Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka Użytkownik Forum

|
Wysłany: Mon Feb 23, 2009 4:43 pm Temat postu: komputer do domeny |
|
|
witam!!!
jak dołączyć stację roboczą do domeny? czy temat gdzieś już był omawiany??  _________________ Aga |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Wed Mar 04, 2009 2:07 am Temat postu: odp |
|
|
Jest też kilka metod dodawania do domeny
1. Pierwsza wymaga zalogowania się na stacji roboczej i dołączenia jej przez zmianę opcji we właściwościach komputera w zakładce identyfikacji sieciowej.
Sposób wykonania:
logujemy siÄ™ na stacji jako administrator komputera lokalnie
wybieramy prawy klik na Mój komputer – Właściwości – zakładka Nazwa Komputera – Zmień – wybieramy Domena – wpisujemy: np. sbsmen.edu.pl – klikamy OK i czekamy na wpisanie hasła dostępu do domeny – wpisujemy nazwę i hasło administratora tej domeny - wykonujemy restart maszyny.
2. Druga metoda jest rekomendowana do pracy z SBS 2003. Wykonujemy ją przez wywołanie strony: http://nazwa_serwera/connectcomputer
Metoda zapewnia również możliwość prostego zmigrowania istniejących profili lokalnych użytkowników do profili domenowych.
Przed przyłączeniem komputerów do sieci należy na serwerze uruchomić program Kreator konfigurowania komputera. Kreator ten tworzy konta komputerów i opcjonalnie pozwala przypisać im oprogramowanie |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojmusz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon May 25, 2009 9:38 pm Temat postu: |
|
|
czy w ten sam sposób można podłączyć do domeny laptopa? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Mon May 25, 2009 10:37 pm Temat postu: odp |
|
|
Ad1. Da się na każdym komputerze z systemem XP i Vista. Warunek sprawna sieć i karta sieciowa |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojmusz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue May 26, 2009 2:46 pm Temat postu: |
|
|
a co z AD. Czy wtedy laptop (notebook) będzie w usłudze AD-->men-->computers?
I jeszcze jedno. Mam komputer przywieziony z serwisu i przy instalowaniu obrazu KOMPUTER z serwera na klienta nie tworzy mi checkpointu (robię zgodnie z instrukcją pdf). W związku z tym nie ma w AD. Nikt mi nie może pomóc, a ja mam kompa od października bezużytecznego. Może Pan coś poradzi. Ja jestem mało doświadczonym adminem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
KarolDC Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue May 26, 2009 11:32 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli działa system to wystarczy dodać do domeny w sposób opisany wyżej.
Jeżeli mają być czytane zasady GPO związane z pracownią to przenieść do Men/Komputery i komputer będzie działał w sieci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|