Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zondal Użytkownik Forum
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Sat Jan 30, 2010 11:17 pm Temat postu: |
|
|
Jestem po spotkaniu w Kołobrzegu, zatem na gorąco parę uwag. Jak zwykle na takim spotkaniu o dużym zasięgu pojawiają się firmy. Czasem coś ciekawego można zobaczyć - mnie zaciekawiły pracownie tzw. Classmate PC. Inaczej mówiąc zestaw przystosowanych do "delikatnych" uczniowskich rączek netbooków zbudowanych na procesorach Atom. Fajne - i chciałbym, aby nasze szkoły mogły sobie pozwolić na zakup dla młodszych klas takich "latających" pracowni.
Osobiście zaciekawiły mnie też możliwości zastosowania robotów LEGO i ich programowanie oraz to jak można to wykorzystać na lekcjach nie tylko informatyki, ale i fizyki lub techniki. Niestety pojedynczy zestaw przewyższa ceną peceta.
Sensowny wydaje mi się projekt pracowni opartej na sieci bezdyskowych terminali z serwerem. Jest możliwość zbudowania w ten sposób na przykład pracowni bibliotecznej, która byłaby zdecydowanie tańsza od tradycyjnej.
Nie zachwyciła mnie natomiast oferta wydawnictw - ani PWN ani Helionu, który sprzedawał wcale nie nowe pozycje za horrendalnie wysokie ceny.
Wśród zajęć spora część osób zainteresowała się technologiami wirtualizacyjnymi, ale reprezentant Microsoftu nie przybył, a osoba przedstawiająca temat zamiast niego, "poleciała" po najmniejszej linii oporu - czyli tylko VirtualPC, który jest wg mnie zupełnie nieudanym programem. Troszkę ciekawsze były zajęcia dotyczące Vmware.
Jackowi Kawałkowi oraz jego współpracownikom należy pogratulować ogromnej pracy organizacyjnej. No i jak zwykle świetnego pierwszego wieczoru w hali "Milenium". _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|