Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ptyku Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Oct 06, 2010 7:29 pm Temat postu: problem z instalacjÄ… lan |
|
|
witam
jestem nowy na tym forum więc witam wszystkich
mam problem z odnowieniem oprogramowania komputerów klienckich,
chciałem zainstalować obrazy z serwera ale nie potrafię zmusić komputera klienta aby uruchomił instalacje z LAN. Serwer jest już zaktualizowany do sp2 wiec jest na nim RIS i WDS i z tego co mi się wydaje są ustawione OK. w biosie komputerów klienckich jest ustawione:
Integrated Peripherials:
->Onboard LAN Controller - Enabled
->Onboard LANOption ROM - Enabled
Advanced BIOS Features->Boot Sequence:
1st Boot Deviece - FDD
2nd Boot Deviece - LAN
3rd Boot Deviece - CD
Boot From Other Device - Yes
Mimo tych ustawień nie potrafię zmusić komp klienta do uruchomienia z LAN ale i nie potrafię go uruchomić z FDD czy CD.. nie wiem co o tym myśleć, więc jak ktoś miałby jakieś pomysły to poproszę.. z tym systemem mam styczność od dwóch tygodni więc na razie proszę łagodnie się ze mną obchodzić..
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Wed Oct 06, 2010 9:23 pm Temat postu: odp |
|
|
Proszę wyczyścić podgląd zdarzeń na serwerze i jeszcze raz uruchomić serwer. Sprawdzić, czy działają:
- pingi do stacji z serwera
- zdalne instalacje stacji
Sprawdzić zapisy podglądu zdarzeń serwera |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed Oct 06, 2010 9:25 pm Temat postu: |
|
|
Z reguły w takim wypadku bootowanie z LAN trzeba ustawić jako pierwsze i często pojawia się monit o wciśnięcie F12. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
ptyku Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Oct 07, 2010 12:25 am Temat postu: |
|
|
pingi wracają bo gdy wstanie komputer da się normalnie popracować i zalogować do serwera , pracuje sieć i internet
nie ma znaczenia czy lan jest pierwszy czy np jest 3x CD po prostu nie ma komunikatu o nawiązaniu połączenia z lan, ba nawet nie próbuje tego połączenia po prostu z miejsca uruchamia się z HDD
ale dzięki za strzały.. ja już zaczynam podejrzewać że bios został tak zmodyfikowany aby nikt z uczniów nie mógł nic uruchomić na "lewo"
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Thu Oct 07, 2010 3:10 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli możesz wejść do BiOSu i zmieniać, to możesz wszystko "odmodyfikować".
Nie wierzę w to, żeby twój poprzednik był geniuszem potrafiącym przeprogramować BiOS według swoich zamysłów. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
ptyku Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Oct 07, 2010 8:00 pm Temat postu: |
|
|
ja już powoli zaczynam wierzyć w to że to specjalnie zmodyfikowany bios aby nikt niepowołany nie uruchomił instalacji i nie grzebał w kompach przedstawiciel MSi (producent płyt w moich komputerach) powiedział że takie biosy były robione na życzenie producentów komputerów, z drugiej strony jaka może być przyczyna że nie potrafię uruchomić komputera z dyskietki czy CDROMu to jakiś obłęd przecież. dyskietka na 100% jest bootowalna a i CD na 100% też jest Ok .. to że z LANu nie mogę uruchomić instalacji to ok bo może wina leżeć po stronie serwera, nie włączone jakieś usługi lub źle skonfigurowany serwer, ale CD i dyskietka.. no nie wiem co dalej.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
ptyku Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Oct 08, 2010 12:16 pm Temat postu: |
|
|
w środku płyta MSI a na niej w slocie pci była płytka .. okazało się że jest to płytka recovery card v12.8, to ona blokowała to że nie mogłem zainstalować z lan czy czegokolwiek innego.. wziąłem się za instalacje z lanu.. była na serwerze jakiś obraz z 2008r "nienadzorowane przywrócenie obrazu stacji" i zainstalowałem ten obraz.. Wszystko się zainstalowało ok a nawet ku mojemu zdziwieniu przywróciło tapetę jaką ktoś kiedyś na tej stacji zmienił i przywróciło pliki zapisane na pulpicie.. czyżby to wszystko na serwerze było?
czy ktoś miał styczność z kartami recovery card 12.8 i czy warto je instalować na komputery klienckie?
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|