Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed Oct 01, 2014 8:53 am Temat postu: Re: Zapytanie |
|
|
Danny napisał: | czy na stacjach uczniowskich z windowsem 7, także potrzebna jest instalacja ISA? | Tak. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
rafal Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Oct 23, 2014 7:37 pm Temat postu: |
|
|
Może mi ktoś wyjaśnić w jakim celu instaluje się tego klienta ISA na stacjach?? (czy to xp czy co innego) wystarczy, że jest na serwerze. Nowego kompa z W7 albo świeżą instalkę XP podłączam tylko do domeny i wszystko działa, dodatkowo na serwerze robię regułki na blokowanie konkretnych stron www albo blokadę pobierania konkretnych formatów plików i tez działa. Powiem szczerze, że nigdy nie robiłem żadnego IPATA ani innych obrazów jednostek... stawiałem tylko serwer z kolekcji i wszystko gra, hhmmmm w żadnej szkole chyba nie mam już stacji podpiętej pod serwer która miałaby jeszcze nieruszany system od czasów stawiania pierwszy raz całej pracowni wszystkie są już po standardowych formatach. |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu Oct 23, 2014 8:24 pm Temat postu: |
|
|
A wiesz po co masz serwer ISA? To działa na zasadzie serwer-klient (klasyczna architektura). ISA Server na serwerze SBS i ISA klient na stacji roboczej. iPAT (nie IPAT, zresztą, dotyczy do tylko konkretnej płyty głównej Intela) nie ma nic wspólnego z obrazami stacji czy z ISA. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
rafal Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Oct 23, 2014 8:54 pm Temat postu: |
|
|
wiem po co jest ISA ale wystarczy, że jest na serwerze, bo i tak działa jak i reguły, które sam robię, nie wiem tylko po co zaśmiecać stacje tym programem Client Firewall (czy jakoś tak) ??
ipat czy inaczej - wszystko jedno, chodziło mi o to że nie trzeba też stawiać stacji z oryginalnych (dostarczonych z pracownią) obrazów z serwera żeby pracownia działała poprawnie no ale są plusy i minusy...
plusy - nie trzeba na każdej stacji instalować office'a, stacje są już podpięte do domeny, więcej nie widzę
minusy - obrazy są stare z Service Pack 2 !!!! (konieczność doinstalowywania milionów poprawek z Win Update), mnóstwo niepotrzebnych programów, problemy ze sterownikami przy różnych konfiguracjach stacji (nowe komputery, kompy dostarczone z pracowni ale naprawiane, np. płyty główne)
to tak na szybko
Czy wie ktoś jak sobie poradzić ze skrótami w menu start z dwoma różnymi offisami ? Mam 3 szkoły w których połączone są dwie pracownie (stara i nowsza) w starszej był office 2003 a w nowszej 2007 a wszystkie 20 stacji podłaczone są do nowszego serwera (bo szybszy i ma nowszą kolekcję 2007/2008) i teraz jest problem ze skrótami w menu start do office... chciałbym żeby 10 PC z office 2003 miało na poziomieD miało skórty do swojego offisa a pozostałe 10 PC do 2007... |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Fri Oct 24, 2014 10:18 am Temat postu: |
|
|
rafal napisał: | wiem po co jest ISA ale wystarczy, że jest na serwerze, bo i tak dziaÅ‚a jak i reguÅ‚y, które sam robiÄ™, nie wiem tylko po co zaÅ›miecać stacje tym programem Client Firewall (czy jakoÅ› tak) ?? | W pracowniach z projektów MEN z SBS 2003 (2000 również) poprawnie zainstalowanych z kolekcji dostÄ™p do internetu na stacjach realizowany jest poprzez serwer proxy, którym jest (m.in.) ISA Server, poprzez Client ISA Firewall. Jedynie konta z grupy administratorzy korzystajÄ… z internetu z pominiÄ™ciem klienta (przy odpowiednio skonfigurowanej przeglÄ…darce). Prawdopodobnie masz stacje klienckie w jednostce Comoputers (tam sÄ… po rÄ™cznym dodaniu do domeny jeÅ›li wczeÅ›niej nie miaÅ‚y konta w AD) w AD, a nie w przewidzianym w projekcie kontenerze (np. XP w Men/komputery).
rafal napisał: | ipat czy inaczej - wszystko jedno, chodziÅ‚o mi o to że nie trzeba też stawiać stacji z oryginalnych (dostarczonych z pracowniÄ…) obrazów z serwera żeby pracownia dziaÅ‚aÅ‚a poprawnie no ale sÄ… plusy i minusy... | W tylko jednej edycji pracowni byÅ‚ iPAT (2007/2008), który wymaga specyficznej pÅ‚yty głównej Intela na stacjach roboczych. Poza nim zawsze można byÅ‚o instalować stacje robocze przy wykorzystaniu usÅ‚ugi WDS (wczeÅ›niej RIS).
rafal napisał: | plusy - nie trzeba na każdej stacji instalować office'a, stacje sÄ… już podpiÄ™te do domeny, wiÄ™cej nie widzÄ™
minusy - obrazy są stare z Service Pack 2 !!!! (konieczność doinstalowywania milionów poprawek z Win Update), mnóstwo niepotrzebnych programów, problemy ze sterownikami przy różnych konfiguracjach stacji (nowe komputery, kompy dostarczone z pracowni ale naprawiane, np. płyty główne) | Zasadniczym plusem jest szybkość instalacji stacji roboczych - całą pracownię można zainstalować w 2-3 godziny. Poza tym przy instalacji z WDS stacje są od razu we właściwej jednostce organizacyjnej w AD. Można utworzyć własny obraz z wszystkimi programami i aktualizacjami i z niego instalować. Można utworzyć kilka obrazów dla różnych konfiguracji sprzętowych.
Oczywiście, ręczne dodanie stacji z gotowym systemem również prowadzi do celu (należy również ręcznie przenieść ją z Computers do właściwej jednostki). No, ale ręczna instalacja jednej stacji (z oprogramowaniem) i ręczne dodawanie do domeny i AD to tyle czasu co instalacja całej pracowni przez WDS (albo iPAT) albo nawet dłużej. Aktualizacjami systemowymi stacji roboczych też można zarządzać centralnie, z serwera, przy wykorzystaniu narzędzia WSUS (instalowane wraz z serwerem SBS przy wykorzystaniu czerwonej kolekcji i nowszych).
rafal napisał: | Czy wie ktoÅ› jak sobie poradzić ze skrótami w menu start z dwoma różnymi offisami ? Mam 3 szkoÅ‚y w których poÅ‚Ä…czone sÄ… dwie pracownie (stara i nowsza) w starszej byÅ‚ office 2003 a w nowszej 2007 a wszystkie 20 stacji podÅ‚aczone sÄ… do nowszego serwera (bo szybszy i ma nowszÄ… kolekcjÄ™ 2007/2008) i teraz jest problem ze skrótami w menu start do office... chciaÅ‚bym żeby 10 PC z office 2003 miaÅ‚o na poziomieD miaÅ‚o skórty do swojego offisa a pozostaÅ‚e 10 PC do 2007... | Można użytkowników na komputerach z Office 2003 przenieść np. do poziomuC, a z Office 2007 pozostawić w D. W C zrobić skróty do 2003. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
rafal Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Oct 25, 2014 4:45 pm Temat postu: |
|
|
No tak nie do końca rozumiem przeniesienie użytkowników... mógłbyś krok po kroku ?? i wiesz może jak skopiować/nadać uprawnienia z poziomu D na C (nauczyciele chcą pracować tylko na poziomie D) ?
Dziękuję za dotychczasową pomoc!
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Sun Oct 26, 2014 8:06 pm Temat postu: |
|
|
Zaznaczyć użytkowników w AD i z menu kontekstowego wybrać Przenieś. Co do poziomu D: możesz w GPO dla poziomu C ustawić restrykcje podobne dla D. Wcześniej dowiedz się od nauczycieli co chcą mieć. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
PawełP Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Feb 16, 2015 3:09 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie,
Chciałbym odświeżyć temat, ponieważ niektórzy już przechodzili przez to co mnie czeka. Planuję wymianę komputerów w pracowni.
Obecnie jest serwer dell z Windows serwer 2003 (edycja jesień2007/wiosna2008), stacje robocze z WinXP. Planuję zakup poleasingowych komputerów dell o specyfikacji: Intel C2D 3.0, 4GB Ram.
Do wyboru system Win7 lub Win8.1 i office 2013. I teraz moje pierwsze pytania.
Czy Win serwer2003 będzie współpracował z Win8.1, jeżeli tak to czy jest to dobre rozwiązanie?
Czy do tej pracowni mogę kupić upg office?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon Feb 16, 2015 9:01 pm Temat postu: |
|
|
PaweÅ‚P napisał: | Obecnie jest serwer dell z Windows serwer 2003 (edycja jesieÅ„2007/wiosna2008), stacje robocze z WinXP. PlanujÄ™ zakup poleasingowych komputerów dell o specyfikacji: Intel C2D 3.0, 4GB Ram.
Do wyboru system Win7 lub Win8.1 i office 2013. I teraz moje pierwsze pytania.
Czy Win serwer2003 będzie współpracował z Win8.1, jeżeli tak to czy jest to dobre rozwiązanie? | Z Windows 7 współpraca bez zastrzeżeń. Zasady grup obowiązuja dla Visty.
PaweÅ‚P napisał: | Czy do tej pracowni mogÄ™ kupić upg office? | To musisz zapytać u sprzedawcy. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
PawełP Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Feb 16, 2015 9:40 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
A czy orientujesz się czy z 8.1 też nie ma problemu?
Niedługo wsparcie dla win7 się kończy i dlatego zastanawiam się czy od razu nie brać 8.1. |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon Feb 16, 2015 11:03 pm Temat postu: |
|
|
PaweÅ‚P napisał: | DziÄ™kujÄ™ bardzo za odpowiedź.
A czy orientujesz się czy z 8.1 też nie ma problemu? | Prawdopodobnie nie ma. Ale ja nie mam w tym względzie doświadczenia. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
bw Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Feb 17, 2015 8:45 pm Temat postu: |
|
|
Też postawiłem pracownię na poleasingowych HP, ale na server kupiłem wersję edukacyjną Win server 2012 R2 standard. Server jest zwykłym kompem HP z dwurdzeniowym procesorem 3 GHz z 4 GB RAM. Obsługuje 15 stacji i działa zdecydowanie lepiej niż wszystkie edycje ministerialne. WS 2012 udostępnia zasady grup dla win7 oraz 8. |
|
Powrót do góry |
|
|
PawełP Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Feb 18, 2015 12:10 am Temat postu: |
|
|
A ile kosztował system WS 2012 edu? |
|
Powrót do góry |