Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Połączenie dwóch pracowni

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Januszczyk
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Nov 11, 2009 6:31 pm    Temat postu: Połączenie dwóch pracowni Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich
Mam w zamyśle, aby zrealizować taki oto plan. Połączenie dwóch pracowni (lato 2007 bez IPAT-a, stacje XP i wiosna 2008 z IPAT-em, stacje Vista), aby ich stacje pracowały na jednym, wspólnym serwerze. Nurtuje mnie jednak kilka, a nawet naście pytań chociażby który serwer wybrać (wolałbym ten bez IPata), czy stacje z iPATEM będą działały na min. Może sensownie byłoby zrezygnować na stacjach a ipata i visty i zainstalować XP. Czy ma ktoś z Państwa jakieś doświadczenia. Proszę o wszelkie sugestie na ten temat. Pozdrawam
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Nov 11, 2009 7:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli to zamierzasz zrobić, to przede wszystkim jest kwestia licencji. Czy licencje dadzą się przenieść z jednego serwera na drugi? Niech ktoś obeznany się wypowie, ja tego nie robiłem.
Jeśli chodzi o stacje, to ja faktycznie wywaliłbym vistę oraz ipata i przeszedł na XP.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Nov 12, 2009 4:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dlaczego Maćku nie lubisz Visty? Question Rolling Eyes
Ja także z nieufnością zacząłem pracować pod Vistą - pierwszy kontakt miałem po zakupie nowego lapka z Vistą.
Też na początku chciałem ją wywalić, ale dałem jej szansę... Very Happy
Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że nie narzekam.
Vista jest stabilniejsza od XP no i nie ma tego irytującego komuniaktu - jest błąd, czy chcesz przesłać informację o błędzie, gdzieś tam gdzieś tam... Wink

W czasach kiedy wkracza Windows7, kiedy za chwilę Vista będzie już dla dzieci przeżytkiem, powrót do czasów XP nie wiem czy jest dobrym pomysłem?

A tak przy okazji - dorzuciłem do swojej pracowni 4 stacje, w tym trzy Visty i jedną XP.
Na tej z XP po ponownym uruchomieniu stacji w okienku logowania tkwi nazwa poprzedniego użytkownika (pod Vistą tego nie ma...)
Nie wnikałem w to dogłębnie, ale czy to naturalne pod XP, czy można to gdzieś wyłączyć podobnie jak zapamiętywanie haseł?
Oczywiście nadpisanie nowego usera i nowego hasła powoduje, że nie ma problemu z logowaniem...
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Nov 12, 2009 5:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprawa jest bardzo prosta, dwa systemy w jednej pracowni to będą tylko kłopoty. Vista na wszystkich oznacza konieczność zakupienia 10 licencji. XP - zero licencji, bo jest prawo do downgrade.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Nov 12, 2009 5:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
Sprawa jest bardzo prosta, dwa systemy w jednej pracowni to będą tylko kłopoty. Vista na wszystkich oznacza konieczność zakupienia 10 licencji. XP - zero licencji, bo jest prawo do downgrade.

Alternatywą może być: http://www.2education.pl/opis-projektu.html tylko należy się zorientować czy w danym województwie jest firma która tym się zajmuje. Rolling Eyes
Powrót do góry
darecki30
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Nov 12, 2009 3:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

SBS2003R2+10Vista+IPAT
Ja do pracowni z 2008 roku z IPAT dodałem 5 jednostek z xp (instalowałem z serwera zgodnie z instrukcją konceptu)zrobiłem to kilka miesięcy temu i wszystko pięknie śmiga i wygląda to tak obecnie:
SBS2003R2+10Vista+IPAT+5xp.
Kilka razy tylko pojawił się problem logowania jednej ze stacji do domeny ale być może wynikało to z braku licencji dostępowych które są obecnie wykorzystane maksymalnie (15 szt.). Swoją drogą może mi ktoś podpowie czy host w postaci drukarki (ma swoje IP) też korzysta z licencji dostępowych?
pozdrawiam Darek
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Thu Nov 12, 2009 3:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W kolekcji lato 2007 jak sie nie myle są już w GPO jednostki dla Windows XP i Vista.

Licencje są dostępu dla uzytkownika i nie ma znaczenia jakie systemy (WIN XP cz Vista) są podłączone do serwera. Rozróżniane są tylko rodzaje SBS (do Standard i Premium są te same typy licencj CAL).

Aby w oknie logowania nie pokazywała sie nazwa ostatnio zalogowanego użytkownika Windows XP musi mieć zainstalowany SP2.

Drukarka dostepna przez LAN też potrzebuje licencji CAL.
Powrót do góry
darecki30
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Nov 12, 2009 6:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Piotrze za wypowiedz ale dlaczego mogę zalogować 15 końcówek podczas gdy mam włączoną drukarkę a mam przecież 15 licencji dostępowych mało tego jeszcze jest przecież switch z IP który też pewnie potrzebuje licencji.
I dodatkowe pytanie: czy licencje cal mogę jakoś przenieść ze starej pracowni z 98 roku (SBS NT) która w tej chwili nie jest używana na serwer mój obecny sbs2003?
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Thu Nov 12, 2009 6:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. Nie wiem Sad
2. Nie - to są całkiem inne typy licencj
Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Nov 13, 2009 2:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam pod jeden serwer z 2008 roku (samodzielnie stawiany z czerwonej kolekcji) z obsługą iPAT. Pod niego podpięte kompy
12x Vista w pracowni 1
4x Vista w ICIM
4x XP w ICIM
10x XP w pracowni 2

Gdziekolwiek uczeń sie loguje na swoje konto - dostaje mobilny profil - dokumenty i zawartość na pulpicie.
Jest trochÄ™ kombinacji z przekierowaniem menu start - ale i z tym da siÄ™ radÄ™.

iPATa wyłączyłem.

Niedługo wyjdzie nowa kolekcja DVD bez obsługi iPATa (z tego co wiem).

Jeśli chcesz mieć i Vistę i XP to warto mieć w miarę nową kolekcję z zasadami grup dla Visty.
Januszczyk
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Nov 13, 2009 6:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję wszystkim za dotychczasowe sugestie. Moje obydwie kolekcje mają zasady grup dla XP i Visty, stąd moje rozważania.
Cytat:
Jest trochÄ™ kombinacji z przekierowaniem menu start - ale i z tym da siÄ™ radÄ™.
Jakbyś mógł kilka bliższych informacji byłbym wdzięczny.

Cytat:
iPATa wyłączyłem
Jak to zrobić na serwerze i stacjach? Przepraszam za banalność tego pytania. Nie wiem Confused
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Nov 13, 2009 6:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Januszczyk napisał:
Dziękuję wszystkim za dotychczasowe sugestie. Moje obydwie kolekcje mają zasady grup dla XP i Visty, stąd moje rozważania.
Cytat:
Jakbyś mógł kilka bliższych informacji byłbym wdzięczny.

Robiłem gdzieś jakieś notatki - podeślę jak znajdę. W skrócie:
Cały problem polega na tym, że w domyślnej konfiguracji menu start jest zależne od tego gdzie UŻYTKOWNIK jest w AD. Trzeba zrobić tak by menu start było zależne od tego na jakim kompie się ktoś loguje oraz czy to uczeń czy nauczyciel.

EDIT:
Tu masz link do opisu:
http://docs.google.com/View?id=ddmkjs3h_53f8txd6f8

Cytat:
Cytat:
iPATa wyłączyłem
Jak to zrobić na serwerze i stacjach? Przepraszam za banalność tego pytania. Nie wiem Confused

Jak na stacji zalogujesz się jako administrator - to w Trayu jest ikonka - trzeba wybrać ochrona czy jakoś tak, i odznaczyć włączona.

Pamiętaj o konsekwencjach takiego kroku: np niemożność tworzenia pakietów przyrostowych itd... Choć w obliczu limitu aktywacji - wcale bym na to nie patrzył i wyłączył.
Januszczyk
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Nov 14, 2009 12:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za podpowiedź i za materiały. Decyzja coraz bardziej dojrzewa i w końcu się za to wezmę. Gorzej z czasem. A pracownie też chodzą na okrągło i nie mogę sobie pozwolić (w przypadku jakiś komplikacji) na wyłączenie jednej z obiegu.
Czy na serwerze IPATA zostawiłeś? Chociaż jak jest odłączony na stacjach to ten na serwerze nie ma kim zarządzać. Czy tak?
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Nov 14, 2009 2:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Konsola do zarzÄ…dzania iPATem zostawiona.
Przyda się może kiedyś. Zachowałem istniejące obrazy stacji, więc zamiast z WDS to z iPATa sobie przeinstaluję stacje Wink
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: