|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Belka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 18, 2010 8:32 pm Temat postu: Problem z aktualizacjami oraz witrynÄ… update |
|
|
Witam,
Mam problem z jednym serwerem - wersja 2005 z service packiem 2, najprawdopodobniej problem powstał po instalacji serwera WSUS oraz ewentualnym grzebaniu w GPO, chodzi o to że po odinstalowaniu serwera WSUS, okno aktualizacji automatycznych na serwerze jest "wyszarzone" i nie ma możliwości zmiany konfiguracji. Pamiętam że taka sytuacja była na komputerach klienckich kiedy był jeszcze WSUS. Korzystając z informacji zawartych na stronach KOPI przywróciłam pierwotne ustawienia GPO - bez rezultatu.
Kolejnym problemem jest witryna update która również nie działa, domyślam się że również ma to związek z GPO i ustawieniem aby aktualizacje były pobierane z WSUS a nie z witryny... chociaż tutaj sprawa jest trochę bardziej skomplikowana... serwer blokuje wszystkie witryny Microsoft... Zarówno IE jak i Firefox, w IE pojawia się charakterystyczna strona jak rozumiem generowana przez serwer "The website cannot be found" natomiast po wyłączeniu proxy pojawia się komunikat samego IE - Program Internet Explorer nie może wyświetlić witryny sieci Web.
Czy ktoś z Państwa ma może jakieś pomysły co może być przyczyną takich problemów? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Belka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Nov 01, 2010 1:48 pm Temat postu: RozwiÄ…zanie |
|
|
Co prawda nie uzyskałam żadnej odpowiedzi na mojego posta, ale udało mi się wreszcie rozwiązać mój problem dlatego postanowiłam napisać na czym on polegał - może się komuś przyda w przyszłości.
Mianowicie problemem okazał się zapewne wszystkim znany robak Conficker, który blokował aktualizacje, oraz wszystkie witryny Microsoft - a także producentów oprogramowania antywirusowego.
Przydatny okazał się link http://www.egospodarka.pl/42000,Jak-wykryc-i-usunac-robaka-Conficker,1,12,1.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|