Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tompiech Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon May 11, 2009 10:28 pm Temat postu: Konta pocztowe w outlooku |
|
|
Witam
Jestem opiekunem pracowni i mam mały problemik z konfiguracja kont w Outlooku.
Interesuje mnie pobieranie i wysyłanie poza sbs np wp gmail.
Jak obejść zby mozna było pobierac i wysyłać pocztę |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon May 11, 2009 11:32 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli masz pojęcie o działaniu poczty elektronicznej, to można. Ale twoje pytanie dowodzi, ze nie masz - więc nie można.
Aby używać własnego serwera poczty elektronicznej, trzeba mieć skonfigurowaną domenę na stałym IP (większość serwerów odrzuci pocztę z neostrady, więc nie warto zaczynać). W konfiguracji strefy trzeba ustawić MX dla serwera pocztowego. Następnie dopiero przejść do konfiguracji serwera pocztowego - nie w outlooku, tylko Exchange na SBS. Po poprawnym skonfigurowaniu serwera poczty, użytkownicy będą mogli korzystać ze swoich kont mając adres nazwa@twoja.domena. Ważne, żeby skonfigurować serwer poczty poprawnie i nie mieć w systemie ani jednego konta typu student001d z hasłem poziomd (standardowym). Dlaczego? Bo serwer albo będzie open relay, albo standardowe konta staną się łatwym łupem spamerów i po najdalej dwóch tygodniach żaden serwer nie przyjmie od ciebie maila.
Aha.. serwer poczty musi być widoczny ze świata, więc SBS musi być do netu podłączony bezpośrednio albo mieć zrobione forwardy portów.
Zniechęciłem cię dostatecznie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
wb Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed May 13, 2009 10:00 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie. Bo jeśli chodzi o pocztę systemu Windows i konta pocztowe założone np na gmail (a nie konta wewnętrzne na serwerze)a by użytkownik miał możliwość korzystania z programu pocztowego trzeba wykonać instrukcję Pana D. Fabickiego, którą napiszę jutro. U mnie był problem, że nie można było skonfigurować programu pocztowego ale po wykonaniu kilku czynności z instrukcji Pana D. Fabickiego poczta działa
[/u] |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Wed May 13, 2009 10:48 pm Temat postu: |
|
|
To normalnie w pracowni nie można było używać poczty? A to dopiero... |
|
Powrót do góry |
|
 |
wb Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu May 14, 2009 10:24 am Temat postu: |
|
|
Nie można było, ponieważ konto utworzone w programie Poczta systemu windows po wylogowaniu znikało i trzeba było od nowa konfigurować w kółko |
|
Powrót do góry |
|
 |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu May 14, 2009 7:41 pm Temat postu: |
|
|
wb napisał: | Nie można byÅ‚o, ponieważ konto utworzone w programie Poczta systemu windows po wylogowaniu znikaÅ‚o i trzeba byÅ‚o od nowa konfigurować w kółko |
Tak właśnie jest - i bardzo dobrze, bo w poczcie mnóstwo wirusów jest...
A poza tym, to dobre rozwiązanie - na jednej lekcji uczą się konfigurować skrzynkę... a na następnej lekcji mogę bez problemu zrobić sprawdzian tej umiejętności
Myślę, że jeśli wyłączy się ochronę dysku, to da się zapisać konfigurację... |
|
Powrót do góry |
|
 |
wb Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu May 14, 2009 9:50 pm Temat postu: |
|
|
To nie jest dobre rozwiązanie ze znikającymi kontami bo konta znikają także dla nauczyciela.
Rozwiązać problem można w nastepujący sposób:
1. Zalogować się na konto użytkownika, który ma problem z pocztą np. nauczyciel001n.
2. W wierszu poleceń wpisać cmd
wpisać polecenie utworzenia katalogu mkdir "%userprofile%\poczta"
3. Uruchomić program pocztowy Poczta systemu Windows
4.Z menu Narzędzia->Opcje->Zawansowane->Konserwacja->Folder magazynu wybieramy przycisk Zmień wskazując na folder poczta, (który utworzyliśmy)
5. Potwierdzić wszystkie zmiany
6.Zamknąć program pocztowy
7. Uruchomić ponownie program pocztowy i przystąpić do konfiguracji konta e-mail. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Thu May 14, 2009 10:26 pm Temat postu: |
|
|
Jak dla mnie to jest jakaś czarna magia. Rozumiem, że IPAT, że o to chodzi aby nic na dysku nie można było zainstalować i w ten sposób chronić system przed wirusami, trojanami i debilnymi użytkownikami.
Ale na miłość boską - profile są przechowywane na serwerze, więc czemu się normalnie nie zachowują własne ustawienia? Jakiś guru w rodzaju pana F. publikuje potem tutoriale jak naprawić coś, co powinno działać "z palca". Przecież to jest nienormalne i chore. Gdyby to nie dotyczyło Windows - powiedzielibyście, że to najbardziej debilne rozwiązanie jakie można wymyślić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
wb Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri May 15, 2009 2:23 pm Temat postu: |
|
|
Tak samo uważam jak Pan ale na razie nie znam innego rozwiązania. Proszę o propozycje innego rozwiązania, żeby można skonfigurować konto pocztowe np dla wp dla kont nauczycielxxx |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri May 15, 2009 7:47 pm Temat postu: |
|
|
Ja znam rozwiązanie, ale dla większości z was jest nie do przyjęcia, więc siedzę cicho. |
|
Powrót do góry |
|
 |
wb Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri May 15, 2009 9:24 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli to nie jest "top secret" to proszę zamieścić kilka rozwiązań. Być może ktoś skorzysta |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri May 15, 2009 11:13 pm Temat postu: |
|
|
Nie jest to nic tajnego, należy po prostu wywalić SBSa, w przypadku nowych pracowni wyłączyć IPAT i przejść z Visty na XP... |
|
Powrót do góry |
|
 |
wb Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat May 16, 2009 9:02 pm Temat postu: |
|
|
Pójdę dalej. Najlepiej wywalić komputery z pracowni |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Sat May 16, 2009 10:02 pm Temat postu: |
|
|
Mówiłem, że dla większości z was, moje rozwiązania są nie do przyjęcia.
Możliwość reorganizacji pracowni, wyrzucenie SBSa i zmiana serwera na Linuksa jest dla większości nauczycieli równoznaczna z wysikaniem się w kościele. Ale sam chciałeś, żebym napisał, co sądzę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
wb Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sun May 17, 2009 7:31 pm Temat postu: |
|
|
Linuks nie stanowi dla mnie problemu bo mam Moodle na Debianie 5 Lenny (bardzo dobrze chodzi) tylko chciałem rozwiązania (nie tylko dla siebie) bez wyrzucania Visty (a co z tymi, którzy nie mogą przejść na XP) i SBS. Być może jest to zadanie utrudnione ale myślę, że do zrobienia tylko kwestia czasu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|