Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tworzenie kompuerów w AD na serwerze

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
plustik
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Apr 22, 2009 3:04 pm    Temat postu: Tworzenie kompuerów w AD na serwerze Odpowiedz z cytatem

Witam!
Posiadam pracownię komputerową pod systemem SBS 2003. Jedna jednostka ucznia nie chciała się zalogować, wystąpiły błędy więc postanowiłem zrobić obraz z innej jednostki i podmienić tą niedziałającą. Lecz zapomniałem zmienić nazwę komputera i pojawił się błąd, że w sieci są dwa komputery o tej samej nazwie.
Skutkiem tego na serwerze wyrzuciło mi jeden komputer - zamiast 1 - 10 komputerów, np komputer01 - komputer10 - nie ma jednostki pod nazwą komputer06.

Na tym komputerze 06 już zmieniłem nazwę (pod operator'em) lecz ten komputer owszem pojawił się na serwerze pod tą nazwą, ale nie mogę się zalogować ani na administatora ani na konto student.
Próbowałem zmienić jeszcze raz nazwę, również domenę lecz po zmianie domeny nie moge powrócic do tej wcześniejszej sprzed zmiany. Pojawia się komunikat że nie ma miejsca w buforze na utworzenie tej domeny (zmieniałem przydziały) i nic nie pomaga.

Co mam zrobić z tą jednostką? Jak utworzyć nowy komputer na serwerze aby można było z jednostki po sieci zalogowac sie na konto administratora i student? (dodam że próbowałem już to robić na AD i zarządzanie serwerem i nie pomaga) Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Wed Apr 22, 2009 4:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Komputery w sieci identyfikowane sÄ… po adresie MAC karty sieciowej.
Usuń z AD ten komputer. Na stacji roboczej zaloguj się lokalnie jako administrator, dodaj komputer do grupy roboczej a po restarcie dodaj do domeny.

Komputer dodany ręcznie nie znajduje się kontenerze MEN-> Komputery tylko w Computers - musisz go przenieść.
Powrót do góry
plustik
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Apr 22, 2009 8:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PiotrT napisał:
Komputery w sieci identyfikowane sÄ… po adresie MAC karty sieciowej.
Usuń z AD ten komputer. Na stacji roboczej zaloguj się lokalnie jako administrator, dodaj komputer do grupy roboczej a po restarcie dodaj do domeny.

Komputer dodany ręcznie nie znajduje się kontenerze MEN-> Komputery tylko w Computers - musisz go przenieść.

tylko jest problem bo na stacji roboczej ucznia nie moge się zalogować jako administrator tylko jako operator...
Jak to zrobić? Crying or Very sad
Powrót do góry
dzanks
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Apr 22, 2009 8:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem czy dobrze zrozumiales chodzi o zalogowanie lokalne jako administrator Smile jeśli masz konto Administratora lokalne wyłączone to odpal kompa w trybie awaryjnym (przyciskaj F8 podczas rozruchu) w trybie awaryjnym wejdz do panelu sterowania i włącz konto administratora odpal kompa raz jeszcze zaloguj sie jako administrator lokalnie i dodaj kompa do domeny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: