Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Brak internetu na klientach... zmiana hasła admina

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cmarcin
Gość

PostWysłany: Thu Feb 18, 2010 9:23 am    Temat postu: Brak internetu na klientach... zmiana hasÅ‚a admina Odpowiedz z cytatem

Witam!
Po reinstalacji serwera wszystko działało pięknie, zmieniałem hasło admina poprzez ctrl+alt+del, i się zaczęło. Przywróciłem stare hasło, ale brak internetu na klientach.

1. Czy hasło admina mam zmieniać wg. tego opisu?
http://forum.kopi.edu.pl/viewtopic.php?t=702&highlight=zmiana+has%C5%82a+administratora

2. Co do braku internetu... (błędy)

a) Nie można skontaktować się z serwerem DHCP. Automatyczny adres prywatny IP 169.254.11.136 zostanie przypisany klientom telefonowania. Klienci mogą nie mieć dostępu do zasobów w sieci.

b)ISA Server detected routes through the network adapter INTERNET that do not correlate with the network to which this network adapter belongs. When networks are configured correctly, the IP address ranges included in each array-level network must include all IP addresses that are routable through its network adapters according to their routing tables. Otherwise valid packets may be dropped as spoofed. The following ranges are included in the network's IP address ranges but are not routable through any of the network's adapters: 10.255.255.255-10.255.255.255;. Note that this event may be generated once after you add a route, create a remote site network, or configure Network Load Balancing and may be safely ignored if it does not re-occur.

WAN mam ustawione ip: 217.70.61.xxx
Lan: 10.0.0.1

3. Teraz sieje mi strasznie błedy jak poniżej podmienia tylko nazwy kont
Opis:
Serwer nie może zalogować się do konta systemu Windows NT 'brock' z powodu następującego błędu: Błąd logowania: nieznana nazwa użytkownika lub nieprawidłowe hasło. Dane to kod błędu.

Czy to nie włam na ftp?

Może mi ktoś pomóc?

Ostatnio zmieniony przez cmarcin dnia Thu Feb 18, 2010 9:42 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
cmarcin
Gość

PostWysłany: Thu Feb 18, 2010 9:39 am    Temat postu: Re: Brak internetu na klientach... zmiana hasÅ‚a admina Odpowiedz z cytatem

Omyłkowo się zacytowałem ;(
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Feb 18, 2010 10:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. Tak należy zrobic jak w opisie. To wbudowane konto administratora odblokować tylko w razie konieczności.
2. Wyraźnie jest tam mowa o braku zgodności interfejsów sieciowych. Należy użyć kreatora (np wybrać go z listy zadań do wykonania) i skonfigurować połączenie internetowe i lokalne jeszcze raz. Na takich interfejsach jak to jest we właściwościach DHCP.
3. Nie ma to raczej nic wspólnego z włamaniem. ALe radziłbym postawić jakąś bramkę w szkole, a nie robic tego na sbsie - który się do tego nie nadaje.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
cmarcin
Gość

PostWysłany: Thu Feb 18, 2010 11:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:

2. Wyraźnie jest tam mowa o braku zgodności interfejsów sieciowych. Należy użyć kreatora (np wybrać go z listy zadań do wykonania) i skonfigurować połączenie internetowe i lokalne jeszcze raz. Na takich interfejsach jak to jest we właściwościach DHCP.

Hmm połączenie było konfigurowane za pomocą kreatora wprowadziłęm tylko ip WAN, Lan był "fabryczny" 10.0.0.1 (zakres dhcp 10.0.0.1-10.0.0.250), przesunąłem reguły w isa i internet działa Wink
Maciek napisał:

3. Nie ma to raczej nic wspólnego z włamaniem. ALe radziłbym postawić jakąś bramkę w szkole, a nie robic tego na sbsie - który się do tego nie nadaje.

Chyba jednak jakieś próby, leciało to cały czas podmieniając alfabetycznie nazwę logowania od a do c doszło - wyłączyłem ftp WinkSmileSmile i po sprawie.
================

Czy aktualizacje z windowsupdate pobierać jak leci, czy uważać na któreś? Czy może w inny sposób akualizować serwer?
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Feb 18, 2010 11:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zatem nie zrozumiałem. Wydawało mi się, ze piszesz o błędach logowania z maszyn klienckich. Oczywiście ftp dostępne na zewnątrz na sbs to kiepski pomysł.
Ja aktualizuję automatycznie od 4 lat i nie odczuwałem problemów.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
cmarcin
Gość

PostWysłany: Thu Feb 18, 2010 11:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za pomoc zabieram się zatem do aktualizacji...
Powrót do góry
cmarcin
Gość

PostWysłany: Mon Mar 01, 2010 11:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Ciągle w isa na serwerze pojawia mi się następujący błąd:

Description: ISA Server detected routes through the network adapter INTERNET that do not correlate with the network to which this network adapter belongs. When networks are configured correctly, the IP address ranges included in each array-level network must include all IP addresses that are routable through its network adapters according to their routing tables. Otherwise valid packets may be dropped as spoofed. The following ranges are included in the network's IP address ranges but are not routable through any of the network's adapters: 10.255.255.255-10.255.255.255;. Note that this event may be generated once after you add a route, create a remote site network, or configure Network Load Balancing and may be safely ignored if it does not re-occur.

Ustawienia ip na kartacj jak w pierwszym poście.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: