Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
AndrzejM Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed May 11, 2005 8:43 pm Temat postu: Windows 98 problemy z rejestrem i inne |
|
|
Mam Problem . Kiedyś robiłem poprawkę w którymś z plików systemowych - poprawiałem hasło na użytkownika przy logowaniu do sieci . Dziś uczniowie pomagali mi instalować Win 98 na kompie uczniowskim . Niestety tak niefortunnie , że hasło na studenta xx zrobili nie starta (słynne)a jakieś inne ( nie pamiętają ) a pracownia ma tylko win 98 łącznie z nauczycielskim . Nie chce instalowac ponownie win 98 - za duzo programów juz nagrałem - a chce poprawić hasło. Ktoś mi przypomni jak sie dostac i do jakiego pliku .
pozdrawiam Andrzej |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed May 11, 2005 9:32 pm Temat postu: |
|
|
Piszę z pamięci, bo nie mam teraz pod ręką żadnego windowsa, ale zdaje się że plik miał rozszerzenie pwl i był w katalogu Windows, powinno ci się udać dostać do niego z poziomu awaryjnego. Chyba hasła były nieszyfrowane, ale głowy za to nie dam. Z tym, że jeśli ten komputer loguje się do domeny, to hasła chyba nie są lokalnie przechowywane tylko na serwerze (więc chyba WinNT), jeśli to jest tylko hasło lokalne to z panelu sterowania też chyba da się to zrobić ( a plik pwl również można chyba po prostu wyrzucić). |
|
Powrót do góry |
|
|
Grzegorz Dwornicki Moderator
|
Wysłany: Wed May 11, 2005 10:05 pm Temat postu: |
|
|
jeżeli to jest na serwerze jako admin powinieneś móc "wyczyścić" hasło lub je zmienić, zaś pliki pwl jak pisał kolega można wyrzucić - są programy do łamania haseł pamiętam jeden składał się z 2 cześci jedna służyła do łamania haseł druga szpiegowała konkretny komputer (antywirus widzial ją jako trojana - choć sterować nie można było nim) program/wirus nazywał się Cain - ale nie radzę go instalować, bo mimo w końcu to wirus |
|
Powrót do góry |
|
|
15-latek Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat May 21, 2005 10:18 am Temat postu: |
|
|
Może moja odpowiedz jest troche spoźniona no ale... Jak pan maciek napisał hasła do win9x/me są rzeczywiście w plikach *.pw, niestety nie pamietam ich dokładniej lokalizacji. Zeby oszukać system, odpalamy kompa z płyty 98, znajdujemy pwl, kasujemy go (komenda del) i za pomoca edita tworzymy pusty plik pwl o takiej samej nazwie jak poprzedni. Wyjmujemy płytkę, i odpalamy kompa. Przy logowaniu wyskoczy nam jakis błąd, ale nic sie nie stanie. Będziemy mogli zalogować sie uzywając dowolnego hasła |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Sat May 21, 2005 2:41 pm Temat postu: |
|
|
z tego co pamietam Win 98 jest taki głupi, że przy wielu jego prośbach o haslo można dać anuluj a on i tak nam wejdzie do systemu |
|
Powrót do góry |
|
|
15-latek Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue May 24, 2005 7:08 pm Temat postu: |
|
|
jak kazdy Windows, dlatego używam Linuxa |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Wed May 25, 2005 4:57 pm Temat postu: |
|
|
to źle myślisz robiłem zabawy z rejestem u siebie w sieci (zrobiłem kopie rejestru poczym jako inny user chciałem ją wrzucić, a nie miałem praw aby to zrobić) system mi zabronił - nic nie zrobił tylko mi napisał "brak dostępu"... widać trzeba uprawnienia NTFS obchodzić, ale tu nie jest tak prosto jak w win 98 , choć z tego co wiem wiele zabezpieczeń można obejść |
|
Powrót do góry |
|
|
|