|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
megida Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Apr 22, 2013 2:58 pm Temat postu: szkolna sieć wifi - jak zabezpieczyć, rozdzielić? |
|
|
Witam
Mam dansgardiana, squida, clamv. Teraz doszły ap i działa też wifi. Obecnie dostęp do niej mają nauczyciele. Chcę puścić również uczniom, ale mam wątpliwości jak to ogarnąć/zabezpieczyć. Teraz jest tak, że nauczyciele mają dostęp do wszystkiego, a uczniowie dostęp filtrowany.
Jak to powinno być zrobione prawidłowo?
Mam skonfigurowanego dhcpd i przydzielam ip po mac. W zależności od ip filtruję lub nie. Czy w jakiś sposób da się ustawić dodatkowe zabezpieczenia, dać możliwość logowania się do sieci? Jak to się robi? Myślałam też, żeby uczniom przydzielić jakieś pasmo, tak by nie zapychali łącza. Albo dać im dostęp tylko w okrślonym czasie, czyli na przerwach. Nie wiem jednak jak się za to zabrać.
Podpowiecie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Tue Apr 23, 2013 8:37 am Temat postu: |
|
|
To dość skomplikowane. Uczniów jest wielu. Możliwości wygenerowania przez nich problemów też jest wiele. Dostęp w pracowniach pozwala zidentyfikować np. kogoś, kto zrobi coś niedozwolonego, a przez wi-fi już nie.
Najlepszym rozwiązaniem byłaby osobna podsieć z osobnym access pointem i routerem na Linuksie, na którym za pomocą iptables dozwoliłbyś jedynie na korzystanie z portu 53 i 80 (ewentualnie jeszcze 465, 995 - poczta przez SSL i 443 - https). _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
Saturas Użytkownik Forum
|
|
Powrót do góry |
|
 |