|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Leszek Giernacki Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Oct 14, 2015 1:47 pm Temat postu: sbs 2003 Jaki powinien być dns na karcie LAN? |
|
|
Witam serdecznie.
Zainstalowałem pracownię na nowo - niebieska kolekcja. Trochę się boję ruszać nowszych edycji (bo już taki strachliwy jestem) Po zainstalowaniu w ubiegłym tygodniu edycji 2007-2008 nie wiem czy wszystko jest bo nie wiem co wchodzi w skład tej edycji a instalowała się za krótko. Następna próba zainstalowania w przyszłym tygodniu
Przed wpięciem działała jak burza, instalacja, konfiguracja sieci - wszystko OK. Spiąłem dyski w RAID - mirror, podłączyłem pracownię i masakra - serwer uruchamia się 15 - 18 minut - chwilami przy startowaniu zatrzymując się na dłużej. Stacje logują się również bardzo - wprost nienaturalnie długo. Mozilla zainstalowana na nich zanim wyświetli stronę to chyba śpi.
Na ruterze ustawiony na stałe adres dla serwera i pod ten adres pootwierane i przekierowane porty dla NO-IP. Pulpit zdalny działa.
DNS podczas instalacji ustawiony na IP karty LAN 10.0.0.1
Ale jaki powinien być DNS karty LAN to ja nie wiem - nie pamiętam. Czy może to być przyczyną fatalnie wolnego ładowania się stacji i stron na stacjach roboczych?
I jeszcze jedno pytanie co to jest adres usługodawcy internetowego w tym przypadku TPSA, Neostrada, który trzeba wpisać przy konfiguracji sieci i niektórych usług np. DNS?
Czy TPSA dla Neostrady za dodatkową opłatą przydziela stałe adresy IP? - Ot takie pytanie administratora z przypadku. |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu Oct 15, 2015 11:18 am Temat postu: Re: sbs 2003 Jaki powinien być dns na karcie LAN? |
|
|
Leszek Giernacki napisał: | ZainstalowaÅ‚em pracowniÄ™ na nowo - niebieska kolekcja. TrochÄ™ siÄ™ bojÄ™ ruszać nowszych edycji (bo już taki strachliwy jestem) Po zainstalowaniu w ubiegÅ‚ym tygodniu edycji 2007-2008 nie wiem czy wszystko jest bo nie wiem co wchodzi w skÅ‚ad tej edycji a instalowaÅ‚a siÄ™ za krótko. NastÄ™pna próba zainstalowania w przyszÅ‚ym tygodniu | Niebieska, o ile dobrze pamiÄ™tam, to JesieÅ„ 2005. MiaÅ‚em pracowniÄ™ z tej edycji i dziaÅ‚aÅ‚a poprawnie choć byÅ‚y drobne mankamenty, które po instalacji serwera trzeba byÅ‚o poprawić. Z moich doÅ›wiadczeÅ„ wynika, ze najlepszÄ…, najbardziej dopracowanÄ… edycjÄ… byÅ‚a tzw. czerwona czyli JesieÅ„ 2007/Wiosna 2008. Tu po instalacji nic nie trzeba byÅ‚o poprawiać. Leszek Giernacki napisał: | Przed wpiÄ™ciem dziaÅ‚aÅ‚a jak burza, instalacja, konfiguracja sieci - wszystko OK. SpiÄ…Å‚em dyski w RAID - mirror, podÅ‚Ä…czyÅ‚em pracowniÄ™ i masakra - serwer uruchamia siÄ™ 15 - 18 minut - chwilami przy startowaniu zatrzymujÄ…c siÄ™ na dÅ‚użej. Stacje logujÄ… siÄ™ również bardzo - wprost nienaturalnie dÅ‚ugo. Mozilla zainstalowana na nich zanim wyÅ›wietli stronÄ™ to chyba Å›pi. | Być może to efekt RAID-a. Leszek Giernacki napisał: | Na ruterze ustawiony na staÅ‚e adres dla serwera i pod ten adres pootwierane i przekierowane porty dla NO-IP. Pulpit zdalny dziaÅ‚a.
DNS podczas instalacji ustawiony na IP karty LAN 10.0.0.1 | Adres DNS jest taki jak główny adresIP serwera czyli adres karty LAN. Ustawiany jest automatycznie podczas instalacji. DomyÅ›lnie to wÅ‚aÅ›nie 10.0.0.1. Leszek Giernacki napisał: | Ale jaki powinien być DNS karty LAN to ja nie wiem - nie pamiÄ™tam. Czy może to być przyczynÄ… fatalnie wolnego Å‚adowania siÄ™ stacji i stron na stacjach roboczych? | Adres masz dobry - jw. To nie jest przyczyna. PrÄ™dzej przyczynÄ… może być DHCP - zdarzaÅ‚o mi siÄ™ to w tej edycji: http://sbs.oeiizk.edu.pl/arch/index.php?sr=faq#p23 Leszek Giernacki napisał: | I jeszcze jedno pytanie co to jest adres usÅ‚ugodawcy internetowego w tym przypadku TPSA, Neostrada, który trzeba wpisać przy konfiguracji sieci i niektórych usÅ‚ug np. DNS? Czy TPSA dla Neostrady za dodatkowÄ… opÅ‚atÄ… przydziela staÅ‚e adresy IP? - Ot takie pytanie administratora z przypadku. | Gdy serwer SBS stoi za routerem (od strony Å‚Ä…cza internetowego), to nie interesuje go publiczny adres IP, który w przypadku Neostrady jest zmienny. Przy konfiguracji poÅ‚Ä…czenia internetowego przy pomocy kreatora potrzebujemy jedynie adresy DNS dostawcy usÅ‚ug internetowych. W przypadku Neostrady to 194.204.152.34 i 194.204.159.1. Nie ma opcji wykupienia publicznego IP. ByÅ‚a inna usÅ‚uga internet DSL (czy jakoÅ› tak) z publicznym IP, nie wiem czy jeszcze jest. Skoro dziaÅ‚a Ci pulpit zdalny poprzez no-ip to nie potrzebujesz staÅ‚ego IP. W takiej sytuacji na serwerze SBS można nawet utrzymywać stronÄ™ www, ale nie jest to dobre rozwiÄ…zanie. Poza tym wiele routerów posiada obecnie opcjÄ™ DDNS (dynamiczny DNS) i korzystajÄ…c z niej nie trzeba używać serwisów typu no-ip. Instrukcje do różnych edycji i wiele innych informacji masz tu. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|