Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Co dalej (po instalacji serwera jesień2007/wiosna2008)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Sep 09, 2009 2:38 pm    Temat postu: Co dalej (po instalacji serwera jesieÅ„2007/wiosna2008) Odpowiedz z cytatem

Witam - mam pytanie jak w temacie, co po instalacji serwera należy wykonać?
Po zainstalowaniu serwera udało mi się skonfigurować karty sieciowe tak aby internet działał, oraz dodałem licencje...
Co dalej?
Czy ktoś z Waz ma już "gotową receptę" opisaną w punktach co i jak trzeba zrobić, aby serwer działał, był połączony ze stacjami i w razie czego można było "odświerzać" stacje poprzez instalację sieciową.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Sep 09, 2009 2:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po pierwsze - "odświeżać".
Po drugie - sprecyzuj, o co chodzi. Bo jeśli o instalację sieciową to powinna działac OOTB.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Sep 09, 2009 4:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Maćku
O co mi chodzi... chodzi mi o sprawne działanie całej sieci - chodzi o to aby wszystkie konta były aktywne, działały (te podstawowe tzn. pozioma, poziomc, d itd) na stacjach.
Czy serwer jest gotowy już do pracy po takiej instalacji, nic nie trzeba już robić (tworzenie kont, zasad itd)
Po 2 jak to się ma do XP ponieważ pracownię miałem lato 2007, ale nie dostałem płyt więc "zorganizowałem" sobie kolekcję jesień2007/wiosna 2008 (czerwone płytki DVD)

stacje działają (aktualnie) lokalnie (bez połączenia z serwerem) ponieważ miałem z nim problemy. Teraz serwer działa i chciałem zapytać co dalej mam zrobić? Czy mogę już spokojnie przeprowadzić instalację z sieci przez serwer i zainstalować system na stacji (to już chyba Vista, wolałbym XP)
i nie denerwować się, że coś będzie nie tak...
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Sep 09, 2009 4:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po pierwsze daruj sobie te pozioma,b,c - w praktyce nie widziałem, żeby ktoś z tego korzystał. Wymyślone ograniczenia dla niższych poziomów są bez sensu, więc wszyscy zwykle pracują na d.
Z tego, co pisałeś, to serwer masz gotowy do pracy.
Teraz jeśli zainstalowałeś serwer z nowszej kolekcji, to w zasadzie jest ok, bo to jeszcze wciąż ten sam serwer i chyba to była ta sama wersja. Zresztą skoro aktywację zrobiłeś na numerze z dokumentacji, to będzie ok. Co do systemu na klientach to inna bajka. Mając wcześniejszą wersję masz licencje na XP, na Vistę nie masz, więc jej nie możesz zainstalować. Zresztą nie polecałbym.
Możesz próbować instalki sieciowej, bo tam obraz XP też powinien być. Możesz teraz dołączać komputery do domeny bez reinstalacji. To zależy w jakim są stanie.

Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Sep 09, 2009 7:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O rany - aż mi głupio o takie banały pytać ale co tam muszę w końcu się nauczyć.
Jak dołączyć komputery do domeny?
Sytuacja u mnie wygląda następująco:
komputery są ustawione na adresy statyczne. Logowanie odbywa się lokalnie nia na serwer sbs. Próbowałem na sbs ale wyświetla komunikat "nie jest możliwe"
Rozumię, że w serwerze mam jużnic nie "grzebać"? tylko co z tymi stacjami? Jak je podłączyć do sbsa
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Wed Sep 09, 2009 8:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

poczytaj tu:
http://www.kopi.edu.pl/index.php?id=102

zadania po instalacji serwera SBS2003
Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Sep 10, 2009 3:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję, już dodaję, nie wiem czy to podziała ale narazie wprowadzam te adresy Wink
Ale jeśłi chodzi o dodawanie drukarki do sieci, gdy wpisuję w cmd arp -a wyskakuje mi adres routera (a powinien wyskoczyć IP drukarki), z którego "zasilany" jest internet na całą szkołę... więc nie mogę jej (po adresie odmiennym IP) odszukać nie wiem jak ją dodać
Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Sep 11, 2009 1:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok wprowadziłem numery GUID każdego komputera (każdej stacji) do serwera, czy muszę teraz coś jeszcze wykonać? Teraz muszę zdaje się ze stacji spróbować instalacji zdalnej czy mam rację?
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Sep 11, 2009 1:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie musisz, jeśli komputery działają.

Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Sep 11, 2009 3:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok ale nie mogę się podłączyć do domeny ze stacji - wybieram (oczywiście logując się lokalnie jako administrator) we właściwościach "Mój Komputer" zakładkę "nazwa komputera" - zmieniam nazwę na np: stacja07 w polu członkowstwo domeny wpisuję "men" ; "sbsmen" ; "sbs2007" ; "sbsmen.edu.pl"
i wyświetla mi komunikat "nie mżna skontaktować się z kontrolerem domeny dla domeny" - wpisywałem różne nzawy - jak sprawdzić jak sie naszwa domena?
A teraz jak patrzę na innych komputerach to nawet lokalnie na admina nie moge wejść - pisze "konto zostało zablokowane" i "domene nie jest dostępna" kiedy próbuję wejść na sbsa. Na jednym (którego sprawdzałem powyżej) mogłem wejść lokalnie na admina ale jego instalowałęm normalnie z płyty XP dołączonej do komputera... Misz masz nie wiem o co chodzi
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Sat Sep 12, 2009 2:50 am    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Sprawdzisz domenÄ™ poleceniem ipconfig /all
Musisz sprawdzić, co z przydzielaniem adresów i czy chodza pingi do sbsa po ip i nazwie
Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Sep 14, 2009 4:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jz już się pogubiłem

To sÄ… ustawienia serwera - na takich ustawieniach chodzi internet na serwerze.

Stacje są ustawione na statyczne IP i lokalnie się uruchamiają. Na admina konto nie mogę wejść tylko na student poziomc na poziomd nie wchodzą.

Pingi ze stacji nie idą do serwera, pewnie dla tego, że stacje są ustawione na 192.168.0.xxx a sbs kartę lokalną ma na 10.0.0.1
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Mon Sep 14, 2009 7:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprawa jest oczywista, sieć lan nie działa, bo masz na sztywno złą adresację. Nie możesz się zalogowac do domeny i tak będzie.To logowanie na studenta jest tylko pozorne. Tak naprawdę to tymczasowy profil lokalny.

Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Sep 15, 2009 1:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Acha - więc co teraz mam zrobić? Co proponujesz? Kurcze jak mi głupio no ale jak tego nie zrobię to kaplica będzie - muszę bo nie wiedomo kiedy odmówią stacje poszłuszeństwa. Chodzi mi o uruchomienie możliwości instalacji zdalnej z komputera i możliwość korzystania z internetu na nich
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Sep 15, 2009 2:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Komputery klienckie musza dostawać IP z serwera. Zatem we właściwościach sieci należy ustawić "pobieraj automatycznie". Komputer kliencki powinien pobrać wszystko z serwera. Sprawdź to sobie na jednej maszynie. Jak nie zadziała, to sprawdź, czy w ogóle fizycznie sieć działa.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: