Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka Użytkownik Forum

|
Wysłany: Tue Feb 24, 2009 2:36 pm Temat postu: strona internetowa |
|
|
Drodzy nauczyciele informatyki, napiszcie mi czy robicie i w jakim programie stronę internetową swojej placówki? pozdrawiam  _________________ Aga |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Tue Feb 24, 2009 7:03 pm Temat postu: |
|
|
Droga Agnieszko! Na pewno niektórzy nauczyciele "robią stronę" szkolną. Jednak czasy robienia stron w jakimś programie minęły bezpowrotnie. Dziś korzysta się raczej z tzw CMS, czyli systemów zarządzania treścią, które wypełnia się tą treścią z poziomu przeglądarki internetowej. Dzisiejsze strony to przeważnie aplikacje tzw. server-side, więc należałoby raczej mówić nie o "robieniu", ale programowaniu np. w języku php. Do tego jest wiele aplikacji, choć przyznam się, że żadna znana mi nie działa w Windowsie.
Najlepiej wykorzystać coś z otwartych standardów, kilka uwag na ten temat znajduje się w dziale szkolne strony www i to jest właściwy dział na dyskusje o stronach. Z tego względu wątek tam właśnie przenoszę. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Tue Feb 24, 2009 11:27 pm Temat postu: :) |
|
|
ok!!! i sorki za poruszenie tego tematu!!!!właśnie tutaj!!!! _________________ Aga |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Wed Feb 25, 2009 2:48 am Temat postu: |
|
|
Właśnie tutaj jest odpowiednie miejsce
... a wątki porządkuję, po to by potomnym łatwiej było coś znaleźć  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wed Feb 25, 2009 12:10 pm Temat postu: :)) |
|
|
ok! ok! Dobry Duszku!!!!  _________________ Aga |
|
Powrót do góry |
|
 |
bananos Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Mar 20, 2009 1:12 pm Temat postu: |
|
|
Absolutnie nie zgodze się z tym że wszyscy tworzą strony (a raczej stają użytkownikami) korzystając z gotowych cms-ow typu joomla itp. Sam jestem twórcą szkolnej strony i stworzyłem ją od podstaw zupełnie sam ucząc się poszczególnych części składni języka html oraz pewnych elementów php i naprawdę nie żaluje bo bardzo rozwinąłem się w tej dziedzinie. Był czas że usilnie starałem się przyswoić sobie joomle i stwierdziłem po jakimś czasie że stwarza ona więcej problemów i trudności administratorowi niż praca ze stroną np szkolną bez cmsa. W tej chwili pracuję nad podpięciem cmsa do własnej strony i jeżeli mi się to uda nigdy po gotowego cmsa nie sięgnę w którym niby wszystko intuicyjnie a jednak nie wiadomo o co chodzi. Takie moje zdanie na ten temat |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri Mar 20, 2009 2:00 pm Temat postu: |
|
|
To, ze ktoś postanawia się sam nauczyć i robi stronę, jest bardzo pozytywnym faktem. Jednak nie zmienia to sytuacji ogólnej. Tradycyjne strony html dla dużej ilości zmienianych treści są niewygodne. Oczywiście można sobie takie strony robić w wordzie, openoffice, czy nawetw publisherze. Można używać front page. Wszystkie te programy generują ogromną ilość śmieciowego kodu, strony są ciężkie i na dodatek często się inaczej wyświetlają w różnych przeglądarkach.
Jest kilka programów płatnych, ale te raczej dla szkół są niedostępne, jest kilka programów darmowych - choćby NVU i można je wykorzystać np. do uczenia podstaw html (na zajęciach), ale robienie dużej strony i dodawanie nowych treści ręcznie, czasem parę razy w tygodniu, to moim zdaniem zbyt sensowne nie jest. |
|
Powrót do góry |
|
 |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Fri Mar 20, 2009 3:10 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli nie joomla, to może php-fusion...
Obsługa dość łatwa - ja osobiście z tej opcji korzystam na stronie szkoły.
Każdy użytkownik, także uczeń może przesłać zdjęcie, newsa, artykuł, który po spełnioneniu odpowiednich warunków admin strony klepnięciem akceptuje i jest na stronie.
Trochę trwa zorganizowanie całości,jak wszędzie, ale potem ie trzeba wiele się głowić...
Dużo jest gotowych styli, a jak ktoś chce może sam pokombinować...
Tak jak napisał Maciek - zarządzanie stroną w starym wydaniu jest upierdliwe - dokładasz coś, dopisywać odsyłacze... itd.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
bananos Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Mar 20, 2009 7:57 pm Temat postu: |
|
|
Pytanie tylko na ile jesteśmy świadomymi użytkownikami internetu i ponikąd jego twórcami? Ja na ten przykład zapoznaje uczniów z podstawami htmla i arkuszy css. Uważam za genialną rzecz tworzyć np fajne menu na bazie zwykłej listy, zabawa divami i wiele wiele innych ciekawych rzeczy, np modyfikowanie strony poprzez arkusz. Dla zaawansowania można oczywiście podpinać jakieś gotowe cmsy do strony takie jak np textpattern, łatwy i przyjemny w obsłudze i instalacji w przeciwieństwie do wspomnianej joomli. Oszczędność czasu i niewielka ilość podstron przemawia za "gotowcami", html+css+php+javascript przemawia za samodzielnym tworzeniem i odkrywaniem tajników informatyki bo tylko takie daje 100% satysfakcji a taka wydaje się dla ucznia ale i nie tylko bardzo ważna .
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Fri Mar 20, 2009 10:14 pm Temat postu: |
|
|
Trzeba rozdzielić dwie sprawy... prowadzenie strony szkolnej, gdzie trzeba sobie ułatwiać sprawę i nauczanie...
Co do strony szkolnej - to już pisałem...
Jeśli chodzi o edukowanie - to oczywiście, podstawy języka HTML.
Pierwsze strony robiÄ… w notatniku - Å‚Ä…cznie z tworzeniem tabel itd.
Potem oczywiście FrontPage, bo po co ma mercedes stać w garażu a my dalej jakimś maluchem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolina375 Gość
|
Wysłany: Wed Feb 12, 2014 7:05 pm Temat postu: |
|
|
A czy warto robić strony internetowe na darmowych domenach, z szablonów? |
|
Powrót do góry |