szkolnej modem-router (dobrze by było wiedzieć jaki) przydziela numery IP komputerom w sieci. Jeśłi został podłączony do switcha, który jest częścią pracowni, to znaczy, że wszystkie komputery dostają IP od niego. Jest dla nich bramą do internetu i jeśli się logują lokalnie, to można na nich pracować i korzystać z internetu. Serwer SBS jest dla nich niczym. Może go równie dobrze nie być. Oczywiście w takim ustawieniu mogą być problemy.
Serwer DHCP domyślnie działa na sbs i na routerze, komputery mogą mieć zatem raz IP z serwera, a raz z sbsa. Jeśli nie wiesz, co to serwer DHCP, to uzupełnij wiedzę i wróć.
Zatem całkiem możliwe, że ktoś podłączył komputery nadając im stałe IP oraz bramę (no to jak są podłączone te stacje do routera, dynamicznie, czy statycznie?) W tym układzie mogą nawet wcale nie widzieć serwera sbs jeśli ma on IP z innej puli.
Mam nadzieję, ze wiesz już co to są klasy adresów i podział na klasy A,B i C cię nie przeraża. Zwykle urządzenia do sieci lokalnej mają maskę /24, a to oznacza, że wystarcz zmiana podklasy w klasie C i już się urządzenia nie widzą. (Wiesz dlaczego się nie widzą i co to jest maska? Jak nie to się dowiedz i wróć).
Piszesz, że sbs nie ma dostępu do internetu. Zatem powstaje pytanie, która jego karta jest podłączona do pracownianego switcha i co jest z drugą kartą? Jeśli karta WAN jest odłączona, to netu nie będzie. Jeśli zaś obie karty są podłączone do tego samego switcha to dopiero dzieje się tam niezły cyrk.
Co z tym wszystkim zrobić?
Najpewniej trzeba by wszystko zrobić od nowa. Najpierw jednak lepiej wiedzieć, co to za łącze, jaki jest modem(router), jaką klasę adresów ma na wyjściach LAN. No i czy do tego modemu są podpięte jeszcze inne komputery w szkole oraz czy jest na nim włączony serwer DHCP.
Jeśli te informacje będą znane to wtedy ewentualnie można przedstawić mniej więcej listę czynności, które należy wykonać.
Tak czy inaczej trzeba będzie zapewne zacząć od fizycznej rekonstrukcji sieci. Dobrze mieć przy tym kartki i ołówek, taśmę klejąca i mazak i sobie poszczególne kabelki opisywać. Ubierz się w stare ciuchy bo pobrudzić też się przy tym można.

Powrót do góry
Rafi1654
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Mar 26, 2011 9:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Orka na ugorze! - Taka praca n - la.
1. Modem - ADSL
2. kompy - IP dynamiczny - z jakiej klasy: 192.168.10.1, itd, czyli C,
3. serwer najprawdopodobnie spięty ze switchem nieodpowiednią kartą, druga karta (i trzecia zresztą też - wg. mnie niepotrzebna) odłączona.
4. maska 255.255.255.0, a więc ok.
5. Problem - nie da rady wpiąć się na asmaxa (modem). Informatyk, który go instalował zmienił hasło i sam go nie pamięta, ale w razie co można zrobić reseta do firmware. Nie ruszałem nic, bo myślałem, że informatyk wróci i sobie poukłada, ale on mnie zapewniał, że nie da rady wrócić i ogólnie na razie lepiej się nie kontaktować.
6. DHCP na serwku włączone, router nie wiem (podejrzewam, że tak - z doniesień informatyka).
Powiem o co mi chodzi. Wolałbym, aby komputery pracowały w sieci z domenami przechowywanymi na serwerze oraz żebym mógł stworzyć sobie np. osobne domeny dla kl V i VI, czy na kółko itp. Pan info... stwierdził, że to głupi pomysł i ogólnie żebym się w to nie bawił, bo mi nie pomoże. Dzięki za odpowiedź.
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sat Mar 26, 2011 9:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1 Modemu ADSL ruszać nie musisz, jeśli tylko karta WAN i LAN sbsa będzie działać na innej podsieci. O ile pamiętam, żadna z pracowni nie miała 192.168.10.0/24, więc konfliktu raczej nie powinno być. Do modemu ADSL (zapewne ma wbudowany switch) mogą być przyłączone ewentualnie inne komputery w szkole oraz SBS. W żadnym wypadku nie może być żadnego kabelka, który połączy bezpośrednio komputery w pracowni z tym Asmaxem.
2. W sbsie musza być dwie karty. Nie znam przypadku działania na trzech kartach. Albo ktoś przekombinował, albo jedna karta (wbudowana) się zepsuła i ktoś dołożył kartę. To musisz sprawdzić). Kartę WAN podłącz do Asmaxa i zobacz jaki IP dostanie, potem w Kreatorze połączeń internetowych możesz ten IP oraz maskę, a także serwery dns wpisać na sztywno.
Jeśli poprawnie wszystko zrobisz kreatorem, to sbs powinien działać bez problemu. Jednak pod warunkiem,że ktoś na nim za bardzo nie namieszał. Być może trzeba będzie serwer zainstalować od nowa. Jeśli masz w szkole tzw kolekcję DVD to zajmie to parę godzin (o ile będziesz miał szczęście). W przypadku instalacji z oryginalnych płyt MS, to będzie parę dni.
I będzie to ręczna instalacja i konfiguracja.
3. Na SBS możesz co najwyżej zrobić oddzielne grupy dla uczniów różnych klas, ale nie domeny. Sens tego faktycznie może być wątpliwy, bo się narobisz jak cholera. To nie jest taka prosta sprawa zrobić porządnie działającą grupę i całą politykę GPO. No i po co? Żeby dowalić jakieś ograniczenia? I tak jest ich sporo, a w razie wirusów nic nie pomagają.
4. Zanim zaczniesz kombinować, to radziłbym też rozważyć, czy w ogóle potrzebny ci SBS i czy dasz sobie z tym radę i czy nie zajmie to zbyt wiele czasu. Są też inne rozwiązania. Wink

Powrót do góry
Rafi1654
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Mar 26, 2011 9:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Racja, ale w zeszłym roku wszystko ładnie działało. Chciałbym, żeby w tym roku było podobnie. Sorki, ale na dłuższą metę dzisiejsza rozmowa nie ma za wiele sensu. Ja jestem poza placówką, piszę co wiem, a że napotkałem ten serwis, to się ucieszyłem. Z tą kartą to może być racja, na jednej diody się nie świecą - może być dead. Z resztą postaram się zrobić jak mówisz. Do poniedziałku.
THANX FROM THE MOUNTAIN.
Rafi1654
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Mar 26, 2011 10:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam, jeszcze coś. Chciałbym, aby kompy były w jednej domenie, racja. Ale żeby można było utworzyć kilku użytkowników, którzy po wpisaniu do dowolnego kompa własnego loginu i hasła mieli swoje dane do pracy.
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Sun Mar 27, 2011 7:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak to się chyba od razu nie da wszystkiego przekazać.
proponujÄ™ lekturÄ™ na: http://www.kopi.edu.pl/index.php?id=102
oraz na archiwalnych stronach oeiizk: http://sbs.oeiizk.edu.pl/arch/

przyjemnej lektury.
Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Sun Mar 27, 2011 9:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PiotrT napisał:
tak to się chyba od razu nie da wszystkiego przekazać.
proponujÄ™ lekturÄ™ na: http://www.kopi.edu.pl/index.php?id=102
oraz na archiwalnych stronach oeiizk: http://sbs.oeiizk.edu.pl/arch/
I od tego należało zacząć Smile
Rafi1654
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Mar 28, 2011 12:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobra, mam więcej szczegółów. Karty są realteka (2 - trzecią wyłączyłem). Serwer widzi obydwie karty jako połączenie lokalne. Na kartach są utawione różne adresy IP, ale poza tym maska, brama i serer DNS, DHCP są jednakowe.
IP są następujące:
poł. lok. 1: 192.168.1.77
poł. lok. 2: 192.168.1.65
Obydwie karty są (nie wiem czemu) podłączone do switcha. Wiem, który kabel odpowiada któremu połączeniu. Lekturę rozpocząłem już wcześniej czytać i oeiizk znalazłem już wcześniej, ale tam było wiele ćwiczeń, których nie mogłem nijak zweryfikować. Dlatego zwracam się o pomoc do Was.
Maciek
Administrator

PostWysłany: Mon Mar 28, 2011 2:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podłączenie obu kart do switcha zaowocowało zapewne przyznaniem im adresów z puli asmaxa. W moejj poradzie nic to nei zmienia. Przy takim podłączeniu nic działać nie będzie.

Powrót do góry
Rafi1654
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Mar 29, 2011 9:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja rozumiem. Dlatego jedną kartę bezpośrednio powinienem podłączyć do Asmaxa, a drugą pozostawić podłączoną do switcha. No i zadbać, aby asmax nie łączył się ze switchem (żadnym kablem itp.). Tą do asmaxa nazwę WAN (1) a drugą LAN (2). Mogę sprawdzić adresy IP (1) na WANnie i wpisać na sztywno. OKI, kapisz;).
Ale na drugiej karcie (z tego co moja mała czaszka jeszcze kombinuje) wpisuje adres IP (2) taki, żeby na pewno nie był adresem IP (1) z sieci WANny (czyli pula adresów IP (2) z innej sieci -> LAN + komputery klienckie).
A wtedy dopiero zająć się dalszą pracą, czyli SBS - em.
xxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxx
I TAK ZROBIŁEM.
(ale zanim powiem, co z tego wyszło, to najpierw pytanie - DOBRZE???)
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Tue Mar 29, 2011 9:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rafi1654 napisał:
Ja rozumiem. Dlatego jedną kartę bezpośrednio powinienem podłączyć do Asmaxa, a drugą pozostawić podłączoną do switcha. No i zadbać, aby asmax nie łączył się ze switchem (żadnym kablem itp.). Tą do asmaxa nazwę WAN (1) a drugą LAN (2). Mogę sprawdzić adresy IP (1) na WANnie i wpisać na sztywno. OKI, kapisz;).
Ale na drugiej karcie (z tego co moja mała czaszka jeszcze kombinuje) wpisuje adres IP (2) taki, żeby na pewno nie był adresem IP (1) z sieci WANny (czyli pula adresów IP (2) z innej sieci -> LAN + komputery klienckie).
A wtedy dopiero zająć się dalszą pracą, czyli SBS - em.
xxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxxXXXXxxxx
I TAK ZROBIŁEM.
(ale zanim powiem, co z tego wyszło, to najpierw pytanie - DOBRZE???)
Dobrze. Ale radzę, prócz konwersacji na forum, zapoznać się z instrukcjami pod podanymi wyżej adresami. Znajdziesz tam o konfiguracji kart sieciowych i podłączeniu do internetu (nie ma co ręcznie kombinować). Rzecz jasna, o wielu innych pozytecznych rzeczach.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: