Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zeeuss Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Jun 21, 2010 7:26 pm Temat postu: Wywala siÄ™ reinstalacja serwera SBS2003 |
|
|
Witam. Wiem, że ten temat był wałkowany wiele razy, ale nie znalazłem odpowiedzi na swój problem. Mianowicie reinstaluję SBS-a 2003 z niebieskiej kolekcji DVD wg wskazówek z http://kopi.edu.pl/index.php?id=161&id2=102 i do momentu gdy instalator kopiuje pliki instalacji jest ok. Po skopiowaniu plików następuje restart i start z płyty DVD- wszytko od początku. Nie widać dysku- mimo że został przeprowadzony format i partycjonowanie i kopiowanie plików to na dysku nic nie ma. Uruchomiłem PM z płytki bootowalnej i dysk jest ale jako free- czyli bez partycji i bez systemu. Po za tym PM nie widzi drugiego dysku "O" z danymi, mimo jego fizycznej obecności w komputerze ( nie usuwałem danych z tego dysku- wybór przy instalacji). po podłączeniu tego dysku w innym kompie dane są i dysk widać. W biosie serwera oba dyski się pokazują, po starcie nie widać jednego a na drugim nic się nie zapisuje. W czym problem? Czy mam uszkodzoną płytę główną? dyski? czy jeszcze coś innego? Proszę pomóżcie bo cały dzień straciłem i jestem w tym samym miejscu. Acha - zmieniłem kabelki SATA ale to nic nie dało. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Jun 21, 2010 7:51 pm Temat postu: |
|
|
Serwer ma dwie karty sieciowe. Obydwie trzeba połączyć kablem skrosowanym lub obydwie podłączyć do switcha (ale poza tymi dwiema kartami switch nie może być połączony z niczym) - chodzi o zmostkowanie interfejsów. To głupie, ale faktycznie działa. Czy tak zrobiłeś? _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
zeeuss Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Jun 21, 2010 8:27 pm Temat postu: |
|
|
No nie jedna karta była na swichu, a druga wisiała w powietrzu nie podłączona do niczego. Swich pusty. Ale czy to wywala instalację???? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
zeeuss Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Jun 22, 2010 8:17 pm Temat postu: |
|
|
Serwer zainstalowany, kreator połączenia internetowego wykonany. Internet na serwerze jest- narazie. Jutro dalsza część konfiguracji. Wysypywanie się instalatora spowodowane było błędnymi ustawieniami biosu. Dopiero reset biosu i delikatne korekty pozwoliły ruszyć instalacji dalej. Po prawie 8 godz. serwer wstał. Na co zwrócić uwagę przy konfiguracji? Chciałbym móc zarządzać nim z domu- jak to wykonać? Pozdrawiam i czekam na sugestie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Fri Jun 25, 2010 11:45 am Temat postu: |
|
|
założenie - serwer jest podłączony do routera ADSL
1. wykonaj przekierowanie portu dla RDP (standardowy port to 3389) na adres IP Twojego serwera
2. jeżeli masz neo to zarejestru się np. w dyndns.org
3. ustaw DDNS na routerze
A tu znajdziesz opis konfiguracji RDP:
http://kopi.edu.pl/index.php?id=173&id2=102 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|