|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zbigniew Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Mar 16, 2010 5:41 pm Temat postu: logowanie nieudane |
|
|
Jestem od miesiąca opiekunem pracowni komputerowej w szkole podstawowej. Serwer to SBS 2003, komputery pracują na XP prof. Na stacjach klienckich logowanie do domeny odbywa się poprzez cyfrę 1 do 10 bez wpisywania hasła. Nie było mnie tydzień i okazało się po powrocie z nart, że z dziesięciu komputerów, niektóre logują się na niektórych użytkowników np 1,3,5,7 jeden na wszystkich, inne na 2,5,7, tak różnie. Nie wiem gdzie tego szukać. Czy wystarczy usunąć profile i zalogować sie ponownie?
Podam przykład: komp 1 loguje się na 12,3,4,5,6,7,8,, a komputer 8 loguje sie na 3,4,5,6,7,.
W profilach tych 10 użytkowników ma takie same wpisy, w AD też. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Alibaba Użytkownik Forum

|
Wysłany: Tue Mar 16, 2010 6:52 pm Temat postu: |
|
|
Proponuje zrestartować switch przez odłączenie go od zasilania. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Tue Mar 16, 2010 7:08 pm Temat postu: |
|
|
Miałem to zrobić lecz nie bardzo mi sie to składało logicznie z tym switchem, ponieważ dostęp do web mam na wszystkich i na wszystkich się loguję tylko nie wszystkimi użytkownikami. Switch ma związek ze stacjami a nie z użytkownikami. Ale dziękuję za pomoc i jutro to zrobię, jak wyjdzie to się najwyżej zdziwię. Dziekuję. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Tue Mar 16, 2010 8:20 pm Temat postu: |
|
|
Rozumiem, że cyfry od 1 do 10 są loginami dostępnymi bez haseł?
Kto wpadł na taki genialny pomysł?
W takiej sytuacji trudno orzec, co jest przyczyną. Osobiście racze nie podejrzewam switcha, to skutkuje tylko w przypadkach, gdy sieć nie działa. Jednak radziłbym zajrzeć do logów SBSa. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Tue Mar 16, 2010 8:32 pm Temat postu: |
|
|
Tak, to rzeczywiscie genialne, a do logów zajrzę. W ogóle to czekam do wakacji aby to wszystko od nowa postawić.
Ciekawostka, w drugiej pracowni na VISTA-ch komputery nie miały dostępu do internetu, poza tym grało. Po odinstalowaniu cenzorów na każdym z Nich, poszło. HijackThis podpowiedzial. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wed Mar 17, 2010 5:42 pm Temat postu: |
|
|
Do Alibaby, switch niestety nie.
W inspekcji zdarzeń: Identyfikator zdarzenia jest 537, kod stanu 0xC00006D, kod podstanu 0xC0000133, punkt źródłowy 1159.
W logach systemu: identyfikator 1056, 1001 lecz IP mam stałe. Nie wiem gdzie szukać? Jest możliwy brak synchronizacji czasu na kontrolerze? Jezeli tak, to jak to sprawdzić? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Mon Mar 22, 2010 1:47 pm Temat postu: |
|
|
Zrobiłem, usunąłem z O: profile i teraz się loguję, pozostało jeszcze na dwóch komputerach na uzytkownikach 2 i 3. "nie może skopiować profilu z lokalnego napęduC:" Może mi ktoś pomóc? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|