Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lukas_power Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Apr 14, 2011 1:14 pm Temat postu: PrzejÄ™cie pracowni komputerowej - SBS2003 |
|
|
Ponieważ to mój pirwszy post na tym forum, przede wszystkim witam Wszystkich serdecznie:), a teraz do rzeczy:)
Zostałem poproszony przez znajomą o przejęcie pracowni komputerowej w pewnej szkole podstawowej. Ponieważ nikt z obecnie panujących nie potrafił sie tym do końca dobrze zająć panuje w pracowni (jak i na komputerach) ogólny bałagan. Z tego co zdążyłem zauważyć na serwerze jest około 2000 kont natomiast uczniowie logują sie zaledwie na 3 lub 4. Zastanawiałem sie nad reinstalacją całego systemu SBS, tylko zastanawiam się czy zrobić to z płyt MEN'u czy MICROSOFT'u? Czy instalacja MEN'u będzie zawierała te 2000 kont czy konta będe mógł sobie pozakładać sam?
Jest tam 15 licencji CAL będę musiał dokupić jeszcze kilka, rozumie że mają to być licencje DevCAL?
Już chyba ostatnie pytanie:) Otóż zauważylem że na kilku kompach, które dołożone zostały w późniejszym terminie, dziwnie zachowuje się OFFICE. Jest on zainstalowany na każdym z tych komputerów i w momencie logowania się do domeny, office nie działa ze skrótów w menu start, jest on uruchamiany bedpośrednio z dysku komputera. Czy w pracowniach OFFICE powinien byc instalowany z serwera czy bezpośrednio na każdym stanowisku?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Alibaba Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Apr 14, 2011 3:57 pm Temat postu: |
|
|
Instalujesz z płyt sbs i masz wówczas wszystkie konta. Jeśli masz 15 komputerów to jest tak zwana duża pracownia i jest tam 20 licencji. Przy małej pracowni jest 10 komputerów i 15 licencji.
Na serwerze menowski jest po 500 kont poziomu A, B, C, D i 100 kont nauczycieli.
Po postawieniu serwera (procedury tu na kopi) końcówki stawiasz z obrazu przez sieć i masz wszystkie programy włącznie z offisem. Przy pracy z serwera 40 minut i stacja postawiona.
Zostaje aktualizacja systemu i dogranie programów dla nauczycieli, ale to już inna bajka.
Pamiętaj jednak ze to nie jest twoje zadanie, a jak zrobisz raz za free to każdy (zwłaszcza przełożeni) będzie uważał ze to jest twój obowiązek w ramach 40h. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Thu Apr 14, 2011 6:10 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki za odpowiedź. Nie jestem pracownikiem szkoły
Czy ponowna instalacja komputerów uczniowskich jest konieczna?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Fri Apr 29, 2011 2:00 pm Temat postu: |
|
|
Jeszcze jedno pytanko, rozumię, że do SBS2003 dla szkół mogę normalnie dokupić licencje dostępowe i doinstalować. Jest to mała pracownia z licencjami na 15 (klika komputerów było dokładanych) i potrzebuję jeszcze 2 licencję. Pozzdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Fri Apr 29, 2011 2:16 pm Temat postu: |
|
|
Lukas_power napisał: | Jeszcze jedno pytanko, rozumiÄ™, że do SBS2003 dla szkół mogÄ™ normalnie dokupić licencje dostÄ™powe i doinstalować. | Tak, wystÄ™pujÄ… w paczkach po 5 sztuk. Ale warto poszukać oferty dla edukacji. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Fri Apr 29, 2011 3:36 pm Temat postu: |
|
|
Mam dla tej szkoły otwartego MOLPA więc z tego co sie dowiadywałem, to można dokupić po sztuce WinSvrCAL 2011 SNGL OLP NL Acdmc DvcCAL i to będzie działało z 2003. Kosztuje to jakies 88 zł za licencje. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Fri May 20, 2011 12:52 pm Temat postu: |
|
|
Mam jeszcze kilka pytań odnośnie tego nieszczęsnego serwera:
- szkoła posiada tylko oryginalne płyty SBS2003 czy można z jakiegoś źródła pobrać płyty już ze skonfigurowanym systemem??
- jak rozpoznać jaka edycja jest zainstalowana?
- czy można zainstalowac nowszą edycję?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Fri May 20, 2011 2:05 pm Temat postu: |
|
|
Najlepiej sprawdzić w dokumentacji "rocznik" pracowni i pożyczyć od kolegi płyty dvd z tzw. "kolekcją menowską".
Mi się raz zdarzyło z konieczności zainstalować odrobinę nowszą wersję z kolekcji. Z tym, że nie wiem, jak by było z numerem seryjnym, mi akurat "łyknęło" ten domyślny przy aktywacji. _________________ Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Mon May 23, 2011 9:12 pm Temat postu: |
|
|
No właśnie z pożyczeniem płyt jest problem, a napiszcie prosze czy ma ktoś, albo może wiecie gdzie znaleźć opis instalacji wszystkich usług (które są zawarte w instalacji menowskiej) na czystej instalacji z Microsoftu? |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Tue May 24, 2011 9:04 am Temat postu: |
|
|
Lukas_power napisał: | No wÅ‚aÅ›nie z pożyczeniem pÅ‚yt jest problem | ale z kupnem nie powinno byc problemu, sÄ… dwie edycje dostÄ™pne: czerwona i niebieska. Lepsza jest czerwona choc ma wiÄ™ksze zalecane wymagania dla serwera (2 GB RAM, ale na 1 też pójdzie) Lukas_power napisał: | a napiszcie prosze czy ma ktoÅ›, albo może wiecie gdzie znaleźć opis instalacji wszystkich usÅ‚ug (które sÄ… zawarte w instalacji menowskiej) na czystej instalacji z Microsoftu? | Raczej tego nie znajdziesz. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Napinator Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue May 24, 2011 9:13 am Temat postu: |
|
|
Lukas_power napisał: | napiszcie prosze czy ma ktoÅ›, albo może wiecie gdzie znaleźć opis instalacji wszystkich usÅ‚ug (które sÄ… zawarte w instalacji menowskiej) na czystej instalacji z Microsoftu? |
O jakich usługach mówisz ? DHCP, DNS, AD, ISA, itp ? |
|
Powrót do góry |
|
|
PiotrT Moderator
Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Tue May 24, 2011 1:55 pm Temat postu: |
|
|
W trakcie instalacji serwera SBS2003R2 z płyt Microsoft instalowane sa wszystkie składowe (ISA, DHCP, ........). W tym wydaniu nie ma możliwości instalaowania poszczególnych składników na osobnych maszynach. |
|
Powrót do góry |
|
|
Napinator Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed May 25, 2011 6:59 am Temat postu: |
|
|
Ale tu raczej jest mowa o samodzielnej instalacji i konfiguracji całego SBSa. Sam porzuciłem MENowską konfigurację i postawiłem wszystko od nowa. Dzisiaj serwer od pond 3 lat działa stabilnie, nic się z nim nie dzieje. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Wed May 25, 2011 2:27 pm Temat postu: |
|
|
Zwariuje z tym serwerem. Niby wszystko się ładnie postawiło, zostawiłem 20 kont poziomu C i D i 2 nauczycielskie, podłączyłem kopy uczniowskie do domeny i niby wszystko cacy, ale...
- na kompach uczniowskich mam postawionego OFFICE'a 2007 i jak zaloguje się do domeny jako administrator to w menu start w programach mam działające skróty do programów pakietu OFFICE natomiast np. jak zaloguje się na Studenta 001... to skróty nie działają
- jak wszystkie kompy zaloguje jako Student001d to na części kompów net działa a na części nie (pingi przechodzą) podobna sytuacja dzieje się jak zaloguje na inne konto
- zauważyłem że na 2 lub 3 kompach. w menu start brakuje polecenie Uruchom i Wyloguj, Panel Sterowani, a także Właściowści Mój Komputer
- na niektórych kompach po uruchomieniu IE pokazuje się komunikat SBS2003 Konfiguracja sieci, na pozostałych tego nie ma
- już po zalogowaniu do domeny nie są dostępne profile użytkowników na serwerze na dysku O
- kilka razy przy logowaniu zdarzyło się iż pojawił się komunikat o niemożności zalogowania do domeny i możliwości zalogowania do Profilu Lokalnego
Instalowałem z edycji czerwonej 2007/2008
Masakra
Ostatnio zmieniony przez Lukas_power dnia Wed May 25, 2011 4:50 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|