Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Januszczyk Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Nov 11, 2009 6:31 pm Temat postu: Połączenie dwóch pracowni |
|
|
Witam wszystkich
Mam w zamyśle, aby zrealizować taki oto plan. Połączenie dwóch pracowni (lato 2007 bez IPAT-a, stacje XP i wiosna 2008 z IPAT-em, stacje Vista), aby ich stacje pracowały na jednym, wspólnym serwerze. Nurtuje mnie jednak kilka, a nawet naście pytań chociażby który serwer wybrać (wolałbym ten bez IPata), czy stacje z iPATEM będą działały na min. Może sensownie byłoby zrezygnować na stacjach a ipata i visty i zainstalować XP. Czy ma ktoś z Państwa jakieś doświadczenia. Proszę o wszelkie sugestie na ten temat. Pozdrawam _________________ Dziękuję, Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed Nov 11, 2009 7:43 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli to zamierzasz zrobić, to przede wszystkim jest kwestia licencji. Czy licencje dadzą się przenieść z jednego serwera na drugi? Niech ktoś obeznany się wypowie, ja tego nie robiłem.
Jeśli chodzi o stacje, to ja faktycznie wywaliłbym vistę oraz ipata i przeszedł na XP. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Nov 12, 2009 4:17 am Temat postu: |
|
|
Dlaczego Maćku nie lubisz Visty?
Ja także z nieufnością zacząłem pracować pod Vistą - pierwszy kontakt miałem po zakupie nowego lapka z Vistą.
Też na początku chciałem ją wywalić, ale dałem jej szansę...
Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że nie narzekam.
Vista jest stabilniejsza od XP no i nie ma tego irytującego komuniaktu - jest błąd, czy chcesz przesłać informację o błędzie, gdzieś tam gdzieś tam...
W czasach kiedy wkracza Windows7, kiedy za chwilę Vista będzie już dla dzieci przeżytkiem, powrót do czasów XP nie wiem czy jest dobrym pomysłem?
A tak przy okazji - dorzuciłem do swojej pracowni 4 stacje, w tym trzy Visty i jedną XP.
Na tej z XP po ponownym uruchomieniu stacji w okienku logowania tkwi nazwa poprzedniego użytkownika (pod Vistą tego nie ma...)
Nie wnikałem w to dogłębnie, ale czy to naturalne pod XP, czy można to gdzieś wyłączyć podobnie jak zapamiętywanie haseł?
Oczywiście nadpisanie nowego usera i nowego hasła powoduje, że nie ma problemu z logowaniem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Thu Nov 12, 2009 5:13 am Temat postu: |
|
|
Sprawa jest bardzo prosta, dwa systemy w jednej pracowni to będą tylko kłopoty. Vista na wszystkich oznacza konieczność zakupienia 10 licencji. XP - zero licencji, bo jest prawo do downgrade. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Nov 12, 2009 5:42 am Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Sprawa jest bardzo prosta, dwa systemy w jednej pracowni to bÄ™dÄ… tylko kÅ‚opoty. Vista na wszystkich oznacza konieczność zakupienia 10 licencji. XP - zero licencji, bo jest prawo do downgrade. |
Alternatywą może być: http://www.2education.pl/opis-projektu.html tylko należy się zorientować czy w danym województwie jest firma która tym się zajmuje.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
darecki30 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Nov 12, 2009 3:33 pm Temat postu: |
|
|
SBS2003R2+10Vista+IPAT
Ja do pracowni z 2008 roku z IPAT dodałem 5 jednostek z xp (instalowałem z serwera zgodnie z instrukcją konceptu)zrobiłem to kilka miesięcy temu i wszystko pięknie śmiga i wygląda to tak obecnie:
SBS2003R2+10Vista+IPAT+5xp.
Kilka razy tylko pojawił się problem logowania jednej ze stacji do domeny ale być może wynikało to z braku licencji dostępowych które są obecnie wykorzystane maksymalnie (15 szt.). Swoją drogą może mi ktoś podpowie czy host w postaci drukarki (ma swoje IP) też korzysta z licencji dostępowych?
pozdrawiam Darek |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Thu Nov 12, 2009 3:43 pm Temat postu: |
|
|
W kolekcji lato 2007 jak sie nie myle są już w GPO jednostki dla Windows XP i Vista.
Licencje są dostępu dla uzytkownika i nie ma znaczenia jakie systemy (WIN XP cz Vista) są podłączone do serwera. Rozróżniane są tylko rodzaje SBS (do Standard i Premium są te same typy licencj CAL).
Aby w oknie logowania nie pokazywała sie nazwa ostatnio zalogowanego użytkownika Windows XP musi mieć zainstalowany SP2.
Drukarka dostepna przez LAN też potrzebuje licencji CAL. |
|
Powrót do góry |
|
 |
darecki30 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Nov 12, 2009 6:12 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Piotrze za wypowiedz ale dlaczego mogę zalogować 15 końcówek podczas gdy mam włączoną drukarkę a mam przecież 15 licencji dostępowych mało tego jeszcze jest przecież switch z IP który też pewnie potrzebuje licencji.
I dodatkowe pytanie: czy licencje cal mogę jakoś przenieść ze starej pracowni z 98 roku (SBS NT) która w tej chwili nie jest używana na serwer mój obecny sbs2003?
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Thu Nov 12, 2009 6:45 pm Temat postu: |
|
|
1. Nie wiem
2. Nie - to są całkiem inne typy licencj |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Fri Nov 13, 2009 2:28 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam pod jeden serwer z 2008 roku (samodzielnie stawiany z czerwonej kolekcji) z obsługą iPAT. Pod niego podpięte kompy
12x Vista w pracowni 1
4x Vista w ICIM
4x XP w ICIM
10x XP w pracowni 2
Gdziekolwiek uczeń sie loguje na swoje konto - dostaje mobilny profil - dokumenty i zawartość na pulpicie.
Jest trochÄ™ kombinacji z przekierowaniem menu start - ale i z tym da siÄ™ radÄ™.
iPATa wyłączyłem.
Niedługo wyjdzie nowa kolekcja DVD bez obsługi iPATa (z tego co wiem).
JeÅ›li chcesz mieć i VistÄ™ i XP to warto mieć w miarÄ™ nowÄ… kolekcjÄ™ z zasadami grup dla Visty. _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Fri Nov 13, 2009 6:30 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję wszystkim za dotychczasowe sugestie. Moje obydwie kolekcje mają zasady grup dla XP i Visty, stąd moje rozważania.
Cytat: | Jest trochę kombinacji z przekierowaniem menu start - ale i z tym da się radę. | Jakbyś mógł kilka bliższych informacji byłbym wdzięczny.
Cytat: | iPATa wyłączyłem | Jak to zrobić na serwerze i stacjach? Przepraszam za banalność tego pytania. Nie wiem  _________________ Dziękuję, Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Fri Nov 13, 2009 6:47 pm Temat postu: |
|
|
Januszczyk napisał: | DziÄ™kujÄ™ wszystkim za dotychczasowe sugestie. Moje obydwie kolekcje majÄ… zasady grup dla XP i Visty, stÄ…d moje rozważania.
Cytat: | Jest trochę kombinacji z przekierowaniem menu start - ale i z tym da się radę. | Jakbyś mógł kilka bliższych informacji byłbym wdzięczny. |
Robiłem gdzieś jakieś notatki - podeślę jak znajdę. W skrócie:
Cały problem polega na tym, że w domyślnej konfiguracji menu start jest zależne od tego gdzie UŻYTKOWNIK jest w AD. Trzeba zrobić tak by menu start było zależne od tego na jakim kompie się ktoś loguje oraz czy to uczeń czy nauczyciel.
EDIT:
Tu masz link do opisu:
http://docs.google.com/View?id=ddmkjs3h_53f8txd6f8
Cytat: | Cytat: | iPATa wyłączyłem | Jak to zrobić na serwerze i stacjach? Przepraszam za banalność tego pytania. Nie wiem  |
Jak na stacji zalogujesz się jako administrator - to w Trayu jest ikonka - trzeba wybrać ochrona czy jakoś tak, i odznaczyć włączona.
PamiÄ™taj o konsekwencjach takiego kroku: np niemożność tworzenia pakietów przyrostowych itd... Choć w obliczu limitu aktywacji - wcale bym na to nie patrzyÅ‚ i wyłączyÅ‚. _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Sat Nov 14, 2009 12:51 am Temat postu: |
|
|
Dzięki za podpowiedź i za materiały. Decyzja coraz bardziej dojrzewa i w końcu się za to wezmę. Gorzej z czasem. A pracownie też chodzą na okrągło i nie mogę sobie pozwolić (w przypadku jakiś komplikacji) na wyłączenie jednej z obiegu.
Czy na serwerze IPATA zostawiłeś? Chociaż jak jest odłączony na stacjach to ten na serwerze nie ma kim zarządzać. Czy tak? _________________ Dziękuję, Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Sat Nov 14, 2009 2:08 am Temat postu: |
|
|
Konsola do zarzÄ…dzania iPATem zostawiona.
Przyda siÄ™ może kiedyÅ›. ZachowaÅ‚em istniejÄ…ce obrazy stacji, wiÄ™c zamiast z WDS to z iPATa sobie przeinstalujÄ™ stacje  _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
|