Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
plustik Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Apr 22, 2009 3:04 pm Temat postu: Tworzenie kompuerów w AD na serwerze |
|
|
Witam!
Posiadam pracownię komputerową pod systemem SBS 2003. Jedna jednostka ucznia nie chciała się zalogować, wystąpiły błędy więc postanowiłem zrobić obraz z innej jednostki i podmienić tą niedziałającą. Lecz zapomniałem zmienić nazwę komputera i pojawił się błąd, że w sieci są dwa komputery o tej samej nazwie.
Skutkiem tego na serwerze wyrzuciło mi jeden komputer - zamiast 1 - 10 komputerów, np komputer01 - komputer10 - nie ma jednostki pod nazwą komputer06.
Na tym komputerze 06 już zmieniłem nazwę (pod operator'em) lecz ten komputer owszem pojawił się na serwerze pod tą nazwą, ale nie mogę się zalogować ani na administatora ani na konto student.
Próbowałem zmienić jeszcze raz nazwę, również domenę lecz po zmianie domeny nie moge powrócic do tej wcześniejszej sprzed zmiany. Pojawia się komunikat że nie ma miejsca w buforze na utworzenie tej domeny (zmieniałem przydziały) i nic nie pomaga.
Co mam zrobić z tą jednostką? Jak utworzyć nowy komputer na serwerze aby można było z jednostki po sieci zalogowac sie na konto administratora i student? (dodam że próbowałem już to robić na AD i zarządzanie serwerem i nie pomaga)  |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Wed Apr 22, 2009 4:13 pm Temat postu: |
|
|
Komputery w sieci identyfikowane sÄ… po adresie MAC karty sieciowej.
Usuń z AD ten komputer. Na stacji roboczej zaloguj się lokalnie jako administrator, dodaj komputer do grupy roboczej a po restarcie dodaj do domeny.
Komputer dodany ręcznie nie znajduje się kontenerze MEN-> Komputery tylko w Computers - musisz go przenieść. |
|
Powrót do góry |
|
 |
plustik Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Apr 22, 2009 8:46 pm Temat postu: |
|
|
PiotrT napisał: | Komputery w sieci identyfikowane sÄ… po adresie MAC karty sieciowej.
Usuń z AD ten komputer. Na stacji roboczej zaloguj się lokalnie jako administrator, dodaj komputer do grupy roboczej a po restarcie dodaj do domeny.
Komputer dodany ręcznie nie znajduje się kontenerze MEN-> Komputery tylko w Computers - musisz go przenieść. |
tylko jest problem bo na stacji roboczej ucznia nie moge się zalogować jako administrator tylko jako operator...
Jak to zrobić?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
dzanks Użytkownik Forum

Dołączył: 07 Oct 2008 Posty: 68 Skąd: Kowalewo Wlkp k/Szubina
|
Wysłany: Wed Apr 22, 2009 8:52 pm Temat postu: |
|
|
nie wiem czy dobrze zrozumiales chodzi o zalogowanie lokalne jako administrator jeśli masz konto Administratora lokalne wyłączone to odpal kompa w trybie awaryjnym (przyciskaj F8 podczas rozruchu) w trybie awaryjnym wejdz do panelu sterowania i włącz konto administratora odpal kompa raz jeszcze zaloguj sie jako administrator lokalnie i dodaj kompa do domeny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|