Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jagoda Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu May 01, 2014 3:35 pm Temat postu: problem z instalacjÄ… serwera |
|
|
Mam problem z instalacją serwera sbs 2003 R2 edycja wiosna 2008. Spięłam obie karty sieciowe kablem skrosowanym i uruchomiłam pierwszą płytę z czerwonej DVD kolekcji. Po około 30 minutach instalacji pokazuje się niebieski ekran z informacjami o błędach. I co z tym zrobić?. Mam w serwerze nowy dysk, zmieniałam napędy DVD, mam 2 kolekcje czewronych płytek ...a błąd jest? POMOCY! |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu May 01, 2014 9:18 pm Temat postu: |
|
|
Typowy niebieski ekran Windows może, w tym przypadku, świadczyć o usterkach sprzętowych. Może to być problem z pamięcią. Czy serwerem jest zwykły PC czy prawdziwy serwer sprzętowy? _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Jagoda Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri May 02, 2014 8:46 am Temat postu: |
|
|
Jest to zwykły PC dostarczony z pracownią. Wzięłam go na weekend do domu bo wiadomo ze w szkole nie mogę siedzieć tyle czasu. Skopiowałam pierwszą płytę instalacyjną i z tej kopii instalacja ruszyła. W tej chwili idzie 3 płytka. Na razie nie ma problemów technicznych ale oczywiście pojawiła się informacja "przynajmniej jedna usługa lub jeden sterownik nie udało się uruchomić....." |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Fri May 02, 2014 9:38 pm Temat postu: |
|
|
Jagoda napisał: | pojawiÅ‚a siÄ™ informacja "przynajmniej jedna usÅ‚uga lub jeden sterownik nie udaÅ‚o siÄ™ uruchomić....." | Tym siÄ™ nie przejmuj. Ten typ tak ma JeÅ›li to jedyny problem, to sukces masz w garÅ›ci _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Jagoda Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat May 03, 2014 9:20 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję za wsparcie. Faktycznie instalacja po bardzo wielu wielu godzinach dobiegła końca. Teraz .....konfiguracja kart sieciowych i cała reszta.....może się uda... |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Sat May 03, 2014 9:55 am Temat postu: |
|
|
Konfigurujesz tylko jedną kartę - tą od internetu (po instalacji pozostaje wyłączona). I uruchamiasz kreator połączenia internetowego. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Jagoda Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon May 05, 2014 6:37 pm Temat postu: |
|
|
No cóż ....sukces tylko częściowy... Po wielkich kombinacjach pojawił się Internet na serwerze. Ale zaraz zniknął po instalacji arcavira. Masakra. Musiałam go odinstalować....przynajmniej na jakiś czas. Dodałam komputery do domeny w AD. Instalacja zdalna stacji uczniowskich wykonana. Jutro mam nadzieję finał całej instalacji (przynajmniej takie mam plany). Jednak coś jest nie tak....: nie dodały się poprawnie licencje (brak daty aktywacji), musiałam wyłączyć IPAT na stacjach uczniowskich ponieważ nie mogły się uruchomić.....i pewnie jeszcze tysiąc problemów się pojawi. Chyba zrezygnuję z SBS-a.... GDYBY KTOŚ BYŠZAINTERESOWANY PROGRAMAMI Z MENSOFT (PRZYRODO WITAJ ITD....) MAM PYTKĘ... |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon May 05, 2014 8:48 pm Temat postu: |
|
|
Problem leży, prawdopodobnie, w iPAT. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon May 05, 2014 8:50 pm Temat postu: |
|
|
Jagoda napisał: | Chyba zrezygnujÄ™ z SBS-a.... GDYBY KTOÅš BYÅ ZAINTERESOWANY PROGRAMAMI Z MENSOFT (PRZYRODO WITAJ ITD....) MAM PYTKĘ... | Nie radzÄ™. Poza tym, chodzi chyba o pÅ‚ytkÄ™ _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Jagoda Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon May 05, 2014 9:16 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję bardzo za wsparcie....Poczytałam i już chyba wiem co zrobiłam nie tak...Masz rację...to chyba IPAT... |
|
Powrót do góry |
|
|
bw Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon May 05, 2014 9:49 pm Temat postu: |
|
|
Jagoda napisał: | No cóż ....sukces tylko częściowy... Po wielkich kombinacjach pojawiÅ‚ siÄ™ Internet na serwerze. Ale zaraz zniknÄ…Å‚ po instalacji arcavira. |
Przy instalacji Arcavira nie instaluj zapory, bo zablokuje ISA server i Internetu nie będzie. |
|
Powrót do góry |
|
|
Jagoda Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu May 08, 2014 8:42 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za pomoc. Arcavir zainstalowany poprawnie. Niestety pojawił się problem z zainstalowaniem sieciowej drukarki Samsung. I znów jutro mam zorganizowane popołudnie. Problem tkwi najprawdopodobniej z adresami IP drukarki i DHCP. ....Boję się że wypiszą mnie z rodziny.........i każą zamieszkać w szkole....... |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Fri May 09, 2014 7:50 am Temat postu: |
|
|
Aby zainstalować drukarkę sieciową musisz ustalić jej adres IP z tej samej podsieci co komputer, na którym ją instalujesz. Być może w Twojej drukarce ustawia się adres na jej panelu. Jeśli nie, to można wydrukować stronę konfiguracyjną drukarki (najczęściej robi się to przytrzymując wciśnięty przycisk na drukarce - który to zależy od modelu). Gdy mamy jej adres i nie pasuje do naszej sieci, trzeba podłączyć ją do komputera, któremu nadamy odpowiedni adres IP. Wiele drukarek można konfigurować przez przeglądarkę internetową wpisując w pasku adresu IP drukarki. Niektóre wymagają odpowiedniego programu. Najlepiej będzie zaopatrzyć się w instrukcję i oprogramowane. Jeśli nie ma w szkole to znajdziesz na stronie producenta. No i drukarkę sieciową instalujemy jako lokalną. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
|