Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
iwonagos Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Nov 23, 2009 4:03 pm Temat postu: druga pracownia-jaki sprzÄ™t |
|
|
Witam i bardzo prosze o pomoc.
Sama sobie nie poradzę, więc proszę Was o pomoc. Od lutego byłam na L4, a teraz - do marca 2010 będę na macierzynskim. Z nową pracownią edycja 2008 miałam "mało do czynienia"...W naszym gimnazjum obecnie jest jedna pracownia komputerowa na 1. piętrze, 10 stanowisk + laptop dla nauczyciela. Dyrekcja chce uruchomić od września drugą na 2. piętrze, też na 10 stanowisk. No i właśnie dyr. zadzwonił do mnie, żebym mu podpowiedziała, jakie komputery, jakie oprogramowanie należy kupić. A ja nawet nie pamiętam co i jak jest w tej naszej pracowni. Podpowiedźcie mi: jakie jedn centralne, monitory, oprogramowanie należy kupić, żeby podpiąć się pod tą pracownię. Będę bardzo wdzięczna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Nov 23, 2009 5:35 pm Temat postu: |
|
|
Sprzęt to sprawa prosta.
Musisz mieć 10 jednostek z procesorami najlepiej intela (najtańszy dostępny to obecnie E5400), Każdy powinien mieć przynajmniej 1 GB RAM, dysk (najtańsze o pojemności minimum 160 GB SATA) i napęd optyczny. Do tego klawiatura, mysz i monitor. Przy zakupie większej liczby takiego sprzętu jednostkowa cena powinna zejść do 1500 zł.
Na serwer maszynkÄ™ podobnÄ… lae z dwoma dyskami i wiÄ™kszÄ… iloÅ›ciÄ… pamÄ™ci. (2 - 4 GB). ÅÄ…czna cena powinna wynieść nie wiÄ™cej jak 17 tysiÄ™cy.
To jest na tyle duża suma, ze trzeba zrobić przetarg ofertowy i zapewne znajdzie się cwaniacka firma, która obniży cenę dając procesory AMD i jakieś płyty główne z wyprzedaży. Dlatego taki przetarg powinien być odpowiednio sformułowany, aby nie było możliwe jego zaskarżenie. Nie można np. w nim podawać producentów podzespołów, a określać jedynie funkcjonalność.
Do tego potrzebne jest oprogramowanie. Dziś już kompletnie nie ma sensu ładować się w XP czy Vistę. Nie ma też sensu kupowanie oprogramowania OEM, bo trzeba się liczyć z wymianą ważnych elementów sprzętu po upływie gwarancji, a wtedy system też będzie do wyrzucenia. Zatem 10 x Windows 7 BOX w wersji PRO. to około 10 tysięcy złotych. Do tego Windows server 2008 oraz odpowiednie licencje dostępowe to jakieś 5 tysięcy.
Na koniec wniosek. Pracownia z 10 komputerami to będzie nadal wąskie gardło. Mało jest szkół z klasami do 10 osób. Możliwość podzielenia klasy na grupy dopiero od 25. Zatem 10 komputerów to za mało. Za pieniądze, o których mowa powyżej można kupić przyzwoitą pracownię z 20 stacjami i serwerem i znajdzie się jeszcze pieniądze na zapłacenie komuś, kto porządnie zainstaluje Linuksa wraz z serwerem, co w efekcie da porządną pracownię, bezproblemową dla nauczyciela, tańszą, komfortową dla ucznia...
Tak wiem, to tylko pobożne życzenia, takie bajki to nie w tym matriksie. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Mon Nov 23, 2009 6:31 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo dziękuję Maćku za pomoc.
Wybacz, ale się zupełnie na tym nie znam, napisałeś:
"Na serwer maszynkÄ™ podobnÄ… lae z dwoma dyskami i wiÄ™kszÄ… iloÅ›ciÄ… pamÄ™ci. (2 - 4 GB). ÅÄ…czna cena powinna wynieść nie wiÄ™cej jak 17 tysiÄ™cy".
Cena "tego" to 17 tys, czy wszystko razem, tzn jednostka, monitor itd to da w sumie ok 17 tys?
Do tego wszystkiego należy jeszcze doliczyć office profesional na 10 stanowisk? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Mon Nov 23, 2009 7:12 pm Temat postu: |
|
|
Pisząc cena łączna, miałem na myśli cena łączna. Czyli za cały sprzęt. Serwer z dwoma dyskami i pamięcią - powiedzmy - 4 GB będzie kosztował nieco więcej niż pojedyncza stacja.
Oczywiście do ceny systemów operacyjnych należy doliczyć także MS Office, ale jest to suma pomijalna - jeśli zdecydujemy się na specjalną wersję dla szkół za 600 zł (10 licencji). _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
szulcusie Użytkownik Forum

|
Wysłany: Mon Nov 23, 2009 7:25 pm Temat postu: |
|
|
Chyba już nie można kupić 10 licencji za 600 zł, promocja taka była tylko do 31 lipca. Jeśli znasz miejsce gdzie to jest aktualne, to podaj namiary  _________________ Alicja |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Mon Nov 23, 2009 7:30 pm Temat postu: |
|
|
Faktycznie już nie ma.
No to niezła kaszana, bo licencja normalna boxowa to chyba 1500 za jedno stanowisko.
Jeszcze jeden argument za Linuksem. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Mon Nov 23, 2009 7:36 pm Temat postu: |
|
|
baaardzo Ci Maćku jeszcze raz dziękuję. Pomogłeś mi niesamowicie:)
Proszę jednak o cierpliwość, wstyd mi, że zadaję takie prozaiczne pytania, ale co zrobić, skoro nie wiem
Więc jeżeli jest ta dolna pracownia, to lepiej tą planowaną górną na 10 stanowisk do niej podłączyć, czy ją zrobić jako całkiem osobną??? Dzięki z góry za cierpliwość |
|
Powrót do góry |
|
 |
szulcusie Użytkownik Forum

|
Wysłany: Mon Nov 23, 2009 7:51 pm Temat postu: |
|
|
Najtańszy jaki znalazłam to Office Pro 2007 Polski AE BOX za 862,33zł wersja dla edukacji  _________________ Alicja |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Mon Nov 23, 2009 8:13 pm Temat postu: |
|
|
a gdzie taką można kupić? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Mon Nov 23, 2009 8:58 pm Temat postu: |
|
|
Trzeba przede wszystkim zdać sobie sprawę z tego, że koszt zakupu nowej pracowni na windowsie to 1/3 sprzęt a 2/3 to danina dla Microsoftu.
Podłączenie 10 dodatkowych komputerów do istniejącej pracowni to koszt mniejszy o jakieś 5 do 7 tysięcy. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
|