|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dracon Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sun May 07, 2006 12:41 am Temat postu: |
|
|
Mam kilku znajomych, którzy sobie chwalÄ… Maki. Jest to również lepszy sprzÄ™t od PC (mam na myÅ›li wykonanie) bo w przypadku pecetów to jest najtaÅ„szy zÅ‚om speÅ‚niajÄ…cy okreÅ›lone wymagania w siwz-e, w dodatku z uwagi na krótki okres przygotowania sprzÄ™t - to jakość jego zÅ‚ożenia jest katastrofalna - mam EFS 2004 (koniec 2005r.) i takie przypadki jak nie wetkniÄ™te kable (zasilania, sygnaÅ‚owe) to dość popularne zjawisko a jeszcze gorsze to poÅ‚amane wtyczki od kabli do dysków SerialATA (komputer siÄ™ uruchamia ale bÅ‚Ä™dy w transmisji – raz styka raz nie – wystarczy lekkie poruszenie komputera – czasami uruchamia siÄ™ 10 minut – po rozebraniu okazuje siÄ™ , że jest pÄ™kniÄ™ta wtyczka SATA) – takie komputery przygotowuje np. INCOM z WrocÅ‚awia. W EFS 2005 oszczÄ™dzano 50 groszy na programie do nagrywania –zamiast Nero Express inny soft – taÅ„szy.
WracajÄ…c do „Owoców” to komputery te sÄ… o wiele lepsze jakoÅ›ciowo ale trzeba siÄ™ zapoznać z filozofiÄ… obsÅ‚ugi, mysz, przeglÄ…darka, niestety mniejszy wybór programów i prawie brak możliwoÅ›ci rozbudowy. U mnie na zajÄ™ciach uczniowie majÄ… za zadanie zÅ‚ożyć sprawnego PC-ta (oczywiÅ›cie staroć ATX - dziaÅ‚ajÄ…ca) – Maka nie daÅ‚bym do rÄ™ki. Ogólnie mówiÄ…c coÅ› za coÅ›. Ja nie mam czasu uczyć siÄ™ nowych rzeczy wiÄ™c wybieram PC do szkoÅ‚y.
Pozdrawiam _________________ SBS 2000/2003 (jesień 2002/jesień 2005 EFS 2004) |
|
Powrót do góry |
|
|
Mirek Administrator
|
Wysłany: Sun May 07, 2006 11:23 am Temat postu: odp |
|
|
No tak jest wiele prawdy w tym, co piszesz Sebastian. Ale są również sytuacje (obecnie coraz częściej), że pracownia stanowić ma centrum informacji, które jest elementem lekcji nauczycieli różnych przedmiotów. Poszukiwania rozwiązań zwłaszcza w internecie to doskonały sposób, by główne cele lekcji realizować w warunkach pełnej estetyki i bezpieczeństwa. To jak mi się wydaje gwarantują MACi. Sprzęt wymaga tylko uruchomienia i poprawnego działania. Można założyć, że realizują je również SBSy, ale jak sam stwierdziłeś sprzęt, który ostatnio dostarczają to przysłowiowy "złom". Odnoszę wrażenie, że coraz częściej chodzi o opróżnianie postarzałych zapasów niż o wdrażanie najnowszych technologi info do szkół. Jeśli miejsce z Macami potraktujemy, jako główne centrum multimedialne (co w bibliotece często jest trudne do realizacji) zwłaszcza, gdy prowadzimy lekcję, to wydaje się celowe postawienie na taki sprzęt. W takiej sytuacji najważniejsza jest niezawodność i bezpieczeństwo przy niewielkich nakładach i zaangażowaniu tzw. administratorów. Tak sobie to wyobrażam. W nowym projekcie postawiłem na MACi. Możliwe, że życie zweryfikuje moje poglądy.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
15-latek Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sun May 07, 2006 1:53 pm Temat postu: |
|
|
Nio to panowie, jesli Maci są takie dobre jak piszecie (a są), to wdrażajcie je do polskich szkół. Będę bardzo zadowolony, kiedy zamiast ciut sędziwego już SBS 2000 zobacze nawet MiniMaca w najtańszej konfiguracji. Mam dośc sytuacji, kiedy mówię ludziom, że zbieram na iMaca, a oni pytają co to takiego. _________________ "Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside"|Linux register user 408686 |
|
Powrót do góry |
|
|
JakubC Moderator
|
Wysłany: Sun May 07, 2006 2:04 pm Temat postu: |
|
|
15-latek napisał: | Nio to panowie, jesli Maci sÄ… takie dobre jak piszecie (a sÄ…), to wdrażajcie je do polskich szkół. BÄ™dÄ™ bardzo zadowolony, kiedy zamiast ciut sÄ™dziwego już SBS 2000 zobacze nawet MiniMaca w najtaÅ„szej konfiguracji. Mam doÅ›c sytuacji, kiedy mówiÄ™ ludziom, że zbieram na iMaca, a oni pytajÄ… co to takiego. |
Dobre są. Ale czy na pewno dobre jest to co trafia do szkół? W szkole sąsiadującej z moją, w której znam nauczyciela informatyki Macy stwarzają dużo więcej problemów niż PC'ty. Sieć radiowa ktorą są połączone po prostu sprawia same problemy. Z tego co wiem, do szkół nie idą mini Macy tylko EduMac czy jakos tak;) Te takie z tym "tyłkiem'
Cóż. Założe sie ze gdybyś powiedział że zbierasz na sbs'a też by nie wiedzieli o co chodzi. No ale powodzenia;) Ja poczekam jednak aż wygram w totka albo aż stanieją
Pozdrawiam _________________ Jakub Cichocki | cogitech group |
|
Powrót do góry |
|
|
Jacko Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue May 23, 2006 7:31 pm Temat postu: |
|
|
Dracon napisał: | ...WracajÄ…c do ?Owoców? to komputery te sÄ… o wiele lepsze jakoÅ›ciowo ale trzeba siÄ™ zapoznać z filozofiÄ… obsÅ‚ugi, mysz, przeglÄ…darka, niestety mniejszy wybór programów i prawie brak możliwoÅ›ci rozbudowy... |
Filozofia jest taka, że ma być prosto intuicyjnie, tak aby średniointeligentny Amerykanin sobie poradził Co do myszy, to Apple długo trwał przy jednoprzyciskowej, chociaż system wspierał wieloprzyciskowe a wciskając na klawiaturze Ctrl z przycisku dostajemy prawy przycisk, albo można kupić i podłączyć (bez sterowników) zwykła wieloprzyciskową. Jednak od jakiegoś czasu produkują jeszcze inne "cudo" przeglądarki są ... analogiczne tzn. Mozilla, FireFox, Opera i wiele wiele innych no może IExplorer nie jest tak wspierany ale istnieje co do wyboru programów to jest to temat rzeka, bo może i jest mniej ale praktycznie do wszystkiego są i to na ogół nie gorsze i rozbudowywać wbrew pozorom też idzie
Ostatnio zmieniony przez Jacko dnia Tue May 23, 2006 9:02 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Tue May 23, 2006 8:20 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | niestety mniejszy wybór programów i prawie brak możliwości rozbudowy |
No i znowu słyszę o jakimś rzekomym braku programów. Co rusz ktoś uzasadnia chęć trwania przy windowsie, bo "na linuksa nie ma programów"... a teraz to samo o macu. To jest nieprawda - programy są (przypomnę, że MacOSX to unix). Co takiego jest na windowsie, czego brakuje w linuksie czy macu? Wirusolubnego IE? Większość znajomych w momencie, gdy ich poproszę o konkrety, mówi: "eee... tego.. no...."
Oczywiście nie będę namawiał do porzucenia Windows kogoś kto np. potrzebuje AutoCADa, wiadomo, że większość gier jest na Windows... i cała masa sharewarowego chłamu, który jest źródłem problemów.
A co do możliwości rozbudowy maców. Obecnie kiedy jest usb, to naprawdę żaden problem. _________________ Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
|
Leszek Misiuk Moderator
|
Wysłany: Wed May 24, 2006 7:28 am Temat postu: Pracownia |
|
|
Tutaj w zupełności zgodzę się z Mackiem chyba pod każdym względem. Jeśli jednak chodzi o oprogramowanie to jest więcej nawet jak na Windowsy. Jak dodamy oprogramowanie windowsowskie jakie możemy uruchamiać na Macach do tego co jest do Maca plus aplikacje Linuxowe, które też możemy uruchamiać na tym sprzęcie to chyba wybór jest spory.
A dzięki tej pracowni ja w swojej szkole od przyszłego roku wdrażam innowacje pod tytułem "Klasa multimedialna" co spotkało się ogromnym popraciem mojej dyrekcji. Dlatego uważam, że powinniśmy pokazać uczniom coś innego niż Windowsy. Zresztą już o tym pisałem. _________________ Opiekun szkolnej pracowni internetowej
KOPI |
|
Powrót do góry |
|
|
JakubC Moderator
|
Wysłany: Wed May 24, 2006 11:01 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | No i znowu sÅ‚yszÄ™ o jakimÅ› rzekomym braku programów. Co rusz ktoÅ› uzasadnia chęć trwania przy windowsie, bo "na linuksa nie ma programów"... a teraz to samo o macu. To jest nieprawda - programy sÄ… (przypomnÄ™, że MacOSX to unix). Co takiego jest na windowsie, czego brakuje w linuksie czy macu? Wirusolubnego IE? WiÄ™kszość znajomych w momencie, gdy ich poproszÄ™ o konkrety, mówi: "eee... tego.. no...." |
A ja potrafie konkrety. Są takie dziedziny, w których jest potrzebne oprogramowanie z windowsa.
Przykład? Żaden profesionalny grafik nie zamieni photoshopa na Gimpa - nie z przyzwyczajenia. Dlatego ze to mimo wszystko programy na innym poziomie. Dla zwykłego śmiertelnika który robi jakieś strony, podstawową grafike gimp czy inne narzedzie wystarczy w zupelnosci, dla profesionalisty juz nie.
Pozdrawiam _________________ Jakub Cichocki | cogitech group |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed May 24, 2006 11:20 pm Temat postu: |
|
|
Chyba nie czytałeś uwaznie? Napisałem o wyjątkach. Grafik może musi mieć Photoshopa, inżynier AutoCADa. Mówię tu o ogromnej większości userów, w tym także szkolnych. Gadanie o braku programów na maca czy linuksa zakrawa na żart, jeśli weżmiemy pod uwagę pracownie z sbsem, które są "gołe i wesołe" - prócz office nie ma tam NIC. _________________ Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
|
Jacko Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu May 25, 2006 5:16 am Temat postu: |
|
|
Photoshop? Oczywiście, że jest Photoshop na Macintosha (podejrzewam, że był wcześnej, niż na Win) - firma Adobe współpracuje od początku z Apple i praktycznie wszystkie ich programy są w wersji na Mac OS X. Akurat branża DTP jest wręcz "opanowana" przez Apple, większość poważnych agencji reklamowych i drukarń pracuje właśnie na makach. Dla przykładu format PDF jest już w systemie Mac OS X (nie jest potrzebny wcale Acrobat aby przeczytać PDF-a, można robić zrzuty ekranowe właśnie w PDF itd.) Podsumowjąc Photoshop to chybiony przykład braku oprogramowania - naprawdę jest Photoshop w wersji Mac i czasami szybciej była wyższa wersja właśnie na Mac OS X |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|